![]() |
sdi - zakaz dzielenia - plotka czy prawda?
no wiec juz dwuch ludzi mnie uswiadamia ze tepsa bedzie wysylala aneksy do umow zabraniajace dzielenia sdi(oczywiscie chodzi mi o zakaz dzielenia poza lokal)
ja korzystam z takiego podzialu i to mnie zaczyna martwic prawda to rodacy czy nie? |
to nie podpisuj :P
|
no fajnie ale ja pytam czy to prawda a nie co robic jak przyjdzie
a jak nie podpisze gdyby to przyszlo to co? i jescze raz mowie prawda to z tym anty dzieleniem sdi czy nie? :P Cytat:
|
Prawo, oraz różne instytucje zabraniają wielu rzeczy, np. kopiowania płyt, dzielenia sygnału telewizyjnego na kilka telewiworów (nawet w jednym lokalu). O wielu zakazach nie mamy nawet pojęcia i w ten sposób łamiamy prawo (tu ha ha ha). Myślę, że co do dzielenia sdi to nie powinieneś się tym przejmować, olej to, tak jak wszyscy olewamy wytwórnie fonograficzną wykonując trzecią już dziś kopie tej samej płyty. ;)
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Zmiana reguł w trakcie gry
Moja sieć lokalna dostała takowy aneks, że nie można dzielić SDI. Termin jest do 6 listopada. Zamierzamy przejść na DSL. Więcej informacji tutaj:
http://www.hacking.pl/news.php?id=2881 |
wiec jestem z wami do 6 listopada no ladnie pieknie co dalej obowiazkowa druga linia telefoniczna czy co??
ale zyjemy w panstwie prawa:):):):):):):):) <very big lol> tu sie nalezy ciekawe co na to moi znajomi bo znam duzo ludzi co maja neta sdi dzielonego |
a ja znam sporo ludzi z dzielonym neo+ i co?
wystarczy telepsa nie wpuscic do domu (to nie policja :D) albo za wczasu usunac dowody - a to co pisza ze maja sposoby... to sa w ten sposob w stanie wykryc tylko czy dzielisz lacze czy nie - a kto ci zabroni podlaczyc kompa siostry |
teraz ja:
tak to prawda dosc długo mielismy sdi i 1 umowa nie miała klauzuli o zakazie dzielenia - potem koniecznie chcieli z nami podpisac 2 umowe juz z ta klauzula - ale nie dalismy sie z czasem nasza siec rozrozła sie dosc zancznie i w tej chwili mamay (2xDSL(1mbit), 1x polpak (2mbit) do konca roku powinien byc 2 polpak) aha dsl nie jest tak drogi tak naprawde zawsze mozna wziasc 512 cena w sumoe niewiele wyzsza chyba jest od sdi ? bo z 1 dsl placi sie cos kolo 460zł |
tu http://www.pclab.pl/print.php?sid=6747 znajduje się trochę na temat
|
Z tego co wiem to TPsiaki wysyłali do użytkowników SDI nowy regulamin usługi w którym jak byk pisze, że nie można dzielić SDI poza lokalem (czyli na kilka mieszkań). Wiem o tym, bo dostałem od nich takowy regulamin. Osobiście mnie nie dotyczy, bo owszem - dzielę SDI ale w jednym lokalu mieszkalnym :P
Swoją drogą ciekawe jak zamierzają TPsiaki egzekwować ten zapis regulaminowy... |
Nie wiem jak to tak naprawde jest, ale....
