Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   problem z cdr HAWK 700MB.PLINA POMOC!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-cdr-hawk-700mb-plina-pomoc-26619/)

rafal.chrzan 18.10.2003 15:45

problem z cdr HAWK 700MB.PLINA POMOC!!!

WITAM.
jestem tu nowy i zmuszony do wystawienia niniejszego posta, sorry za ewentualny bałagan.

a więc posiadam nagrywarke Ricoh MP7163A do wypalnia płyt używam najnowszego nero 6....19 ,któregoś dnia kupiłem płytki pod nazwą HAWK z napisem 700MB i okej, fajnie, niestety jakie było moje rozczarowanie kiedy chciałem wypalić filmik o pojemności powyżej 650mb - nero stwierdził, że:
- płyty nie ma w cdrw
- potem raz ja widział raz nie i stwierdził że pojemność płytki jest za mała na ten plik:buu:
cóż stwiedziłem że wypale z burningiem, wypalic wypalił ale dane sie wysypuja z płytki, więc moje pytanie:
JAK TO JEST ŻE PŁYTKA NIBY 700MB A JEDNAK 650??????? ??? ???

CIAPEK 18.10.2003 16:28

Witam nowego na forum...Toruń wita Bydgoszcz :chytry:

Płytki o których mówisz nie należą do słabych, wiele userów tutaj wypowiadało się o nich dobrze.

Na moje trafiłeś nba wadliwą partię płytek, nie obwiniaj czasem nagrywarki bo jeśli na innych pali dobrze to powinieneś brzydko mówiąc olać ten problem bo po prostu zdarza się, że kupione płytki są wadliwe.

Sparwdziłbym jeszcze te płytki np. w innym programie...może w innej wersji Nero.

Blaze 18.10.2003 16:35

Mój kumpel też się niedawno przejechał na hawkach. Kupił 700MB i z pozoru wszystko ładnie, ale przy nagrywaniu były problemy. Wszystkie programy wykrywały ją jako 650MB, a overburning wytrzymywały do 680MB.
Na wąskim pasku przy otworze było wytłoczone "74", co wg mnie sugeruje przestemplowaną 650MB. Poprostu jakaś felerna partia płyt.

SEBAW 18.10.2003 16:48

A czy ktoś może mi podac linki do HAWKów ??? Często widzę wypowiedzi, że są dobre, ale ja jeszcze ich nie widziałem. ;p

CIAPEK 18.10.2003 19:25

Ilość załączników: 1
Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
A czy ktoś może mi podac linki do HAWKów ??? Często widzę wypowiedzi, że są dobre, ale ja jeszcze ich nie widziałem. ;p
Sebawl pozwolisz, że zaoferuje tobie scana tej płytki? :)

Pakowane w szpindel z żóltym papierem z dużym orłem jak na płycie (nie widzialem jeszcze pojedynczo czy w pudełkach), znane z hipermarketów :)

Niektóre są ponoć od Riteka :), ja juz tego nie sprawdze bo nie mam ich czystych.
:3msie:

Sprezyn 18.10.2003 19:47

jesli chodzi o hawki to mialem kiedys takie
co sie dumnie nazywaly limited edition - takie
z biala gora na ktorej sa literki (brzydkie)
i po pol roku zniknelo z nich wiekszosc danych.
Wiec do ziemi z nimi

rafal.chrzan 19.10.2003 14:16

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
Witam nowego na forum...Toruń wita Bydgoszcz :chytry:

Płytki o których mówisz nie należą do słabych, wiele userów tutaj wypowiadało się o nich dobrze.

Na moje trafiłeś nba wadliwą partię płytek, nie obwiniaj czasem nagrywarki bo jeśli na innych pali dobrze to powinieneś brzydko mówiąc olać ten problem bo po prostu zdarza się, że kupione płytki są wadliwe.

Sparwdziłbym jeszcze te płytki np. w innym programie...może w innej wersji Nero.

otóz to inne płytki palą się jak chce, jednak nagrywarka dobrej marki , stara ale jara8)
dzięki za wszystkie odpowiedzi, do nastepnego^_^

rafal.chrzan 19.10.2003 16:10

panowie jeszcze jedno
może kotoś kozystał- wypalał na niej coś powyzej 700mb?
jask tak to jak to przebiegało, a może nie obsługuje ona płyt większych od 700mb?||

SEBAW 27.10.2003 18:04

W Makro (Częstochowa) są płyty HAWK koloru złotego ozanczone jako CD-R80 700MB Multispeed z !!!INDEKSEM!!! 1-56x. Czy ktoś to testował, lub choć miał w rękach ??? Cena w pudełku Slim 1,33 zł, ale trzeba kupić 20 sztuk.

koskut 28.10.2003 11:48

wsprawie tych płytek hawk to ja tez miałem z nimi do czynienie i
1, hawki koloru srebnego :jupi: :jupi: :jupi:
2, ale koloru złotego są jakieś trefne bo spotkałem sie właśnie z nimi i tez miały tylko 650 mb i nijak nie można było uzyskać 700mb choć na nich pisało jak byk 700 mb wiec przeszczegam przed kupowaniem HAWK-ów 700 MB koloru złotego
acha zostały zakupione w Szczecinie w supermarkecie geant

ta partia moim zdaniem jest oszukana i są to 650 mb z nadrukiem 700mb

pozdr. K

Ackbar 28.10.2003 12:20

W sobote kupilem w Geant (W-wa Ursynów)ze złotym wierzchem z indeksem 40X pakowane po 10szt 9.99zl(foliowane nie w cake box)Z ogromnego kosza wygrzebalem te od Riteka (trzeba byc uwaznym zdarza sie ze w jednym opakowaniu sa plyty od roznych producentow) Test overburningu w nero przeszedl bez problemu wykazal 719 mb. Jak jakas wypale to dam znac.

pawelblu 28.10.2003 15:10

Cytat:

Ackbar napisa***322;(a)
Z ogromnego kosza wygrzebalem te od Riteka (trzeba byc uwaznym zdarza sie ze w jednym opakowaniu sa plyty od roznych producentow)
Po czym poznac czy Hawk jest od Riteka ??

tower 28.10.2003 22:33

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Po czym poznac czy Hawk jest od Riteka ??
na spodzie plty napisane jest dla riteka-np."J30"
dla prodisca np R049,R020 dla plyt cdr lub W020 dla plyt cdrw. oczywiście ostatnie cyfry mogą ulec zmianie ważne są litery.to sie sprawdza uwierz mi

pawelblu 28.10.2003 23:51

Cytat:

tower napisa***322;(a)
to sie sprawdza uwierz mi
heh - wierze ci, po prostu chcialem wiedziec jak wyczaic te Hawki od riteka, bo zdarzaja sie od naprawde przeroznych firm.
dzieki

Ackbar 30.10.2003 10:14

Uwaga plyta nagrala sie spoko, cala zielona Nero , ale na 10 plyt w paczce dwie z nich sa w ogole nierozpoznawalne dla nagrywarki.
Dotyczy to Hawkow ze zlotym wierzchem i indeksem 40x.
Raczej bede je omijał, bo wychodzi ze to loteria.
Zdecydowanie lepsze byly te z srebrnym wierzchem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:55.