Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NAPISY ponizej krawedzi filmu... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/napisy-ponizej-krawedzi-filmu-26785/)

frog 23.10.2003 12:20

NAPISY ponizej krawedzi filmu...

Po wielu dniach prob i bledow udalo mi sie zrobic filmiki na VCD tak jak chcialem bez problemow z przesunieciem sciezki AUDIO. Napisy tez juz sie nauczylem wstawiac w filma ale mam jedno ale.... Jak zrobic zeby napisy byly poniej krawedzi filmu, znaczy na tym czarnym pasku panoramicznym ?? Napisy zamienia w subeditplayerze na SSA a potem wrzucam je ViurtalDubem jak FRAME SERVER polaczony z TMPG... Wiec czy to sie da zrobic tym softem czy musze uzyc czegos innego ???

l@mer 24.10.2003 09:59

Spróbuj z ustawieniem dolnego marginesu podczas kowersji txt->ssa, mnie to pomogło 8) ale jaużywam vobsuba (textsub.vdf) i kombajnu dvd2svcd...

frog 24.10.2003 12:03

No dalem dolny margines na 0 bo mniej sie nie da ale to wlasnie wt edy wyrownuje do krawedzi filmu a nie nizej. No chyba musze pobawic sie tym DVD2SVCD :( Szkoda bo juz wmiare nauczylem sie tym VirtualDubem i TMPG ;)

l@mer 24.10.2003 18:03

Dlaczego 0 ??? Ja u siebie ustawiam 60 (czcionka Verdana rozmiar=16, PlayResY=364) ale najpierw w skrypcie jest BicubicResize i ewntualnie AddBorders...Popróbuj ...

jck1 24.10.2003 22:02

Ściągnij sobie program Avisynth i filtr vsfilter.dll,umiesc je razem z napisami *.ssa w katalogu w którym masz swojego avika.Nastepnie w notatniku napisz cos takiego:

LoadPlugin("VSFilter.dll")
AviSource("film.avi")
AddBorders(0,0,0,64)
TextSub("text.ssa")
Oczywiście wpisujesz ścieżke dostępu i nazwy twoich plików.Zapisujesz z rozszerzeniem .avs.Potem wczytujesz ten plik do Tmpg i masz napisy na czarnym tle.Jesli chcesz przerabiac bez dzwieku to poza cudzysłowem w nazwie filmu wpisz po przecinku false.

P.S.Nauczyłem się tego od Krissssssssss'a.Dzieki:)

frog 25.10.2003 21:46

Cytat:

l@mer napisa***322;(a)
Dlaczego 0 ??? Ja u siebie ustawiam 60 (czcionka Verdana rozmiar=16, PlayResY=364) ale najpierw w skrypcie jest BicubicResize i ewntualnie AddBorders...Popróbuj ...
To co to jest te 60 bo ja myslalem ze odleglosc od dolnej krawedzi? Aha no i co to jest PLAYRESY=364. Czy to rozdzielczosc napisow czy jak ? Ja mam ustawione 304 tak bylo od poczatku... A co do tych skryptow to mozecie jasniej cosi zdeczko ?

Robs 25.10.2003 22:07

Zdecydowanie polecam metodę przedstawioną przez Jck1,
więcej w tym temacie .....

frog 25.10.2003 22:26

Dzieki joda i dzieki jck1. Teraz sobie wezme lekturke na spokojnie i jesli nie zjarze to chyba lamka jestem ;D I odezwe sie za kilka dni bo teraz szkola i inne sprawki. DZIEKI !

marvin 29.10.2003 21:59

To banalne. Załózmy że twoje avi to 640x 304 pikseli
w menu Video dodajesz filtr resize.
w pierwszym polu wpisujesz dane z avi (bo nie chcesz zmieniac proporcji czyli 640x304). Dalej jest pole Expand frame. Tam wpisz szerokośc taką sama np. 640 pikseli a wysokość o np. 50 pikseli większą tj. 354. Dub doda pasek. A może nawet więcej, 384?
Potem dajesz filtr subtitler i zobacz gdzie będziesz miał napisy....

Jak jak robie SVCD z materiału telesyncowego zawsze przycinam w dubie boki (cropping) po 10-25 punktów z kazdej strony, resajzuję materiał w pionie na +5% (nie widać) dzięki czemu nie ma takich wielkich pasów czerni u dołu i góry.
Marvin

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:51.