Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Prędkość zapisu (https://forum.cdrinfo.pl/f2/predkosc-zapisu-27609/)

Lepur 14.11.2003 21:45

Prędkość zapisu

Próbowałem już chyba wszstkiego i nadal nie wiem czemu nie mogę nagrywać z maksymalną prędkością mojej nagrywarki - 12x a musze sie meczyc na 8x. Za kazdym razem kiedy chce wypalic 12x płytka się nie wypala do konca. Kiedy zwolnie do 8x problemów już takich nie ma, tyle że mi się nigdy nie chce czekać i zasatnawiam się co zrobić aby wypalać z 12x. Moim zdaniem mam dobry sprzęt i nie powinno tu być żadnego problemu a jednak.... Słyszałem że może to być zwiazane z tym że mam mojego twardziela podzielone na partycje - czy to prawda? Moge wam powiedziec wiecej o konfiguracji mojego kompa. Otóz dysk twardy jest na odzielnym kablu (80 zyłowym) a nagrywarka jako master i zwykly CD na slave znajduja sie na drugim kablu 40 zylowym.

seoman 14.11.2003 22:13

Prawdopodobnie masz nagrywarke na "wykończeniu" i za jakiś czas staniesz się
szczęsliwym posiadzaczem nowej nagrywarki.

ApproachingEvil 14.11.2003 22:38

ja bym sie nie zgodzil... moze byc jeszcze tak,ze dysk dyskiem,ale trzeba wlaczyc koniecznie DMA w systemie! sprawdz najpierw czy jest wlaczone...

grzeniu 15.11.2003 00:01

Seoman ma chyba racje, mozesz jeszcze przeczyscic optyke w nagrywarce ale nie spodziewalbym sie wiele. No i w miedzyczasie zacznij czytac cenniki i testy nowych sprzetow.

SEBAW 15.11.2003 09:22

Ja jeszcze oprócz czyszczenia polecam wgranie nowego biosu. Możesz również wgrać stery ASPI + fixASPI.

-Sid-The-Rat=> 15.11.2003 11:07

bios to raczej kwiatek do korzucha - w starych modelach niewiele pomaga na takie problemy z plytami - bo pomysl z bazami nosnikow pojawil si eprzy modelach 26/24x - w starszych polegano tylko na danych odczytanych z plyty

jak dla mnie nagrywarka jest juz raczej na wykonczeniu - po prostu sie konczy - mozna ja przeczyscic - ale to raczej poprawi humor nagrywarce niz jej skutecznosc

Lepur 15.11.2003 20:33

Predkość

Na wykonczeniu to ona raczej nie jest, bo zwyczajnie mi sie bufor danych oproznia w szynkim tepie i po pewnym czasie nie ma dosyc danych zeby nagrywac. Kiedy nagrywam z 8x to nie ma takich problemow - bufor caly czas jest pełny

SEBAW 15.11.2003 22:34

Jak ci skacze bufor to sprawdź czy masz włączone DMA, bo nie napisałeś o tym. Gdy nagrywasz to wyłącz programy antywirusowe.

Legam 15.11.2003 23:09

Na 100% jakiś antywirus. Ile to ja się z Nero namęczyłem, a okazało się że to Norton zawinił.

Lepur 16.11.2003 09:12

Wlaczylem buforowanie zapisu danych na dysku :) domyslam sie ze to jest to DMA ;) PS. robilem ostatnio format c: i teraz jade na Win XP bez zadnego Antywirusa wiec to na pewno nie to. PS. wszstkie te zmiany nic nie poprawily......nadal to samo przy 12x buffor nagrywarki sie oproznia

Lepur 16.11.2003 09:22

Nie wiem co sie stalo ale nastapila drobna zmiana. Otóż nagrywam Nero 6.0.0.23 i teraz bufor odczytu mi sie nie oproznia za to proznia sie dufor nagrywarki (wczesniej mi sie oproznial pierw bufor odczytu a potem nagrywarki). Teraz to juzz kompletnie nic nie rozumiem ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:33.