Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czy wogóle da się zrobić bezprzewodowe gniazdko tel.? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-wogole-da-sie-zrobic-bezprzewodowe-gniazdko-tel-27356/)

Kasprzak 08.11.2003 09:03

Czy wogóle da się zrobić bezprzewodowe gniazdko tel.?

Kumpela ma taki problem.
Ma 2 pietrowy dom.Na samym dole ma gniazdko telefoniczne(tylko na dole). Na samej gorze ma kompa.I chce miec do gory gniazdko(tzn.internet no ale wiadomo ze modem/neo musi miec linię)
czy idzie jakos gniazdko zrobic radiowo????
Chodzi mi ze np. Gniazdko(doł)ma jakąs *******ke na radio. i do gory jest cos i sygnal tel. jest przesylany radiowo. NIe moze pociagnac kabla tel.[nie wiem czemu, jej sprawa,]
ps.mowi ze siano sie nie liczy na razie.

czy idzie to zrobic?

Joe_Doe 11.11.2003 00:16

A nie prosciej przeciągnac kabel? Tanio i prosto. Jezeli gniazdko na dole jest starego typu (biale i duze) masz nastepujace mozliwosci:

1. Jesli gniazdko jest nie uzywane (zajete) - wtyczka-przejsciowka na RJ-35 (o ile dobrze pamietam symbol).
2. Jesli gniadko jest uzywane:
a) podlaczyc bezposrednio do gniazdka (wewnatrz) - na dole gniazdka sa zazwyczaj dwa otwory na kable "wejscie" i "wyjscie".
b) kupic gniazdko w ktorym z boku jest wyjscie RJ-35.

Jezeli gnizdko jest nowego typu - to nie wiem :) Przepuszczam, ze mozna kupic jakis rozgaleziacz.

Ja tak mam zrobione (sposob 2a :) ) - na jednym pietrze gnizdko i przeciagniety kabel na gore. Jedynym problemem moze byc poprowadzenie kabla. Ja jak to robilem to mialem drewniane futryny i wystarczylo poprostu przewiercic dziurke a potem uszczelnic silkonem. Pozniej podczas wymiany okien "zamontowalem" w murze kawalek rurki z plastiku. Jezeli szukasz rozwiazania bezprzewodowego bo masz problem z przecignieciem kabla - no coz, moze komos sie przyda to co tu napisalem.

Kasprzak 11.11.2003 00:37

rozumiem Cie, ale bez kabla.Glownie oto chodzi. Czy idzie jakos na radio?Cos w tym stylu.Bezprzewodowe "pociągnięcie"sygnaly tel. Moze jeszcze raz. Masz dom 2 pietrowy(parter,1,2pietro.) Na parterze jest gniazdko (tam jest tez telefon-bo na całą chate maja Siemensy bezprzewodowe telefony) i jest tylko to jedno gniazdko.Nie chca wogole kabli.Nie wiem czemu. Mialem sie tylko dowiedziec czy idzie to bez kabla zrobic.Mysle ze idzie jakos bo na jakiej zasadzie dziala wlasnie te tel.siemensa.Wiesz tak jak pisalem przy gniazdku jakas *******ka (nadajnik) a przy modemie(isdn,neostrada i inne np.) moze byc druga *******ka (odbiornik) niby proste ale czy wykonalne.

Joe_Doe 11.11.2003 01:34

OK. Napisalem ta "instrukcje" na wypadek gdyby jednak mogl byc kabel. Ale skoro takiej mozliwosci nie uwzglednia sie...Zastanowilem sie, pomyslalem (troche bolalo:)) poszukalem i znalezlem:
urzadzonko firmy AVM o nazwie AVM BlueFRITZ! Starterkit. W tej chwili jest do kupienia na allegro, a dokladnie TUTAJ . Sprawdz rowniez allegro Telefony i Akcesoria: Urzadzenia stacjonarne (w ten sposob to znalazlem).
Nie czytalem zbyt dokladnie tych stron - nie bardzo mi sie chcialo:) ,ale mysle, ze to powinno byc to.

Kasprzak 11.11.2003 01:44

o to wlasnie chodzilo!!!!!!
Dzieki!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:34.