![]() |
Moduł Peltiera.
Czy ktoś z szanownych grupowiczów miał doczynienia z ogniwem Peltiera ? Jestem ciekaw jak to sie ma w praktyce, czy warto to montować czy może dać sobie spokój.
pozdrawiam. |
Slyszalem. Podobno jest to niepraktyczne, ale o co dokladnie chodzi to nie wiem. Zreszta jest ono na rynku juz od dawna, a popularnosci raczej nie zdobylo. Wystarczy spojrzec na ilosc aukcji na allegro - osobna kategoria : ogniwa pelteira zwykle swieci pustkami lub sa tam pojedyncze egzemplarze.
|
FAQ z tweak'a
Cytat:
|
ogniwa Peltiera sa rozwiazaniem kosztownym i bardzo wydajnym.
niestety posiada tez swoje wady wnikajace ze swoich wlasciwosci. zalety - b. dobrze odprowadza cieplo z rdzenia wady - z drugiej strony ogniwa trzeba b. wydajnie odprowadzic to cieplo - przy zlym montarzu (niedobraniu odpowiniego ogniwa/zlym izolowaniu) z powodu niskich temperatur na jednej strone plytki woda sie skrapla i moze zrobic kuku :( z tego co wiem to w 4maxie maja gotwy zestaw z OP ale niestety jego cena jest wg. mnie zbyt zaporowa :blee: z tego co sie orientuje to na tweaku ludzie zamiast OP uzywaja WC (wodnego chlodzenia) ktore jest prostsze, latwiej jest je obsluzyc i takie tam *******y..... ;) Peltiery kiedys byly hitem ale wyparly je inne rozwiazania :) |
Wyczerpujące odpowiedzi.
Tak jak myślałem, nie ma sensu się w to bawić. Dzięki wszystkim.
pozdrawiam. |
Cytat:
Mam Athlona 2000 XP (1667MHz, 1,6V), normalnie temperatura nie przekracza 31C. Jednak po podkręceniu do 2900 (2420 MHz = 11x220 MHz, 2,15V) cały układ zaczyna się grzać do ponad 60C, że aż odechciewa mi się chłodzenia wodnego. Wiem, że dla niektórych 60 stopni to nie jest dużo, ale spodziewałem się troche wydajniejszego chłodzenia, zwłaszcza, że chłodnica jest wyposażona w wiatrak 80 mm @ 12V. Gdyby do tego wszystkiego jeszcze dołożyć Peltiera, pewnie procek by zamarzł, a woda wyparowała ^_^ |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:27. |