![]() |
Nagrywanie na Duronie ???
Jestem szczęśliwym posiadaczem Durona 750. Ostatnio wsadziłem do kompa nagrywarkę Samsung CD-RW SW-206.
Niestety przy próbie nagrania czegokolwiek po ok. nagraniu 100MB płyta zostaje wyrzucona z wielkim napisem Write Error !!! Nie jest to wina programu bo przetestowałem chyba z 10 i za każdym razem to samo ?? Czy może to być wina procesora ??? Gdy przekładam nagrywarkę do 166MMX nagrywa znakomicie !! |
Cytat:
|
a co ma procesor do nagrywania!?!?!?! zmień nagrywarkę to nie bedziesz miał kłopotów
|
To raczej nie wina proca, ja mam durona 700@750 (a niebawem bede probowal z tego wiecej wycisnac) i wszytko idzie jak po masle.
Pozdrawiam Konlin |
Większe znaczenie ma chyba płyta główna (chipset) niż procesor.
Pod jakim OS pracujesz? jak pod w2k to musisz postarać się o łaty na system. |
A skąd takie łaty można ściągnąć ???
|
Duron to bardzo dobry procesor. Nie dawno się na niego przesiadłem (850@900) i z nagrywaniem nie mam żadnych problemów. Mam LG 8080B. Piszę to żeby Ci uświadomić że to nie jest wina procesora. Wcześniej miałem K6-2 500 i też wszystko było w jak najlepszym porządku. Dokup Ram-u a jak nie pomoże to daj nagrywarkę do serwisu. Sprawdź jeszcze czy Twoja nagrywara supportuję DMA i jak się da to włącz tą opcję we właściwościach urządzenia...
|
Cytat:
|
Prosilem o pomoc w podobnej sprawie niecaly miech temy i nic... co sie okazuje, dupy w moim kompie (duron 750@900 & PLEXTOR 8832Ti) dawala "wspaniala" plyta Abit KT7A . Plyty wywalaly sie nalogowo bez wzgledu na system i ilosc zainstalowanych latek. Teraz ma MSI K7T turbo R oraz win 2k i jest poprostu za***iscie. Sprawdzalem tez nagryare Teaca na poprzednim Abicie i tez sie walilo, sprawdzalem rowniez te nagrywary na wczesniejszym modelu Abita KT7 i tez kaszana, Jednym slowem (a moim zdaniem) Abit nie jest tak za***isty jak sie o nim mowi (moglbym wiele powiedziec o problemach z ta plyta ) a obecne modele plyt innych producentow daja mozliwosci stabilnego overclockingu durnia no problemo!!
Pozdro. i sorry dla zamilowanych w Abicie ;) |
Chce Cie zmartwic. Mam plytke Abita KT7 Raid i Duronka 600@900 smiga na Win2000 professional i nie mam zadnych problemow. Nie wyobrazam sobie zadnej innej plyty do podkrecania. Zadnych zwisow itp. Wiec nie wiem skad u Was sie bierze to zle nastawienie do tej plyty. Mozliwe ze te plyty bez Raida troche krzacza tu sie nie kluce bo nie pracowalem na tych plytach. Slyszalem bardzo duzo zlego na te plyte :-( no moze trafilem na wspanialy model :-)
Pozdrawiam. |
Potwierdzam: dobrze ustawione winno działać,
sam mam Abit KT7A, D700@820 ;-), starą CD-RW (HP) na WinME :-( i nagrywanie działa we wszystkich trybach musisz mieć jakiś "zwykły" :-) konflikt IRQ/DMA/sterowników w Windowzach |
Jakie znowu laty? Mam W2k pro build 2195 (zreszta chyba tylko taki jest), nie instalowalem zadnych lat i wszystko smiga i wymiata. Chyba ze chodzi Ci o ew. sterowniki ASPI. A plyte rzeczywiscie mam porzadna bo Abit KT7.
Konlin |
... ciekawaie poczytac o Via...ja mam i815 i jest OK.
Jesli chodzi o problem z nagrywaniem > 100MB to na mysl przychodzi mi tutaj seria newsow np. na www.benchmark.pl - caly czas pisali o problemie z Via i serwis packu dla Via 4 in 1 v.4.xx. czy jakos tak Mysle , ze osoba zainteresowana powinna poczytac troszke ta strone (www.benchmark.pl - tam znajdzie wyjasnienie problemu. Pozdrowienia dla wszystkich milosnikow VIA....:-) |
Nie czepiam sie Abita, sprawdzilem dwie plyty i 2 nagrywarki i nie bylo ok a udowodnilem to oddajac plyte w komplecie z kompem do sklepu gdzie kupilem aby niewierni zobaczyli. Podczas sugerowania przez sprzedajacego ze ta plyta nie moze zle dzialac system zaliczyl koncertowa zwicze, na co kolo powiedzial ze jutro wymieni mi na inna MB. Powiem tyle: moze i jest za***ista ale odkad jej nie mam nie mam problemow z nagrywaniem a podkrecenie 750 na 900 jest bezproblemowe rowniez na MSI, problem plikow 100M znam wlasnie z info w necie bo na oczy tego nie widzialem u siebie. Przyznam Abitowi jedno: jak podkrecalem na nim 750 na 900 to temp. byla okolo 48 stopni, na MSI jak daje mu w kosc to ponad 80 nie schodzi (pragne zaznaczyc ze uzywam klasycznego wiatraka ) .
Pozdrawiam wiernych AMD ;) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:20. |