![]() |
Haslo admina.Jak wyciagnac przez Linuxa
A wiec.
Mam na laptopie win2k. Tam jest konto admina. I kompletnie zero programow mozna tam wgrywac!Nic! I mowiliscie zeby odpalic linuxa. Ale wtedy nie moglem formata No to wpadlem na pomysl: Wyszedl Knoppix.A wiec linux jest. Teraz jak to zrobic?Czym wyciagnac hasla admina,innych userow? jaki plik (ntusers.dat???) z gory dzieki |
C:\WINDOWS\system32\config\SAM - to ten plik ale jak z tego wyciagnac haslo na admina to nie wiem
|
Sprawa jest bardzo prosta. Jako, że kiedyś miałem Win XP posadzonego na NTFS to też miałem problem z dostaniem się do pliku z hasłami SAM. a więc zrobiłem tak. Oprócz XP posiadałem jeszcze 98 i ściągnąłem programik NTFSDOS, który pozwolił mi zamontować partycje z XP pod dosem. I wtesy XP nie był taki mądry i mogłem przegrać SAM'a. Ponadto jest drugi sposób. Gdy ktoś posiada pod 98 Partiotiona Magica to śmiało może przeglądać pliki, które są na patrycji z winXP [NTFS]. Jednak nie wiem na jakich patrycjach macie winzgroze.
Ponoć ktoś kiedyś mówił o takiej dyskietkowej dystrybucji Linucha o nazwie SYSLINUX, i spod linucha wystarczy skopiować SAMA no i rozszyfrować go programikiem L0pt *****. Mi się to nie udało, ale na tyle ile moę to pomogę :) |
Użyj "Offline NT Password & Registry Editor". Znajdziesz to pod tym linkiem http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/. Życzę miłej zabawy.
|
Cytat:
Moglbys dac tutaj ten programik albo wrzucic na serwer swoj albo moj jakis? koledze powyzej rowniez dziekuje |
Cytat:
W razie czego zajrzyj tu http://republika.pl/konradb/nt/. |
a jakis opisik.Co mam zrobic z tymi plikami?
Chce to zrobic dobrze dlatego pytam! Mam juz ten plik SAM |
ok.Problem rozwiazany dzieki Kondzik`owi ale ten progs co on dal potrafi w pliku sam wprowadzic nowe haselko a ja chce odczytac. Czy ten programik co KarolluZ podales idzie go gdzies znalezc.Czy umie odczytac?
Bo wiecie jak nadpisze haslo to admin jak bedzie chcial sie zalogowac to sie nie zaloguje bo zmienie mu haslo. (a pytanko:czy jak zrobie Backup pliku SAM to potem jak bede chcial spowrotem podmienic ten plik nic sie nie stanie???) UPDATE: z tym programem co dal kondzik nie da rady bo potem jakbym chcial wrocic do poprzedniej wersji SAM`a to nie idzie go nadpisac(nawet pod linuxem, a zmienilem atrybut dla dysku "tylko do odczytu" |
KASPRZAK.... Wpisz sobie w googlach "L0pt *****" to ci wyszuka :). Wiedz, że on nie jest darmowy !!! Ponadto mi nawet przy użyciu tego programiku nie udało się nic zrobić. Znaczy rozszyfrowałem SAMa ale nie weidziałem co dalej. Tutaj ktoś poruszałtemat rozszyfrowywania hasła z rar'a..... wszysto tak i tu odbywa się przy użyciu którejś z metody... słownikowej [ang. DICTIONARY], wtedy wskazujemy komputerkowi plik z wyrazami - BRUTE FORCE, bardzo czaochłonna "brutalna" metoda, oraz jest jakaś trzecia ale niestety jej nie pamiętam :(. Jednak zaletą tego programiku jest to, że jak pokaże, że czas odkodowywania SAMa metodą BRUTE FORCE będzie trwać 2 DNI [lub więcej w zależności raczej od procka] to możemy sobie to zapauzować i dokończyć kiedy indziej :). Jednak jak mówię, mi się to udało, ale nie wiedziałem jak mam to odczytać :(.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:33. |