cytuje za PFO: (topic usera) ..........przez TP SA próbę wyłudzenia od abonentów dodatkowych pieniędzy poprzez usiłowanie wprowadzenia nowego Regulaminu SDI . Czuję się w obowiązku naświetlić Wam jak sprawy się mają z prawnego punktu widzenia. Posłużmy się przykładem. Jan Kowalski, abonent TP SA od r. 2000 postanowił założyć w swoim mieszkaniu SDI. Wystąpił w dn. 17 października 2001r. ze stosownym, pisemnym wnioskiem do najbliższego biura obsługi klientów TP SA. Na wniosek po pewnym czasie przyszła pozytywna odpowiedź, że są techniczne warunki instalacji SDI. Kowalski 15 listopada podpisał w biurze obsługi 2 egz. umowy o świadczenie usługi SDI na czas nieokreślony. Wraz z umową otrzymał druczek pt. Regulamin SDI , który wszedł w życie z dniem 15 września 2001r. (par. 50.2 Regulaminu...). Od tej pory Kowalski regularnie uiszcza rachunki za SDI oraz zwykły abonament telefoniczny. Teraz uwaga: Kowalski stwierdził w połowie stycznia 2001r., że nacieszył się już SDI i mógłby nieco zaoszczędzić na rachunkach, dzieląc się usługą z 4 sąsiadami. W tym celu własnym staraniem Kowalski z sąsiadami zbudowali sieć lokalną na 5 komputerów, nie naruszając przy tym przepisów prawa budowlanego i innych (na przykład radiową, ale to bez znaczenia). Aby nie hałasował non-stop główny komputer w mieszkaniu Kowalskiego, sąsiedzi zrzucili się na stare Pentium 100, działające jako router pod Freesco i schowane w szafie w mieszkaniu Kowalskiego. SDI podpięli pod router. Od tej pory do dziś dnia korzystają z sieci lokalnej oraz stałego dostępu do Internetu i usług netowych, płacąc co łaska 50 zł do ręki Kowalskiemu Dla TP SA taka sytuacja jest solą w oku, co łatwo zrozumieć: zamiast 5-ciu abonentów SDI (czyli: 5x139 zł brutto) mają jednego, czyli 1x139 zł na miesiąc. W związku z tym próbują zastraszyć dotychczasowych użytkowników, informując że zostanie na początku listopada 2003r. wprowadzony nowy Regulamin SDI , przewidujący drakońskie kary za udostępnianie SDI poza lokal abonenta. Tyle stan faktyczny. Teraz prawo: Kowalskiego wiąże Umowa zawarta w dniu 15 listopada 2001r. oraz Regulamin SDI, który wszedł w życie 15 września 2001r. i obowiązuje nieprzerwanie do dzisiaj (23.10.2003r.). Zgodnie z polskim prawem, strony stosunku cywilnoprawnego wiąże w pierwszej kolejności umowa oraz, w zakresie w niej nieunormowanym, Kodeks cywilny oraz inne przepisy prawa. Zgodnie z art. 384 par. 1. Kodeksu cywilnego Ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzory umów, regulaminy wiążą drugą stronę, jeżeli zostały jej doręczone PRZY ZAWARCIU umowy. W dniu zawarcia umowy Kowalski otrzymał Regulamin... , w którym NIE MA SŁOWA O ZAKAZIE DZIELENIA SDI ani tym bardziej o karach za takie działanie. Zgodnie z umową jedyną dopuszczalną zmianą nie wymagającą formy aneksu jest zmiana miesięcznej opłaty za SDI. Wszelkie inne zmiany wymagają zgody Kowalskiego, wyrażonej pod rygorem nieważności poprzez podpisanie pisemnego aneksu do umowy. Zmiana Regulaminu... , a więc de facto zmiana postanowień umownych, zwłaszcza tak poważna i na niekorzyść klienta Kowalskiego nie obchodzi, ponieważ powinna zostać wprowadzona w drodze aneksu do umowy. I tu ważne: Kowalskiego nikt nie może zmusić do podpisania aneksu. Ludzie, proszę, nie dajcie się na to złapać! TP S.A. NIE MA MOŻLIWOŚCI ZMUSIĆ WAS DO PODPISANIA ANEKSU. Co więcej, w umowie Kowalskiego są ściśle określone przesłanki odstąpienia od umowy i nie ma wśród nich takiej, że jeśli Kowalski nie zgodzi się na aneks, to TP S.A. odetnie mu SDI. Prawda jest taka, że TP S.A. przegapiła (ich strata) sprawę sieci lokalnych na SDI i teraz próbuje; łamiąc prawo; odkręcić sytuację. Ale klamka zapadła i - jeśli Kowalski nie da się zastraszyć albo ogłupić; będzie korzystał z SDI wespół z sąsiadami dopóty, dopóki kochana TP będzie istnieć. Wybaczcie, jeśli znużyłem wywodem. I tak pominąłem szereg szczegółowych rozważań nt. niezgodności działania TP S.A. z prawem. Oczywiście terminy są przykładowe; istotne jest to że na dziś obowiązuje regulamin z 15 września 2001r. i Wasze umowy oparte są na nim właśnie, nie zaś na nowym Regulaminie... .W każdym bądź razie jest tak, jak przedstawiam. Trzymajcie się i głowa do .......... Jak mowie, nie wiem, nie uzywam, ale cos z racji w tym jest. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:05. |