Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   ATI czy nVidia !? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/ati-czy-nvidia-27000/)

Golomb 29.10.2003 23:03

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
zgodze sie w zupelnosci - po czesci dlatego ze gf3ti500 to straszna siekiera :) [8500 porownywalbym predzej do gf3ti200] a po drugie ze nvidia faktycznie (w tym przedziale cenowym) dysponuje mocarniejszymi kartami - choc wg. mnie brak im finezji cechujacej karty ati - objawiajacej sie np. lepsza ogolna jakoscia obrazu, i wspanialym anizo - zjadajacym malutko zasobow a dajacym naprawde powazny bonus do jakosci

bo co do potegi, mocy i absolutnego rulesowania 9800pro full wypas to sie chyba zgadzamy? :) [tylko szkoda ze to takie drogie...]

8500Full porównuje sie z Gf4Ti 4200 :) - chodź niewiem czemu - toż to 2 vertex shadery w Gf4Ti vs 1 w 8500 i wogóle wyższy technologicznie silnik - 8500full jest dużo wydajniejszy od gf3 ti 200 raczej porównywalny a nawet lepszy niz gf3 ti 500.A ja dalej obstaje przy swoim że wole mieć uaktywnione AA niż anizo
;) wg mnie lepsze efekty daje AA przy czym Ati posiada równie dobre choź nawet może lepsze (posiada AA aż do wersjii x6 nvidia 4x(S - Tylko d3d ))ale powoduje potworny spadek wydajności doschodzacy do 50-60% u nvidii 25-30% (dzięki HRAA).
Ale to zalezy kto co lubi bo na Anisotropic filtering w Ayti prawie wogóle nic nierobi tej karcie spadek wydajności jest śladowy ~2-3%
A u nvidii dosyć znaczny dochodzacy do 15-20% w anisotripc x8

Ati 9800Pro roolz
|| || ||

-Sid-The-Rat=> 29.10.2003 21:30

Cytat:

Golomb napisa***322;(a)
Chodzi mi o efekt Wizualny a nie że to są 2 osobne techniki polepszania jakosci obrazu (to wiadomo).
No ale jakby uruchomić daną gre na GF3ti 500 i ati 8500full z AA x4 BEZ Anisotropic Daje sobie ręke uciąc że więcej klatek będzie na Nvidii a jakośc obrazu będzie porównywalna.

zgodze sie w zupelnosci - po czesci dlatego ze gf3ti500 to straszna siekiera :) [8500 porownywalbym predzej do gf3ti200] a po drugie ze nvidia faktycznie (w tym przedziale cenowym) dysponuje mocarniejszymi kartami - choc wg. mnie brak im finezji cechujacej karty ati - objawiajacej sie np. lepsza ogolna jakoscia obrazu, i wspanialym anizo - zjadajacym malutko zasobow a dajacym naprawde powazny bonus do jakosci

bo co do potegi, mocy i absolutnego rulesowania 9800pro full wypas to sie chyba zgadzamy? :) [tylko szkoda ze to takie drogie...]

mallow 29.10.2003 21:22

no gra miala troszke lagow i klatkowala [MaxPayne2] no wiec powracam do ustawien podstawowych ... bo grafika i tak jest swietna ... ;-)

Y@nkee_PL 29.10.2003 21:02

Cytat:

mallow napisa***322;(a)
a cos sie stanie jak wezme wszystko na maxa ???
hmm... jesli nie masz odpowiednio mocnego proca to czekaja cie "krzaki" (czyt. bedzisz mial maly FPS)

eloise 29.10.2003 20:58

mnie się wydaje, że będziesz miał najlepszą jakość obrazu ale i najmniejszą wydajność karty (braknie jej mocy)

tylko uważaj na opcje podkręcania zegarów karty i pamięci - tam raczej nie dawaj wszystkiego na maxa...

mallow 29.10.2003 20:54

a cos sie stanie jak wezme wszystko na maxa ???

