Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Dziwny problem z CDRW AOpen. Kto jest qmaty niechaj pisze... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dziwny-problem-cdrw-aopen-kto-jest-qmaty-niechaj-pisze-27496/)

lero 11.11.2003 21:36

Dziwny problem z CDRW AOpen. Kto jest qmaty niechaj pisze...

Mam CDRW AOpen. Z niewiadomej mi przyczyny nie czyta mi niektórych płyt audio. Dotyczy to zarówno płyt wypalanych jak i oryginalnie tłoczonych. Płyty których mi nie czyta działają bez zarzutu w innych napędach oraz odtwarzaczach CD więc nie są skopane. Instalowałem FORCE ASPI i sterowniki aspi działają niby dobrze. Nie wiem co jest. Jedne audio czyta normalnie a przy innych nie widzi muzyki, wpada w wysokie "obroty" i są problemy z wyjęciem płyty. Albo oddaje po dłuższym oczekiwaniu albo trzeba restartować komputer. Płyty z danymi, filmami itp. czyta bez zarzutu.
System raczej nie ma nic do rzeczy bo tak samo i przy tych samych płytach CD jest przy 98 i XP. Co mogę dodać to że jak wsadziłem inny napęd CD firmy LG chodzi bez zarzutu i czyta płyty kórych AOpen nie chciał. Płyty nie są porysowane i wszystko z nimi o.k. Nasuwa mi się więc że jest to problem z samą nagrywarką tylko jakiego typu. Nie lubi określonych wykonawców czy co?
Jak ktoś ma jakieś pomysły to słucham bo moje się wyczerpały... Z góry thx

Nol 12.11.2003 09:53

Może płyty są po prostu zabezpieczone? Ja np. skopiowałem jakąś płytkę zabezpieczoną Cactusem i koleżanka nie mogła jej odtworzyć w CD-ROMie Musiałem zripować muzę i dopiero potem nagrać, żeby jej napęd był w stanie ją czytać.

Może jeszcze spróbuj laser przeczyścić.

Legam 13.11.2003 21:37

Na 100% brudny lub uszkodzony laser. Jeżeli czyszczenie nie pomoże to pozostał już tylko śmietnik. Zapomnij o płytach czyszczących, tylko ręczne czyszczenie może coś pomóc.
Rozkręć obudowę i delikatnie przeczyść wacikiem nasączonym w wodzie destylowanej soczewkę lasera. Potem wystarczy wytrzeć ją jakimś materiałem nie zostawiającym włukien np. irchą i po kłopocie.

nimal 13.11.2003 22:31

czesto smierc spawary zaczyna sie od problemow z audio... posluchaj Legama

ApproachingEvil 13.11.2003 23:32

Cytat:

Napisany przez Legam
...delikatnie przeczyść wacikiem nasączonym w wodzie destylowanej soczewkę lasera...

ja tam polecam stanowczo spiryt do tej zabawy
:chytry:

Maciej 14.11.2003 00:06

Cytat:

Napisany przez ApproachingEvil
ja tam polecam stanowczo spiryt do tej zabawy
:chytry:

Jeśli soczewka lasera jest plastikowa...to ja nie polecam...8)

ApproachingEvil 14.11.2003 11:39

Cytat:

Napisany przez Maciej
Jeśli soczewka lasera jest plastikowa...to ja nie polecam...8)

wszystkie aopeny jakie spotkalem mialy szklanki a nie plastiki.. chyba ze te nowe sie baaaardzo zmienily
:peace:

lero 16.11.2003 14:01

Zgodnie z zaleceniami przeczyściłem laser, ale to nie pomogło.
Spotkałem się natomiast z opinią że coś może być nasrane w biosie nagrywarki i że warto by wgrac go od nowa. Co o tym sądzicie?

SEBAW 16.11.2003 15:19

Napisz jaki to model Aopena. Pytam się, bo patrząc od strony testów, to mogę stwierdzić, że napędy cd-rw tej firmy mają problemy z odczytem ścieżek audio, tzn. mają słaby mechanizm do odczytywnia. Ale mimo tego napęd powinien sprawnie odczytać nośnik. A czy sprawdzałeś napęd w innym komputerze?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:30.