![]() |
Nie chce nagrywc CDR
Mam następujacy problem.Od jakiegoś czasu nie moge nagrac płyty CDR
płyty CDRW o dziwo nagrywa. W Nero 6.0.19 pojawia sie komunikat :wykonanie polecenia fixacja nie jest mozliwe. W Clone CD ,medium error:no additional sense information(3:0x64:0xc0) Symulacja nagrywania w obu programach jest OK Nero Info Tool nie wykazuje jakiś problemów. CDR-y to Medisonic silver i Datex black. Moja nagrywarka to AOpen 2440,system XP Prof,Athlon 1700 Pozdrawiam wszystkich Tomasz tm20867@skr.pl |
aspi,
polecam search'a |
Ilość załączników: 1
w zalaczniku ForceAspi 1.7
|
Ja stawiam na optykę, czyli że jest laser (soczewka) zabrudzona. Sam byłem tego świadkiem. Płyt cd-rw są nagrywane, a cd-r nie, ponieważ do płyt cd-rw potrzebna jest większa moc lasera, czyli laser z małymi trudnościami przenika przez zabrudzenia. Natomiast przy płytach cd-r laser "wyrzuca" małą wiązkę lasera, wieć może to spowodować "zatrzymanie" się światła na brudzie.
Możesz też spróbować innych płyt oraz wgrać najnowszy bios, ale wyczyszczenie soczewki w niczym nie zaszkodzi. |
O ile mnie pamiec nie myli AOpen to oemowe wersje Ricoha, ten model chyba rowniez i mnie to wyglada na typowy "medium error" czy tez "medium speed error". Temat jakis czas temu walkowany, najprosciej pomaga stosowanie plyt na ktore sie nie buntuje, inne sposoby rzadko bywaja skuteczne. Wiecej znajdziesz w wyszukiwarce.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:36. |