Golomb 29.10.2003 20:44

Cytat:

hmm - na tym moim slynnym 8500 gram na smoothvision4x anizo 8x w maxa - i nie ma problemow...

anizo gorsze od AA? to co innego - choc ati dosc dobrze obsluguje anizo i jeszli jeszcze gra ma dobre textury (jak jedi academy czy max2) to AA mozna nie wlaczac - i tak jest bosko

ale to sa obserwacje a nie fakty - z tymi drugimi gorzej - bo firmy pilnie tego strzega

Chodzi mi o efekt Wizualny a nie że to są 2 osobne techniki polepszania jakosci obrazu (to wiadomo).
No ale jakby uruchomić daną gre na GF3ti 500 i ati 8500full z AA x4 BEZ Anisotropic Daje sobie ręke uciąc że więcej klatek będzie na Nvidii a jakośc obrazu będzie porównywalna.

eloise 29.10.2003 20:38

a tu http://benchmark.pl/artykuly/porady/.../strona-1.html masz artykuł "Jak poprawnie skonfigurować sterowniki"

Pawel_k 29.10.2003 20:22

Ilość załączników: 1
Cytat:

mallow napisa***322;(a)
a jakos dalej ???
wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane

mallow 29.10.2003 20:18

a jakos dalej ???

Y@nkee_PL 29.10.2003 20:01

Cytat:

mallow napisa***322;(a)
a wlasnie ... gdzie sie wlacza te AA i te inne *******ki ???
mam gf ti4200 128mb

tam gdzie zawsze
Wlasciwosci ekranu >> Zaawansowane w Ustawieniach

mallow 29.10.2003 17:01

a wlasnie ... gdzie sie wlacza te AA i te inne *******ki ???
mam gf ti4200 128mb

-Sid-The-Rat=> 29.10.2003 16:30

hmm - na tym moim slynnym 8500 gram na smoothvision4x anizo 8x w maxa - i nie ma problemow...

anizo gorsze od AA? to co innego - choc ati dosc dobrze obsluguje anizo i jeszli jeszcze gra ma dobre textury (jak jedi academy czy max2) to AA mozna nie wlaczac - i tak jest bosko

ale to sa obserwacje a nie fakty - z tymi drugimi gorzej - bo firmy pilnie tego strzega

Golomb 29.10.2003 16:24

Cytat:

technologie? np czym sie rozni anizo w wykonaniu nvidi od ati? nigdzie tego nie znajdziesz
tak samo jak sie nvidi udalo zrobic ze w ut2k3 karta gf wykonuje 4 razy mniej obliczen a wyswietla z taka sama predkoscia i jakoscia - to sa pilnie strzezone tajemnice i na necie tego nie znajdziesz

z testow porownawczych mozna sie dowiedziec jak rozne karty zachowuja sie w roznych sytuacjach
np gieforcy maja wiekszy czysto power - ale jak przychodzi do efektow - np wspomnianego anizo to bardzo szybko go traca - a na dodatek te efekty sa w ati troche lepsze

z drugiej strony takie doskonale karty jak produkty ati maja FATALNE sterowniki - ilosc problemow jest przerazajaca - zwlaszcza na kartach z nizszej polki - 8500/9100/9000/9200 - tu jest tragedia
dochodza problemy z opengl - na wszystkich kartach, i pare bonusow - detonatory jednak maja wieksza skutecznosc i przewidywalansoc zwisow [choc z obsluga FX ciagle sobie radza przecietnie :)]

kupilem siostrze 9100 [8500full] za 340 zeta - to jest naprawde potega - porownywalna z gf4ti4200 - MXy zjada na sniadanie
a kiedy wlaczysz anizo na 8x to juz nawet nie ma z czym porownywac - obraz wgniata

włacz AAx4 na Ati a obejrzysz slideshow :) co jak co ale do AA w tym przedziale cenowym tylko i wyłacznie Gf3 bądź gf4 jednosta HRAA(High Resolution Anti Aliasing) odopwiadająca za sprzętowe wygładzanie krawędzi dziąła o wieele lepiej niż w kartach ATI z tej samej pułki cenowej (8500/9200 itd ). A moim zdaniem AA daje lepsze efekty od Anisotropic Filtering .
To tyle z mojej strony

KarolluZ 29.10.2003 12:57

mo może z tymi technologiamy to przesadziłem :P. To nieodpowiednie słowo... Chodziło mi o jakąś terminologię i coś co pozwoli mnie utwerdzić, że ATI no jest lepsze od nVidii... dzięki za każdą odpowiedź :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:01.