![]() |
Cytat:
|
Swoja droga to nie wazne jak kogo nazwiemy. Wazne jest to zeby kazdy wiedzial co mu mozna i mial swiadomosc konsekwencji swojego postepowania. Dla mnie nie istnieje dobry hacker - sa tylko mniej zli i bardziej zli. A gosc na stale zatrudniony w firmie komputerowej, markujacy wlamania, to oczywiscie nie jest hacker. Bo on te uprawnienia posiada (nie do dostepu do danych ale do podejmowania prob ich przechwycenia)!!!!
O teraz mi przyszla do glowy taka prosta definicja hackera : hacker to uzytkownik ktory siega tam gdzie nie siegaja jego uprawnienia :) |
Cytat:
|
wielu ludzi uwaza sie za hakerow w momencie gdy sciagna sobie jakis programik podobny do netbusa :D
haker to osobowosc, to osoba wybitna w tym co robi w necie... szuka dziur i je lata lub udostepnia info o nich - to jest piekne a zlodzieje/wlamywacze/czy tez po prostu zlosliwcy - na tych przewaznie wystarczy poprawnie skonfigurowany komp + costam do ochrony zeby w momencie "wlamania" znac adres... nie tylko wirtualny :D |
Hm.. jest tez odmiana hakerow "warezowych", ktorym jestem np. ja ;)... hakujemy kogos kompy poprzez "dziury" takie jak RS, NT, SQL, MEDIA itp. i zakladamy serwer ftp zwany "pubstro", kotry udostepniamy na haslo i inni userzy na tego pubstro wrzucaja pliki, ktorzy nastepnie daja linki i tak sie wymieniaja plikami ;)...
pozdro ;) |
Cytat:
kilku pewnie jest, ale znakomita wiekszosc ludzi podajacych sie za hackerow to zakompleksienie gowniarze, ktorzy sciagneli z neta jakis program, trojana czy cos w tym rodzaju i w ten sposob sie wlamuja, nie majac pojecia jak to dziala, i co ciekawesze nie interesuje ich to |
Osoba ktora sprawdza na zamowienie firmy zabezpieczenia to nie hacker. Mozna ta funkcje ktora sprawuje uproscic do jakiejs tam pochodnej hackera ale to zupelnie nie o to chodzi ... Ja bym sie najpredzej zgodzil z Yaholem. Hacker to jest/byla osoba ktora dla swojej ciekawosci i checi sprawdzenia siebie lamie prawo wlamujac sie w miejsca w ktorych nie ma uprawnien przebywac. Jest jeszcze druga strona medalu. Zwykle ludzie Ci chca wykorzystac to jak daleko juz zaszli i pozostawic po sobie slad, jakis charakterystyczy znak przez ktory beda rozpoznawalni w "cyberprzestrzeni" (coz za archaiczne juz slowo :) ), ale za razem nieuchwytni. Osobie probujacej ich namierzyc dostarcza wielu inforamcji o sobie, jednak caly czas beda mieli swiadomosc ile sa w stanie powiedziec i ile a swoj temat zdradzic, zeby nie zostac zidentyfikowanym. Czasami tez sladem tym jest wykasowanie danych lub inne uprzykszenie zycia uzytkownikom. Tych tez bym wrzucil do wora hackerow. A tam bawienie sie zabezpieczeniami w grach, programach i takie tam inne duperele, to juz inna bajka :)
Hacker to przede wszystkim osobowosc (nie koniecznie zdrowa), i tym sie sposrod innych typow ***ckerow wyroznia. |
hackierzy sa ble
|
Zapewne jest kilku na świecie, takich hackerów z prawdziwego zdarzenia. Pracują dla rządu ktoregoś z bogatych krajów i trzepią niezłą kapuchę. A tak normalnie to dobrago hackera można pooglądać w filmach :).
|
Wiem, ze sa.
Czytalem nawet na ich temat ksiazke:D Ci co sie dali zlapac, nie sa hackerami (a Kevin M. z cala pewnoscia-to produkt kultury masowej) Wiec moze ich nie ma? Istnieja crackerzy, phreackerzy i inni .....ckerzy. Przwdziwy hacker zostal zastapiony przez marnych, niszczacych, brutalnych, majacych kiepskie wyobrazenie o zyciu malolatow. Hacker to bardziej mit niz rzeczywistosc. (Dzis prawdziwych hackerow juz nie ma:)) |
Zależy co robią. Jeżli sprawdzają jakość zabezpieczeń (za zgodą właścieli),np. serwerów danych to dobrze. Jeżeli inaczej to już raczej nie, gdyż wyrządzają szkody : taki DDos to... lub używanie takich programów jak MoS****** to coś strasznego dla usera lub korporacji. I jeszcze jedno mimo, że są serwisy krorzystające z "usług" hackmajstrów, którzy okradają muzków, programistów walczący o "wolność" muzy lub progów są zarazem dobre i złe; gdyż pozwalają sprawdzić funkcjonalność aplikacji za friko i kupić potem pełną wersje legalną (choć nie znam osoby która dałaby za CAD chyba 11 tys zł żeby mieć czyste sumienie) ta samo z muzyką, lecz są ludzie którzy tak nie robią i KRADNĄ.
|
Co sądzicie o hakerach???
Witam!
Ja w temacie: Co sądzicie o hakerach??? Robią oni dobrze czy źle, itp. Jestem ciekawy jak będą wyglądały wypowiedzi na ten temat... Pozdro;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:30. |