![]() |
dvddecryptor+instantcopy 8 - problem
Witam,
po zgraniu płyty dvd na dysk dvddecryptorem jako file - z odrzuceniem niechcianego materiału mam gotowy materiał do dalszej obróbki, następnym programem jest ifoedit, ponieważ dvddecryptor nie stworzył "ifo" robie to właśnie tym programem - create ifo, przeszukuje wszystkie voby ,czekam chwile i jest, pożniej sprawdzam get vbs correct, sprawdza i poprawia (zielone napisy już miałem ale problem w kilka chwil rozwiązałem); na koniec tego gotowy film do kompresji (6,2 GB) wrzucam do instant copy 8, ustawienia - main movie only, dvd, 16/9 obraz, kompresję robię na dysk, mija ok 70 minut i wszystko leży gotowe, odpalam instantdrive oglądam film i tu problem, ostatnie 2 chaptery czyli ok. 7-8 minut brak - gdzie zrobiłem błąd ???? Programy podane w szczególności instantcopy stosunek jakość/prędkość nie podlega zmianie, dvddectyptor jako jedyny ripper dziala na moim komputerze jako files bez wybierania co chce odrzucić robi mi "ifo" i wszystko jest okej po przejściu przez instantcopy8 (jest cały film), jeżeli zrobię jako file i odrzucę niechciany materiał muszę stworzyć "ifo" ifoedit-em i tu mi się wydaje gdzieś jest bład (w filmie brakuje 2 końcowych chapterów). Bardzo proszę o pomoc lub wskazania linku do tematu na forum, być może coś ominąłem (przeczytałem całe na cdrinfo i divx.pl nic nie znalazłem :( ) pozdrawiam serdecznie maciej |
Wszystko ok, poza jednym, w DVDDecrypterze kopiuj wszystkie pliki (nie tylko sam film), później od razu ładuj to dp IC (IfoEdit nie jest potrzebny).
ps. jesli koniecznie chcesz odrzucic niepotrzebny materiał, po DVDDecrypterze skorzystaj z DVDFab - opis tutaj: http://divx.pl/forum/viewtopic.php?t=3320#28459 |
Witam,
czy używając dvd shrinka (robi mi ifo) jako zrzut płytki z "no compression" (re-author tylko sam film, jedna ścieżka dźwiękowa i napisy pl) mogę się spodziewać jakości podobnej lub tej samej, którą daje DVDdecryptor ? Reszte już robi instantcopy8. Czytałem dużo o dvddectyptorze i bardzo mi się podoba, tylko spory minus, że muszę tworzyć "ifo" w ifoedit (robię zrzut jako file z odrzuceniem zbędnych dodatków i ścieżek dźwiękowych, ponieważ chcę aby materiał zawierał tylko i włącznie sam film-jak najmniejsza kompresja, w moim przypadku występuje gdzieś błąd ponieważ jak napisałem powyżej brakuje mi kilku minut filmu). DVDFab jest komercją jak narazie zbieram kasiore na niego, także czy mogę spać spokojnie kiedy zrzucę film zamiast dvddecryptorem - dvd shrinkiem (czy jakość zrzutu jest taka sama w trybie no compression)? dziękuje serdecznie za odpowiedzi pozdrawiam serdecznie "niech moc będzie z Wami" Maciej |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Ja osobiście robię obraz płyty DVD Decrypterem w całości ( plik .iso)A następnie umieszczam go wwirtualnym napędzie(super jest wirtualny napęd z Alcohol 120%). Potem włanczam na chwilę np.: dvdshirka lub jakiś inny program i sprawdzam wielkość ścieżki z obrazem i dzwiękiem ( w większości przypadków pojedyńcza ścieżka ścieżka dźwiękowa i film niewiele się różnią od pojemności płytki) W takim przypadku używam dvd2one, do obróki filmu. Film mam gotowy do nagrania w około 15 min.A kopia jest naprawdę dobrej jakości.Przerobiony film wrzucam do nero lub clonedvd i wypalam. Jeżeli film jest większy to obrabiam go instant copy 8
|
Witam ponownie,
