Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   problem z HD (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-hd-27049/)

sir_morgot 30.10.2003 17:51

problem z HD

Mam problem z moim starym bądź co bądź dyskiem "segate medalist" 4 GB. Chodzi mianowicie o to, że po utworzeniu partycji na nowo i sformatowaniu go a fat32 lub ntfs i podłączeniu go jako slave do kompa są problemy. Najpierw mogę na niego kopiować pliki i je usuwać (na windows XP). Później przechodzę na win 98 i tam również wszystko jest ok, ale gdy znowu przejdę na Windows XP, to dostaję komunikat, że mój dysk jest nie sformatowany i ma format plików RAW. I tak w kółko - usuwam partycję - tworzę nową i znowu RAW. O co tu chodzi???

Patrixs 30.10.2003 19:17

Ilość załączników: 1
Kiedyś obiło mi się o uszy, że większość problemów można usunąć wykonująć "Low format". jest to specjalny sposób formatowania dysku wykonywany jeszcze w fazie produkcji przez producenta. Możesz tego spróbować, ale zaponaj się dokładnie z tym co tam jest napisane. ;p

A, i jeszcze jedno, odpalasz na własne ryzyko, a ja nie ponoszę żadnych odpowiedzialności.
Powodzenia

sir_morgot 31.10.2003 09:28

problem z HD

Dzięki za odpowiedź. Robiłem już formatowanie Lo format i wdclear ale to nic nie dało. Mój dysk jest już jako eksponat "dokładniej mówiąc jego tależe". Mimo wszystko dziękuję za to, że ktoś wogóle się odezwał.
Pozdrowienia!!!

RiT2 31.10.2003 12:45

Re: problem z HD

Cytat:

sir_morgot napisa***322;(a)
Dzięki za odpowiedź. Robiłem już formatowanie Lo format i wdclear ale to nic nie dało. Mój dysk jest już jako eksponat "dokładniej mówiąc jego tależe". Mimo wszystko dziękuję za to, że ktoś wogóle się odezwał.
Pozdrowienia!!!

Swojego starego Seagate przywrocilem do zycia stosujac DiskWizard 20003 do sciagniecia ze strony producenta. Tak samo reanimiwalem ostatnio baaardzo nielubianego IBMa Made in Hungary, stosujac soft Test Disk IBMa. W szkole mam smiesznego CAviara. raz na pol roku odbija mu i ... nie ma partycji startowej C. Soft DLGDiag producenta stawia go na nogi!

Yarozelsky 30.06.2005 17:17

Odkopie male co nie co i podepne sie pod temat bo niebede zakladal nowego ;)
Mam problem

np. podczas ogladania filmu ,grania ,czy surfowaniu po sieci nagle bez ostrzezenia wyskakuje czarny ekran na jakies 2sekundy a potem reset- po resecie bios mysli ze 2minuty i juz niewidzi dysku :ysz: mialem juz tak kilka razy ,czasami pomagala zamiana kabla z zasilacza albo docisniecie wszystkich kabli,lecz od jakiegos czasu dzieje sie tak coraz czesciej.Zastanawia mnie to czy to wina dysku twardego czy zasilacza ?? moze ma zaslaby power??ma juz ze 2 lata a na dodatek to jakis noname.Dziwi mnie tylko to ,ze za kazdym razem po zmianie wtyczki jak juz wszystko jest ok to za jakis czas ten problem pojawia sie znowu i tylko z dyskiem :ysz:

Damianos L 30.06.2005 17:26

tez to mialem lub cos podobnego, gralem lub ogladalem film i nagle restet, po restarcie tak jakby dysku nie bylo, bios go nie wykrywal itp.Wygladalo to tak jakby dysk sie zacinal. Wyskakiwal blad dysku. Zmienialem tasme na inna lub odlaczalem nagrywarke i dzialalo i potem znowu.
Ostatnio tak mi sie nie dzieje, po formacie i po instalacji od nowa windowsa i instalacji jeszcze drugiego systemu (win98) problem zniknal. Dodam ze zmienilem tez ostatnio zasilacz bo mi sie spalil.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:32.