![]() |
Problem z TEAC W540E na 40x
Nagrywarka ta ma niecałe 1,5 roku, od kilku miesięcy nie mogę na niej nagrywać z prędkością 40x, a czasami 32x. Pracuję na dwóch systemach (XP i 98) i na obydwóch to samo. ASPI jest zainstalowane, DMA włączone (wyłączenie nie pomaga), nie chodzi tu również o błąd opróżnienia bufora. Na żadnej z tych płyt nie da się nagrać na 40x: Verbatim, Platinum, Princo, ePerformance, Esperanza, Speed..., chociaż gwarantują prędkość conajmniej 48x. Próbowałem nagrywać w Nero, CloneCD. Błąd ten zaczął się pojawiać zanim wgrałem nowy firmware. Później próbowałem z każdą dostępną wersją - nie pomogło.
W momencie przejścia z prędkości 32x na 40x (od razu lub za kilka sekund) pojawia się komunikat "Write error". Nic więcej. Czy ta nagrywarka powoli się po prostu kończy? Proszę o pomoc, z góry dziękuję! |
Cytat:
|
To na czym mam nagrywać? Proszę o radę.
Vavoom |
Błąd
Cytat:
A nie mówiłem jest tutaj nie na miejscu, więc poprostu nagrywaj x24, albo x16. Szybciej i tak nie ma sensu, a już niestety po gwarancji, bo o ile się nie mylę, jest tylko rok. |
2 lata. Poszła do oględzin :-) Ale pytam z ciekawości.
Jaka nagrywarka jest obecnie dobra na rynku? Czemu jedni TEACa chwalą, a inni... wprost przeciwnie? |
Cytat:
|
Cytat:
Wyłącznie w ramach dyskusji i nic więcej: Dzisiaj wypałem pod rząd 13 płytek esperanza (kupionych wczoraj w Carefourze, szpula 25pcs za trochę ponad 26zł) z prędkością x40: czas wypalania jednej płytki: 3,10min. Moja nagrywarka: TEAC w540e z biosem 1.0K, kupiona w maju ubiegłego roku za pieniądze za które dzisiaj miałbym dwa Litki. EMTEC (x32) palonej więcej niż x16 to na mojej nagrywarce produkcja złomu. Verbatim (x24) wypalałem dzisiaj z x24 (Nero nie chciał więcej). |
A jak ta nagrywarka zachowuje się w przypadku płyt cd-rw? Czyta i zapisuje je bez problemu???
|
Cytat:
|
A może czyszczenie soczewki coś pomoże?
|
U mnie sprawa wyglada tak iz na wiekszosci plytek jakie mialem okazje posiadac Teac wypalal mi 32x badz 24x ale jak wlozylem oryginalna plyte Teac'a z indeksem 40x to szedl bite 40x. Kiedys na TDK z indeskem 48x teac nagrywal 40x wiec moze to jest wina po prostu jakosci plyt...ale zdecydowana wiekszosc plyt nagrywara puszcza w 24x-32x
|
Zobaczymy. Sam jestem ciekaw. Oddałem ją pośrednikowi, stwierdził, że coś z nią jest jednak nie tak. On za to oddał ją do "głównego serwisu" :-) Teraz trzeba tylko ^#$!&(%# troszeczkę czekać :-)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:12. |