Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   liteon 52327s i pdf ?!? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/liteon-52327s-pdf-27281/)

BdC 06.11.2003 14:47

liteon 52327s i pdf ?!?

mam liteona 52327s z najnowszym (tym oficjalnym firmware).. wszystko jest ok, no prawie bo po poprawnym nagraniu jakiegos dokumentu zrobionego pod adobe readerem nie moge go pozniej otworzyc z wypalonej wczesniej cd.. sprawdzane pod: roznymi cedekami, wersjami readera.. cos musi byc z ta wypalara bo w/w pdf moge otwierac ze swojej starej lg.. czy ktos juz zetknal sie z tym (conajmniej dziwnym) przypadkiem ?

Sebastian997 06.11.2003 16:09

Sprawdz tylko jak masz taka mozliwosc ta sama plyte w tej samej nageywarce ale w innym kompie. Jak tam bedzie to samo to nie ma co sobie glowy zawracac tylko od razu do serwisu. Dostaniesz pewnie nowa. No chyba ze sie okaze ze w innym kompie wszystko bedzie dzialalo OK, wtedy trzeba bedzie cos pomyslec bo to bedzie swiadczylo o tym ze nagrywarka jest sprawna. Ale zacznij od tego co mowilem na poczatku

BestiaPL 07.11.2003 07:57

Jeżeli masz W98 - sprawdź jak masz ustawione DMA - może trzeba wyłączyć? Tak miałem jak testowałem CDRW LG 52x - tam nawet nie można było zgrać plików większych niż 32kb.

exorre 07.11.2003 12:11

odp

Spróbuj "upgradeować wstecz" bios, tzn. zainstaluj poprzednią wersię np. QS0B, jeżeli problem będzie występował dalej - wgraj QS09. Wydaje mi się, że to powinno pomóc, jeżeli nie oddaj nagrywarkę do serwisu.
Miałem podobny problem z biosem QS0C, 50% płyt po nagraniu nagrywarka nie chciała odczytawać. Jedynum sposobem, aby wszystko poprawnie nagrać płytę było stworzenie obrazu z danymi które chciałem nagrać w UltraISO (w formacie clona [ccd, img, sub]) i wypalenie go Alcoholem, albo Clonecd z włączoną korekcją EFM.

BdC 14.11.2003 21:36

z gory... dzieki za wszystkie wasze odpowiedzi :)

Sebastian997 - raczej watpie zebym cokolwiek zdzialal (i stwierdzil przyczyne) podpinajac naped pod inny komp... bo niby co mialbym stwierdzic ?

BestioPL.. nie mam w98 (co ma system do tego?), mam ustawione na UDMA --> i niech lepiej tak pozostanie ;P
ps.. co ma DMA do wielkosci pliku (no poza tym oczywiscie ze szybciej go odczytuje ) ? :D

exorre - "sprobuj upgradeowac..." byc moze, byc moze :) tylko ze u mnie nie jest to 50% cd niezdatnych do odczytu tylko jedynie pliki pdf (trzeba jasno i wyraznie powiedziec ze jest to dziwny i wrecz "chory przypadek :( ) i to mnie wlasnie zastanawia

czyli chyba ostatecznie juz (no chyba ze znajde cos na usnecie :P) pozostaje mi sie udac z ta palarka (i cedekiem z jakimkolwiek pdf aby zaoszczedzic fachowcom pracy :P) do servisu ;(

cybermat16 14.11.2003 22:46

Mój znajomy też miał taki problem i też miał taką nagrywarkę. Zaktualizował frimware i to było przyczyną porblemu jak powrócił do orginalego frimware to problem znikł.

BestiaPL 15.11.2003 08:21

Cytat:

Napisany przez BdC
BestioPL.. nie mam w98 (co ma system do tego?), mam ustawione na UDMA --> i niech lepiej tak pozostanie ;P
ps.. co ma DMA do wielkosci pliku (no poza tym oczywiscie ze szybciej go odczytuje ) ? :D
(

Wiem, że to bez sensu - ale tak ma LG -i nic na to nie poradzisz...
Efekt bardzo ciekawy.
Zapomniałem dodać że to było na płycie z VIA KT266A + 4in1.

BdC 16.11.2003 19:55

Cytat:

Napisany przez BestiaPL
Wiem, że to bez sensu - ale tak ma LG -i nic na to nie poradzisz...
Efekt bardzo ciekawy.
Zapomniałem dodać że to było na płycie z VIA KT266A + 4in1.

hmmm.. jak juz wyzej napisalem ja mam liteona a nie lg i nic mi nie dadza podane przez Ciebie wybiegi, nic no moze poza tym ze spowolni to znacznie caly proces nagrywania bo wiadomo PIO demonem szybkosci nie jest :p

ps.. najlepsza i najbardziej odpowiednia w tej chwili wydaje sie wiec byc zmiana oprogramowania- firmware.. jezeli to nie pomoze ide to sevisu :p

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:44.