![]() |
nagrywarka - tuner sat
Lubię obejrzeć dobry film. Mam kilkaset kaset wideo, które zawierają filmy nagrywane z Cyfry+. Jednak dokucza mi zarówno objętość, jaką zajmują kasety, jak i mierna jakość nagranych kopii. Jednym słowem planuję zakup nagrywarki DVD (czy stacjonarna czy do kompa? - liczę na Waszą pomoc) i podłączenie jej w jakiś sposób do tunera sat.
Jako, że są to moje pierwsze kroki w tym temacie, oświećcie mnie, proszę, ile materiału mogę zmieścić i na jakich płytach oraz w jakiej jakości. Jaką nagrywarkę kupić i jak ją podłączyć, żeby swoje zbiory "magazynować" w postaci płyt DVD. Czy w ogóle jest to dobry pomysł zważywszy na koszty ? |
najprościej jest kupić stacjonarną nagrywarkę DVD (koszt ok. 3000 zł) i nagrywać bezpośrednio z tunera. będziesz miał przyzwoitą jakość obrazu i dźwięku (np. Dolby 2.0) ale nie masz praktycznie wpływu na parametry kodowania obrazu i dźwięku - wszystko odbywa się z automatu i dostajesz płytę z "fabrycznym" menu.
metodą lepszą ale wymagającą większego nakładu pracy i wiedzy jest zapisywanie najpierw filmu z tunera na HDD komputera (AVI + nieskopresowane audio), potem kodowanie audio i video dobrymi encoderami Mpeg-2 i AC3 (z indywidulanym doborem parametrów) i samodzielne "składanie" tego potem do kupy (authoring, menu). na koniec wypalasz to na DVD i gotowe... więcej pracy ale efekty możliwie najlepsze. |
W jaki sposób można przechwycić obraz z tunera na HDD, jaki rodzaj połączenia (max długość), dodatkowy hardware, software, wymagania ?
Komputer i tuner są w oddzielnych pomieszczeniach. A może zrobić specjalnego kompa (rzęcha jakiegoś)z dużym dyskiem (jako quasi magnetowid) i zrzucać nieskompresowany materiał ? Ile materiału i w jakiej jakości zmieszczę na najbardziej standardowych płytach DVD, jeśli zdecyduję się na wersję nagrywarki do komputera ? Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi i wskazówki. Dziękuję i pozdrawiam. |
Cytat:
2. dźwięk przechwycimy zwykłym kablem stereo podłączając go do wyjścia audio tunera i wejścia Line-in karty dźwiękowej. 3. soft do przechwytywania - np. Virtualdub albo iuVCR + kodek Huffyuv albo MJPEG do kompresji obrazu 4. potrzebny jest jeszcze oczywiście duży i szybki dysk twardy 5. ilość materiału na DVD zależy od bitrate i planowanej jakości - w najwyższej jakości (9000 kbs) wchodzi na płyte ok. 60 min. filmu. rozsądnym wyjściem biorąc pod uwagę źródło będzie ustawienie średniego bitrate na poziomie 4000-4500 kbs - wtedy ci wejście na płytę 120 - 150 min. dobrej jakości filmu 6. do kodowania obrazu z AVI do Mpeg-2 najlepiej użyć dobrego encodera: CCE, TMPGEnc itp. do audio warto użyć kompresji AC3, przy użyciu Soft Encode albo Vegas Video 4. 7. płyte DVD (authoring) i własne menu warto zrobić za pomocą Ulead DVD Workshop |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:43. |