![]() |
numer jak nic
siema, mam Plextora PX-W2410TA i jest taki motyw...
Jak mam go podpietego z HDD na primary IDE to sie wywala przy probie nagrania ze krazek nie jest czysty i zapisywalny, ale jak podepne go w jakiejkolwiek konfiguracji na secondary IDE to wszystko dziala jak trzeba, dodam, ze nie uzywam ustawien cable select i podlanczam master na koncu tasmy a slave w srodku. Oba Ide na 80-pinowych tasmach, dysk jest Baracuda 80gb ata100, a wypalara udma2, aha i to wsio smiga sobie jakos na celeronie 1ghz. |
nagrywarka w zlosliwy sposub uswiadamia Ci ze nie wolno podpinac napedow optycznych z hdd na jednej tasmie ^_^ ^_^ ^_^
Gdzie widzisz problem? Co prawda spawara powinna i tak spawac, pewnie pakiety danych przesylanych po ide sa kolejkowane, ale to itak nie ma znaczenia |
Generalnie sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie jak podłączyć
|
moim pytan iem nie jest 'jak podlaczyc?' tylko 'czy ktos wie czemu mi nie dziala na Primary IDE?'
|
Prawdopodobnie nie chodzi o to, że "na primary IDE", tylko o to, że "razem z HDD". Niektóre urządzenia IDE "gryzą się" ze sobą, zwłaszcza, gdy pochodzą z nieco różnych epok i pracują w różnych trybach transferu. Piszesz, że HDD to Seagate ATA 100 - a ten Plextor? Po symbolu podejrzewam, że to 24x, czyli ma już przynajmniej półtora roku, i prawdopodobnie działa tylko w trybie PIO. Nic dziwnego, że się nie lubią.
|
raczej na pewno sie nie "gryza" - mam ten sam model plextora tez podpiety na 2-im kontrolerze wraz z 60 IBM, na pierwszym zas tylko 80 i dodatkowo 2x36 na zew. SCSI - wiec dyskow troche u mnie pracuje.
Nie jest wiec to konflikt dysk - nagrywara jezeli idzie o 2 kontroler. Byc moze ten problem odnosi sie do dysku systemowego - niekoniecznie podpietego na 1 kontrolerze. Aby sie o tym przekonac podepnij do pierwszego nagryware i co kolwiek - a dysk systemowy daj na 2 konrtolerze. I ustaw w biosie boot-owanie z tego drugiego dysku (na 2 kontrolerze). Ja moge podnosic system nawet z zewnetrznego dysku i nie mam najmniejszych problemow z nagrywarka. Do pierwszego zas nie podpinam nagrywary tylko dla tego iz obudowa mi nie pozwala, a w innym miejscu nie siega kabelek. Po za tym z dyskiem systemowym lepiej nie podpinac nagrywary i to jest prawdopodobnie twoj problem. prometeusz |
Cytat:
|
jest jeszcze jedna ewentualnosc - moj plextor swojego czasu zaczal cos swirowac - lecz dotyczylo to tylko plyt RW i byl dokladnie taki sam komunikat jak u "biera" i nagrywara dawala ten sam komunikat :
"nie jest czysty i zapisywalny" - mimo iz byla to RW. Ale ten komunikat moze byc uniwersalny i w moim przypadku chodzilo tylko o to iz konczy sie juz laser - zaczalem kasowac z predkoscia *4 i od tej pory wszystkie plyty RW znow nagrywa bez problemow. Niemialo to jednak zadnego zwiazku z konfiguracja w komputerze moze uda sie go rozwiazac - az jestem ciekaw. Niestety dostep do sieci bede mial dopiero w piatek - trzeba kiedys wypoczac. prometeusz |
nagrywareczka jest na UDMA-2 ;]
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:49. |