nawiązując do wątku, który zaczołem, kilka dni minęło ponownie powróciłem do tematu, otóż mam ciągle problem ze zgraniem materiału z płyty na dysk, dvddecryptor- na razie odpada (narazie nadal zgłębiam ifoedit-źle tworzy plik ifo, wydaje mi sie, że mniej więcej wiem o co chodzi długość kolejnych chapterów .... chyba) dvd shrink 2.3 - odpada zawiesza się w połowie zgrywania, dvd fab 1 również wersja lite 1 - błąd przy zgrywaniu wybranego materiału w obydwu przypadkach: Failed [2000.0] ?, dvd shrink 3 beta 5, wszystko okiej ale ... przy poprawnym zgraniu/wybraniu samego filmu ścieżki dzwiękowej i napisu pl, leży na dysku, odpalam instantcopy 8, dochodzi do 60% i instant się zawiesza/wywala ? O co chodzi czy trzeba może czymś poprawić materiał zgrany ? Jeżeli chodzi o to, iż instantcopy 8 ma możliwość zrzutu jako "only movie" to wiem, ale wybór scieżki dzwiękowej np angielskiej - w wielu przypadkach może się odbyć tak: dd2.0, dts, dd5.1 - a to kupa miejsca, które wolałbym przeznaczyć na film. Czy ktoś mógłby mi wskazać w czym problem (sprzęt p4 1.8GHz - wentyl thermaltake volcano 7+, 1GB ramu, 160gb hdd, płyta msi, grafika msi g4ti4200, zasilacz chieftec 360W (2fan),dvd-teac, dvd-r-teac, cdrw-teac - jak widać sprzęt jest okiej stabilny winda to win xp proff bez sp1 z licznymi łatami - chodzi bardzo stabilnie, fat32). Mówiąc szczerze kończą mi się pomysły. Proszę o kilka uwag, odrazu proszę chcę odrzucić dewagację nad innymi programami do kompresji niż instantcopy 8 (dvd2dvdr-zgłebiam) - dlatego, iż jakość/czas uzyskania jest dla mnie do przyjęcia. Pozdrawiam serdecznie Maciej |
Cytat:
|
aloha,
w momencie kiedy w opcjach ic8 wybierasz audio-konkretnie co ma zawierać płyta po odrzuceniu np angielską scieżkę dźwiękową to przecież w wielu przypadkach istnieje taka możliwość, iż na płycie są ścieżki audio-angielskie w dd2.0 - stereo, dd5.1 dolby digital, dts, wszystko w wersji angielskiej, a moją intencją jest aby wszystko oprócz dts wywalić, robiłem już to i zostawały wszystkie ścieżki po odznaczeniu angielskiej (może istnieje w ic8 możliwość wyboru jaką konretnie mogę wyrzucić - tak aby została np. wersja ang. dts ??, może czegoś nie doczytałem). pozdrawiam maciej |
Problem = FAT32
Prawdopodobnie rozwiązanie problemu = NTFS |
Możesz innym programem bez kompresji sciągnąć ścieżkę dźwiekową i obraz na dysk (np.:dvdshirk), a potem kompresować go instant copy 8, i po kłopocie
|
Witam ponownie,
kolejny wątek dotyczy moich spostrzeżeń z pracy z dvddecryptor+ifoedit+ic8, jak wspomniałem na mojej konfiguracji wiekszość oprogramowania do zrzutu się po prostu zawiesza (w weekend stawiam do obróbki dvd nowy system). Otóż przy zrzucie zauważyłem sytuację, która mnie zastanawia, podczas zgrywania filmu dvddecryptorem jako ifo, później robienie plików ifo w ifoedit i poźniejsza kompresja w ic8 - się powiodła (tzn. sprostowanie zawsze się udaje tylko film jest krótszy)! ... ale z filmami poniżej 120min; wcześniejsze moje próby miały miejsce z filmami ponad 120 min i właśnie cały wątek tych postów dot. tego, iż przy kompresji filmu miałem kilka-kilkanaście minut mniej filmu (zrzut ok. widzę ostatniego voba i wszystko jest zawsze okiej). Moje pytanie czy ktoś może to przećwiczyć u siebie, bo naprawde nie wiem w czym rzecz, czy ifoedit przy tworzeniu video_ts.ifo robi gdzieś błąd czy jest jakaś bariera czasu, o której nie wiem. Kolejna prośba nie chcę stosować innego oprogramowania do kompresji i proszę nie sugerować mi innych rozwiązan (dvd2dvdr- narazie studiuje). Moje zdanie jest takie, każdy kto styka się z dvd majać nagrywarkę dvd wydaję mi się, że posiada sprzęt stacjonarny a jaka jest przyjemność z kompresji filmu programem, którego efektem jest pixeloza na ekranie wymarzonego tv ? Ja kupiłem nagrywarkę w celu zgrania wymarzonej kolekcji filmów, która jest wielka, a czasy niestety się zmieniły i realia się skurczyły (nadal kupuję filmy oryginalne). Ponieważ dla mnie najważniejszy jest film, w ogóle nie oglądam dodatków do filmów dlatego wybrałem taką metodę, która maksymalnie oszczędza miejsce, które można poświecić na film. Na tym kończę odezwę się zapewne jak postawie na nowo system. Dziekuję z góry i serdecznie pozdrawiam. Maciej |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:34. |