![]() |
Zwieszenie się systemu przy wkładaniu czystej płyty do nagrywarki
Kupiłem nagrywarkę Lite-On (52x32x52x). Podpiąłem jako Master, a CD-ROM jako Slave. System ładnie rozpoznał nowy napęd. Włożyłem dla sprawdzenia nagraną płytkę. Bezproblemowo odczytał. To czas coś nagrać. Wkładam czystą płytę i system spowalnia o jakieś 90% Nie mogę nawet przejrzeć zawartości ***8222;menu start***8221; Pomyślałem, że płytka może uszkodzona. Jakiej bym nie wkładał nic nie pomaga. Wypiąłem CD-ROM, a komputer jakby zaczął szybciej chodzić, ale dalej jest zwieszony (spowolniony) na jakieś 60%. Sprawdzałem konfigurację sprzętową (BIOS, zworki, okablowanie itp.) Nic nie pomaga. Za każdym razem, gdy wkładam czystą płytkę do nagrywarki system bardzo ***8222;ZWALNIA***8221;.
Celeron 800, płyta ASUS na SiS, 256MB RAM. :( anazar@tlen.pl |
1.zainstaluj aspi
2.jeli to winxp lub 2003 to wylacz nagrywanie wbudowane w system 3.jesli to nie pomoze sprawdz spaware na innym kompie |
Najlepiej włącz DMA:
Jak włączyć dla win98: Panel Sterowania --> System --> Menedżer urządzeń -->CD-ROM dwa razy kliknij na ikonce danej nagrywarki postaw haczyk przy DMA zatwierdz zmiany i zrestartuj komputer I dla winXP: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/win...ptips.php3#dma |
DMA, ASPI i spyware
(sprawdzone najnowszym Ad-Aware z najnowszymi bazami) sprawdzony na Virusy, odinstalowane wszystkie śmieci, a nawet przeinstalowany cały system poleceniem z katalogu /win98 setupcore.exe (ASPI 4.60) może użyć inne? Przeinstalowałem wszystkie sterowniki. Wszystko jest sprawdzone i jest OK. Nagrywarka też jest sprawna. (sprawdzona na innym kompie) Jedyny zauważony problem to jak chcę włożyć czystą płytkę do napędu, to ......... Już wiecie co! Chyba czeka mnie: format!!!!! i instalacja. A wolałem tego uniknąć za wszelką cenę. Win'98, celeron 800, ASUS chipset SiS., 256MB RAM., Radeon 9000Pro 128MB |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:05. |