Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   COMBO LG 48 ==> 52 i spowrotem (https://forum.cdrinfo.pl/f2/combo-lg-48-52-spowrotem-26995/)

Masterone 29.10.2003 08:57

COMBO LG 48 ==> 52 i spowrotem

Ilość załączników: 1
Mam problem !!! Udało mi się znalesci bios do COMBO 52 LG i spróbowałem go wgrać do 48. Całość operacji dokonałem w WIN XP przy pomocy flasher-a LG. Kiedy wykrył 48 podmieniłem mu plik BIN z biosem i ruszyło. Całość operacji przebiegła gładko. Po ponownym uruchomieniu mam 4520B. Mapęd czyta płyty, odtwarza DVD (i to bardzo szybko). Chciałem sprawdzić jak sobie radzi z zapisem i zaczołem od CD-RW. Nagrało się niby OK ale NERO nie umie już zweryfikować nagrania.??? Płytę wykasowałem i spróbowałem ponownie. I znowu to samo.??? Nie próbowałem już nic więcej i postanowiłem powrócić do 48. I tu zaczeły się schody. Flasher LG stwierdził że to nie 48 i odmówił współpracy. No dobra spróbuję w dosie. MTKFLASH 1.55 nawet nie rusza tematu po prostu po wpisaniu komedy DUPA (( . Spróbowałem też metodę siłową. Tak się składa że mam drugie COMBO 48 (nie przerobione). Odpaliłem Flashera pod WIN i rozpoznał napęd. W tej chwili wypiołem 48 a na jego miejsce wpiołem to przerobione. Flasher myślał, myślał..... i nic nie wymyślił. Wywalił błąd niezgodności i koniec (( . Jeśli ktoś ma jakś pomysł bądź sugestje proszę o nie. Napęd był podpięty jako MASTER na DRUGIM IDE i to sam. A może ktoś wie czy flasher do 4520B pod dos o nazwie JC4 ma mozliwość wykasowania biosu bez wgrywania nowego ? Podmiana BIN - a tutaj nic nie daje. :glaszcze: Jak ktoś chce to dołączam BIOS sprawcę problemów.

puch 29.10.2003 15:14

Też mam 4480 i miałem kiedyś ochotę znaleźć i wgrać firmware od 4520 - ale gdzieś chyba znalazłem informację, że się to nie uda!

Powiedz, czy próbowałeś pod Windows mtkwinflash'em?

Masterone 29.10.2003 15:32

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Też mam 4480 i miałem kiedyś ochotę znaleźć i wgrać firmware od 4520 - ale gdzieś chyba znalazłem informację, że się to nie uda!

Powiedz, czy próbowałeś pod Windows mtkwinflash'em?

Nie dzisiaj znalazłem go w necie i popołudniu sprawdzę. Myślę że jestem w trudnej sytuacji ??? i zanim LG nie wypuści flasher -a pod widowsa dla modelu 5280B mogę sobie z tym nie poradzić. :buu: Jestem jednak dobrej myśli :blee: Dzisiaj będę próbował z MTK pod win i MTK pod DOS ver 1.8X :blee: Ciekawe co z tego wyjdzie? :cisza:

puch 30.10.2003 08:18

Zrobiłem to samo i teraz nie jesteś sam z tym problemem! mtkwinflash przy próbie powrotu do 4480 twierdzi, że nie może rozpoznać typu pamięci. mtkflash 1.80 rozpoznaje pamięć jako SST, ale zatrzymuje się przy 0%. Oryginalny flasher LG (jc4) pozwala tylko wgrać oryginalny plik jc4lg513.hex - kiedy nazwę pliku z biosem od 4480 zmieniłem na jc4lg513.hex, odmówił wgrania go.
Przy okazji zauważyłem, że plik *.hex od 4520 jest o kilkaset kilobajtów większy od 4480!

Zdaje się, że mamy problem.

Inna sprawa, że faktycznie miałem problem z nagraną w "4520" płytą RW-US 16-24x Memorex, natomiast płyta RW-HS 8-12x Dysan została nagrana bez problemu i poprawnie (ale dostępna jest nadal tylko prędkość 10x).

Symulacja zapisu CD-R: nowiutka płyta EMTEC 52x, prędkość maksymalna: 40x. Symulacja zapisu Memorex 52x - prędkość maksymalna 52x.

W CD-Speed test DAE napęd z tym biosem przeszedł dużo lepiej, niż 4480.
Innych prób ani faktycznego zapisu na CD-R nie robiłem.

Może jednak da się z tym żyć? A za w miarę niedługo pewnie wyrzucę to "cudo" i zastąpię DVD+/-RW...

PS. Do tej pory w zasadzie broniłem LG, ale zdaje się, że....

Masterone 30.10.2003 08:42

Ja wczoraj spróbowałem z MTKFLASH 1.80 i miałem dokładnie to samo co ty. Natomiast wersja pod win zupełnie sobie nie radzi i wyrzuca błąd pamięci.Wątpię by uszkodzony był FLASH napędu. W końcu zaprogramował się poprawnie sumy kontrolne zgodziły się i proces flashowania został zakończony poprawnie. Chyba nie pozostaje nic innego jak poczekać na aktualizację oficjalną do 52 z flasherem pod WIN.???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12.