Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Moduł Peltiera. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/modul-peltiera-26471/)

rcobex 14.10.2003 17:46

Moduł Peltiera.

Czy ktoś z szanownych grupowiczów miał doczynienia z ogniwem Peltiera ? Jestem ciekaw jak to sie ma w praktyce, czy warto to montować czy może dać sobie spokój.

pozdrawiam.

pawelblu 14.10.2003 20:06

Slyszalem. Podobno jest to niepraktyczne, ale o co dokladnie chodzi to nie wiem. Zreszta jest ono na rynku juz od dawna, a popularnosci raczej nie zdobylo. Wystarczy spojrzec na ilosc aukcji na allegro - osobna kategoria : ogniwa pelteira zwykle swieci pustkami lub sa tam pojedyncze egzemplarze.

RoKFoR 14.10.2003 20:44

FAQ z tweak'a
Cytat:

Ogniwo Peltiera (płytka o wymiarach 40x40x3 lub podobnych, od której odchodzą 2 kabelki do podłączenia pod zasilacz) jest to cos w rodzaju pompki ciepła ***8211; tłoczy ciepło z jednej strony na drugą. Dzięki temu pozwala na odprowadzenie z procesora (CPU, GPU, Chipsetu itp.) tej wielkiej ilości ciepła jaka powstaje podczas jego pracy. Planując zakup Ogniwa Peltiera nie należy zapominać o odpowiednim chłodzeniu. (Energia cieplna po stronie ciepłej O. P. będzie sumą energii wydzielonej z procesora oraz energii równej mocy O. P.) Zakładając że nas procesor wydziela 70 W i założymy O.P. o mocy 120 W to nam daje 190W !!! Tyle energii może odprowadzić tylko wydajne chłodzenie takie jak chłodzenie wodne. Drugą rzeczą o której nie możemy zapomnieć jest to że takiego peltiera trzeba czymś zasilić. Najłatwiej jest podłączy go do zasilacza w komputerze, ale musi on mieć odpowiednia wydajność (np. 14A na 12V dla peltiera 120V). Drugim rozwiązaniem jest podłączenie ogniwa pod zewnętrzny zasilacz. Ma to swoje zalety i wady. Wadą jest to że gdy zapomnimy włączyć tego zasilacza to nasz procesor w przeciągu kilku, kilkunastu sekund osiągnie temperaturę max. i w najlepszym wypadku komputer się zawiesi, wyłączy, jeżeli będziemy mieli mniej szczęścia pochowamy nasz procesor ze wszystkimi należnymi mu zaszczytami. Poza tym nasz procesor będzie narażony na ciągle nagle skoki temperatur co na pewnie niekorzystnie odbije się na jego żywotności. Zaleta zewnętrznego zasilania O. P. jest to ze możemy zastosować zasilacz o prądzie 14V lub 21V (w zależności od peltiera), dzięki nie tracimy nic na wydajności ogniwa, za którą zapłaciliśmy kupę pieniędzy (od 30 do ponad 200 złotych). Niebezpiecznym zjawiskiem towarzyszącemu extremalnemu chłodzeniu jest skraplanie się pary wodnej na elementach o temperaturze poniżej temperatury otoczenia (im temp. mniejsza tym to zjawisko występuje szybciej i w większym stopniu). Można zabezpieczyć się przed tym na parę sposobów np. obłożyć wszystko szczelnie wata, zaizolować sylikonem, itd.

Pawel_k 14.10.2003 20:57

ogniwa Peltiera sa rozwiazaniem kosztownym i bardzo wydajnym.
niestety posiada tez swoje wady wnikajace ze swoich wlasciwosci.
zalety

- b. dobrze odprowadza cieplo z rdzenia

wady

- z drugiej strony ogniwa trzeba b. wydajnie odprowadzic to cieplo
- przy zlym montarzu (niedobraniu odpowiniego ogniwa/zlym izolowaniu) z powodu niskich temperatur na jednej strone plytki woda sie skrapla i moze zrobic kuku :(

z tego co wiem to w 4maxie maja gotwy zestaw z OP ale niestety jego cena jest wg. mnie zbyt zaporowa :blee:

z tego co sie orientuje to na tweaku ludzie zamiast OP uzywaja WC (wodnego chlodzenia) ktore jest prostsze, latwiej jest je obsluzyc i takie tam *******y..... ;)

Peltiery kiedys byly hitem ale wyparly je inne rozwiazania :)

rcobex 14.10.2003 22:47

Wyczerpujące odpowiedzi.

Tak jak myślałem, nie ma sensu się w to bawić. Dzięki wszystkim.

pozdrawiam.

ZiP 16.10.2003 01:59

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)

z tego co sie orientuje to na tweaku ludzie zamiast OP uzywaja WC (wodnego chlodzenia) ktore jest prostsze, latwiej jest je obsluzyc i takie tam *******y..... ;)

Otóż z chłodzeniem wodnym jest dokładnie odwrotnie: jest o wiele bardziej skomplikowane, trudniej jest je jakoś sensownie zamontować w kompie. Wiem z doświadczenia - przygotowanie chłodzenia wodnego zajęło mi około 2 tygodnie. Najgorzej jest z rozmieszczeniem chłodnicy i zbiornika - chłodnica musi być na zewnątrz (żeby nie ogrzewała wnętrza), a zbiornik musi być na samej górze układu. Taka konstrukcja zmusza do zamocowania tych elementów na zewnątrz, przez co komputer wymaga więcej miejsca, staje się nieporęczny i nie ma mowy o jakiejkolwiek mobilności, gdyż nawet przechylenie go na bok powoduje zapowietrzenie i nieprawidłową pracę całego układu.

Mam Athlona 2000 XP (1667MHz, 1,6V), normalnie temperatura nie przekracza 31C. Jednak po podkręceniu do 2900 (2420 MHz = 11x220 MHz, 2,15V) cały układ zaczyna się grzać do ponad 60C, że aż odechciewa mi się chłodzenia wodnego. Wiem, że dla niektórych 60 stopni to nie jest dużo, ale spodziewałem się troche wydajniejszego chłodzenia, zwłaszcza, że chłodnica jest wyposażona w wiatrak 80 mm @ 12V. Gdyby do tego wszystkiego jeszcze dołożyć Peltiera, pewnie procek by zamarzł, a woda wyparowała ^_^

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:27.