![]() |
LG - bios update - nie widzi napedu
Witam Wszystkich!
Niestety temat nie pojawil sie w postach poprzednich. Problem moj dotyczy CD-ROMu LG CDR8522. Ostatnio coraz wiecej plyt zaczyna mu sie nie podobac. Chcialem zmienic mu biosa na nowszego... niestety pomimo startu z dyskietki Win98 (pracuje na XP w NTFS), z obsluga CD-ROM, nie udaje mi sie to. Program Flash, jaki oferuje producent, nie widzi CD-ROMu - pisze ze nie moze znalezc. Jest to dziwne o tyle, ze naped jest i mozna czytac z niego z poziomu DOSa- jak sie wlozy CD-ROM.??? Czy problem wynika z tego, ze programowo nie da sie zmienic tego biosu? To samo chce zrobic z nagrywarka LG 8320B, po wczesniejszym tescie na CD-ROMie.... Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam Trej |
Re: LG - bios update - nie widzi napedu
Cytat:
|
Problem pojawia sie tylko przy cd-r i tloczonych. Najgorsze, ze tyczy sie to plyt, ktore bez problemu wczesniej byly czytane... :buu:
Pozdrawiam Trej |
W takim razie stawiam na zabrudzony laser. Dzieję się tak, ponieważ przy płytach cd-r laser świeci mniejszą wiązką, natomiast przy płytach cd-rw laser musi zwiększyć wiązkę światła. aby odczytać płytę cd-rw. Czyli przy zabrudzonej soczewce laser ma trudności z przejściem przez zabrudzenie, a przy płytach cd-rw łatwiej dzięki mocniejszemu świetle.
|
Mam nadzieje, ze to tylko to... jak myslisz przedmuchanie wystarczy ??
A jak myslisz - czy problemy ze zmiana biosu w CD-ROMie wroza takie same problemy przy nagrywarce? Przeciez uzywam firmowego softu, cd dziala... a program i tak go nie widzi??? Pozdrawiam Trej |
Przeczytaj dokładnie instrukcje, jakie powinny być dołączone do programu flashującego - nie dam za to w tej chwili głowy, ale wydaje mi się, że należy go uruchamiać po starcie z dyskietki BEZ jakichkolwiek sterowników, zapewniających obsługę CD-ROMu, ewentualnie musi to być specjalnie spreparowana dyskietka ze specjalnym sterownikiem. Na polskich stronach LG powinny być odpowiednie instrukcje - przeczytaj je zanim zaczniesz coś robić.
|
Probowalem z CD, bez CD i zadnych pozytywnych rezultatow. Sprawia to ze boje sie zabawy z nagrywaka, bo nie chce jej krzywdy zrobic ;-)
Niestety na stronie producenta nic nie pisza o takim problemie. Standardowo daja ta sama, niechlujnie zrobiona, instrukcje instalacji biosu.... (( Pozdrawiam Trej |
Cytat:
|
A jesteś pewnien, że ściągnąłeś właściwy plik do upgrade'u? Sprawdź to raz jeszcze. Z góry przepraszam, że Cię o to posądzam, ale LG ma niestety brzydki zwyczaj nadawania różnym swoim wyrobom bardzo podobnych symboli - cyfry są takie same, inne są tylko literki. Jest na przykład napęd CD-ROM CED-8320 i nagrywarka CD-R/RW GCC-8320, itd. Miałem kiedyś najpierw jedno, a potem drugie urządzenie, i przez pomyłkę chciałem wgrać do nagrywarki stary zachowany na dysku firmware od CD-ROM'u, i przez dobrą chwilę zastanawiałem się, dlaczego program flashujący odmawia, nie rozpoznając modelu.
|
Nie ma co przepraszac... kazdy pomysl sie liczy:)
Niestety pomimo tego, ze oprogramowanie jest poprawne on nie chce wspolpracowac. I wydaje mi sie ze jest to wina programu flashujacego. Nawet nie dochodzi do pliku jaki ma wrzucic do cdromu. Podaje mi infomracje, ze: 'Can't find any device. No response for soft reset' Zgodnie z zalezeniami producenta podlaczylem CD jako master na IDE2. Jest jedynym urzadzeniam... moze w tym tkwi problem ??? Pozdrawiam Gutek |
Cytat:
Pozdrawiam Trej |
Podobny Problem
posiadam nagrywarkę LG 52/24/52 (dokładnie HL-DT-ST GCE-8523B z biosem 1.01) i rózwnież chciałem zmienić bios napędu (zwyczaj z jeszcze starych czasów:) )
I oczywiście jak się możecie domyślić NIC !!!! Podłączyłem napęd jako jedyny (master) na IDE2 jak podaje producent, odpaliłem program flash'ujący (teraz jest wersja pod windę) i podaje że nie może znaleźć napędu... Pisałem już 2 tygodnie temu do LG polska mail'a i jeszcze nic nie odpisali na ten temat :( Sprzęt jest nowy (1,5 miesiąca) Windę mam w wersji XP Pro i nie wiem co o tym myśleć... Trej jaką masz płytę główną (chipset) bo już nie wiem co myśleć Ja mam na nForce2 |
Niestety zabawa w aktualizacje CD skonczyla sie niepowodzeniem... :-(
Tak sie sklada ze rowniez posiadam nagrywarke LG gce8320. Postanowilem rozniez i jej zrobic dobrze i zaktualizowac biosa. Dodam ze po raz pierwszy odwazylem sie na cos takiego. Obawialem sie zawsze ze cos moze pasc w tracie i poprawiajac cos popsuje - zwlaszcza ze akurat takie awarie sa kosztowne ;-( No ale do rzeczy. Aktualizacja pobrana ze strony LG nadaje sie tylko do wyrzucenia. Po pierwsze nazwanie programu flash.exe tylko wprowadza w blad. Jak wisac flash /? porady sa jakby do innego programu ??!! Dodam, ze instrukcja instalacji to SKANDAL...porada odnosnie XP moze doprowadzic jedynie do awarii napedu przez niepowodzenie podczas aktualizacji... Kto daje porade aby podczas aktualizacji pracowac na dyskietce nie piszac, ze jak sprawdza poprawnosc to nie wystarczy na niej miejsca !!!! Rozwiazanie problemu jakie znalazlem to uzycie biosu z cdrinfo :-)) Pozdrawiam Trej |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:50. |