Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki wzmacniacz do 4kolumn w stereo? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-wzmacniacz-4kolumn-stereo-27655/)

/||\aster 19.11.2003 04:49

wlasnie tez podjalem taka decyzje, poczekam jeszcze 4mce i wtedy zapodam sobie sprzet :)
Juz mam inny na celowniku
dzieki za rady

EOT

Vavoom 18.11.2003 21:28

Powiem tyle. Lepiej jest kupić od razu dwie a mocniejsze kolumny, niż później dokupywać, bo czegoś takiego raczej się nie praktykuje. A jeśli już mają być po dwie paczki na stronę, to najlepiej takie same. Jeśli chodzi o ich parametry, to trzeba zwrócić uwagę, na IMPEDANCJĘ kolumn. Jeśli teraz kupisz kolumny o impedancji (zakładam impedancję głośnika niskotonowego) 4 omy, to jeśli podłączysz za jakiś czas drugą taką, to w efekcie otrzymasz 2 omy. Nie znam domowych wzmacniaczy na taką impedancję. Minimum to 4 omy. Także jak już kupisz coś, to kup kolumnę o impedancji 8 omów. Równolegle z drugą taką (8 omów) dadzą 4 omy. Ale jeszcze raz: stanowczo odradzam!!!

prometeusz 17.11.2003 15:17

Cytat:

Napisany przez Mr.Y
Nie wiem jaki mam kupic wzmacniacz. Teraz do rzeczy.
Kupuje teraz 2 kolumny, bedzie to glownie do muzy, ale za ok rok albo wiecej mam zamiar kupic kolejne 2 i chce zeby te 4 kolumny dzialaly w stereo. Czyli
2kolumny na lewo, 2 na prawo. nie chodzi mi o wzmacniacz z kina domowego bo to nie bedzie to samo (chyba), mam "kino" i np srodkowy gra glosniej (wiem ze da sie wyregulowac, ale nie o to chodzi)
chodzi o to: jak podlaczyc 4kolumny w stereo, jaki do tego wzmacniacz
jak nie wiesz a znasz jakies forum audio to podaj nazwe

4-y w stereo.
jezeli myslisz ze bedzie lepiej skoro to ma byc stereo tak jak napisales to sie mylisz.
Lepiej poczekaj rok i kup 2sztuki jeszcze lepsze- wtedy na pewno bedzie lepiej.
Ale tylko 2-ie.
Po co sie pchasz w 4 kolumny - rozumiem do innego pomieszczenia, ale w tym samym...

/||\aster 16.11.2003 22:46

Cytat:

Napisany przez tower
pelno jest takich wzmacniaczy segmentowych(ja kiedyś mialem taki ONKYO)poznasz je po tym że sprzodu mają napisane stereo amplifilier oraz posiadają przełącznik wyboru glośników z trzema pozycjami:
1 A
2 B
3 A+B
z tylu mają czterokanalowye wyjście(sam wzmacniacz jest dwukanalowy a glośniki 3 i 4 są dołączone równolegle) i dużo wejść stereo

wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo, wielkie dzieki :)

tower 16.11.2003 22:00

pelno jest takich wzmacniaczy segmentowych(ja kiedyś mialem taki ONKYO)poznasz je po tym że sprzodu mają napisane stereo amplifilier oraz posiadają przełącznik wyboru glośników z trzema pozycjami:
1 A
2 B
3 A+B
z tylu mają czterokanalowye wyjście(sam wzmacniacz jest dwukanalowy a glośniki 3 i 4 są dołączone równolegle) i dużo wejść stereo

/||\aster 16.11.2003 18:02

Cytat:

Napisany przez -Kowalik-
Byc moze sie myle ale nie chce mi sie wierzyc ze masz zamiar wydac na tak malej mocy kolumny ok. 2000zl. Eh, jakos mi to nie wchodzi. Ja rozumiem ze to jest TO, to jest JAKOSC ale 2000zl ??? Nie.
Takie kolumienki stoja u mnie w pracy (TVP Białystok) w pokojach monterskich.
Pozdrawiam.

dlatego w pierwszym poscie nic nie pisalem jakie kolumny bede kupowal, zeby uniknac takich postow. nie dam za nie 2000zl bede mial ok 25proc rabat

wracajac do tematu to czego powinienem szukac w opisie wzmacniacza zeby 4kolumny podlaczyc stereo?

-Kowalik- 16.11.2003 17:36

Byc moze sie myle ale nie chce mi sie wierzyc ze masz zamiar wydac na tak malej mocy kolumny ok. 2000zl. Eh, jakos mi to nie wchodzi. Ja rozumiem ze to jest TO, to jest JAKOSC ale 2000zl ??? Nie.
Takie kolumienki stoja u mnie w pracy (TVP Białystok) w pokojach monterskich.
Pozdrawiam.

/||\aster 16.11.2003 16:09

nie chodzi mi o dokladny model wzmacniacza, chodzi mi tylko o to czego szukac w opisie, zeby w opisie np pisalo
4kanalowy stereo, czy wogole cos takiego jest

/||\aster 16.11.2003 16:04

kupuje tak:

teraz 2 takie
http://jbl.com/home/products/product...Id=NRE&sCatId=

a za rok 2 takie:
http://jbl.com/home/products/product...Id=NRE&sCatId=

chodzi mi o to jaki wzmacniacz potrzebuje zeby te 4 dzialaly w stereo

Kasprzak 16.11.2003 09:10

A jakie kupujesz te kolumny? TO po 1. Mozesz kupic 20W albo 120W. Ile chcialbys wydac na to?
Najlepiej patrz na allegro : technicsy,sony. Osobiscie mam UNITRĘ 4x50 i ALTUS`y 200W i graja extra!

/||\aster 16.11.2003 04:29

Jaki wzmacniacz do 4kolumn w stereo?

Nie wiem jaki mam kupic wzmacniacz. Teraz do rzeczy.
Kupuje teraz 2 kolumny, bedzie to glownie do muzy, ale za ok rok albo wiecej mam zamiar kupic kolejne 2 i chce zeby te 4 kolumny dzialaly w stereo. Czyli
2kolumny na lewo, 2 na prawo. nie chodzi mi o wzmacniacz z kina domowego bo to nie bedzie to samo (chyba), mam "kino" i np srodkowy gra glosniej (wiem ze da sie wyregulowac, ale nie o to chodzi)
chodzi o to: jak podlaczyc 4kolumny w stereo, jaki do tego wzmacniacz
jak nie wiesz a znasz jakies forum audio to podaj nazwe

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:26.