![]() |
winXP>ntfs>fat32>win98
witam
sprawa wygląda tak - mam tu dysk z winXP na ntfs, dysk ten zabrać muszę do domu gdzie jest win98, mam tez program "ntfs for win98" którego jednak nigdy nie miałem okazji uzyć i tu pytanie: 1. czy od razu przekonwenterować z ntfs na fat32 i taki zabrać ? 1a. a jesli tak to czy konwersja spowoduje utrate danych (dysk prawie full) ? 2. może lepiej wziąć dysk z ntfs do domu i tam zainstalować "ntfs for win98" ? 2a. a jesli tak to czy dysk widziany w ten sposób spod win98 mozna udostepniać w p2p ?? pozdro, Marcin |
jestes pewien ze WOGOLE sie da z ntfs przejsc na fat32? bo ja rozne wersje slyszalem ze pm8.0 czy jakis inny partition czarodziej to umie zrobic - ale w realu szanse powodzenia byly kolo 30%
|
Witam!
dokladnie... ja tez slyszalem, ze przejscie z ntfs spowrotem na fat32 jest bardzo trudne, jesli juz, to na 100% utracisz dane, bo na partycji ntfs dane sa zapisywane troszke inaczej i jest wiecej informacji o tych danych zapisywane. ja osobiscie nie potrzebuje ntfs, dlatego nawet nie probuje sie w to pchac :) fat32 mi wystarcza :) |
więc pozostaje jedynie "ntfs for win98" ??
więc czy dysk widziany w ten sposób spod win98 mozna udostepniać w p2p ?? |
pozostaje wziac dysk od kolegi czy 'pozyczyc' ze sklepu i przegrac to na fat
smiem watpic w skutecznosc takiego programu - bo kazdy by go uzywal a w partition magic jednak znalazla by sie taka DZIALAJACA w 100% opcja a jej nie ma |
jest taki programik PARAGON NTFS for Win 98 nawet dzis go urzywalem na win ME, tylko ze na wersi demo mozna tylko kopiowac z partycji NTFS na Fat 32
|
nie do konca macie racje.
dzisiaj przerabialem dysk 80 gb (3 partycje, w tym pierwsza systemowa z XP - wszystkie ntfs) programem partition magic 8 (wersja dos) na fat 32. zero problemow. |
do takich cudow nawet PM nie jest potrzebny
pod WinXP (2k tez zapewne) wystarczy dac Formatuj... spod PPM i wybrac jaki ma byc system plikow i wsio :) co do jednego jest zgodnosc nie da sie bez straty danych przejsc z NTFS na FAT32, format obowiazkowy |
przeformatowac jasne ze mozna - ale co z danymi?
zreszta sam to przyznales:) co do szans powodzenia - na tweaku bylo wieeele takich postow - zgodnosc byla w jednym - sporo ryzykujesz bo stabilnego i bezpiecznego sposobu nie ma... |
Otoz da sie przejsc z NTFS na FAT32 robilem to PM7 ale oczywiscie z opcja format, bo konwertowac sie nie chcialo. Natomiast Ntfs for win98 mialem ten program i bez problemu dziala ale nie mozna zapisywac, tylko odczytywanie dziala.
|
Cytat:
juz poprawiam zeby zle to nie wygladalo :) |
Cytat:
zrobilem ta operacje na: - partycji c: , na ktorej znajduje sie system windows xp, - partycji d: , na ktorej byly zainstalowane gry, - partycji e: , na ktorej byly programy, sterowniki, itd. po tej operacji wszystkie dane pozostaly nienaruszone. |
pm8 calkiem ladnie daje sobie rade z partycjami ntfs (uzywam tylko wersji dosowej)
|
... nawet zrobiłem sobie zabawę, konwertowałem kilka razy tam i z powrotem, 3 GB danych, żadnych problemów, czyli tak jak u wojtasa, ludzie nie bójcie sie PM8, jest zbój dobry w te klocki i już.
|
bac sie jednak radze - na pewno nie polecam robic tego z jedyna kopia waznych danych - za duzo osob poleglo na tej operacji, stanowczo za duzo
zreszta - nie moj biznes |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:28. |