Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Naklejki na płytach (https://forum.cdrinfo.pl/f15/naklejki-plytach-27712/)

dwaklik 17.11.2003 08:37

Naklejki na płytach

Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat naklejek na płytach DVD (płyt CD dotyczy to w jeszcze większym stopniu). Nawet naklejka wizualnie równo naklejona może pogarszać warunki odczytu płyt!!! Szczególnie płyt gorszej jakości. Udało mi się uratować 3 filmy, które po czasie przestały chodzić, odklejając z płytek etykiety. To jak łatwo lub trudno odkleić etykietę zależy od rodzaju etykiety i od podłoża samej płyty. Ja robiłem to mocząc płytkę (przez jakieś pół godziny) w letniej wodzie z odrobiną płynu do naczyń. Następnie zdarłem etykietę paznokciem. Z jedną etykietą miałem duże problemy ***8211; klej pozostał na płycie i musiałem go usuwać miękką szmatką nawilżoną spirytusem. Odradzam, więc stosowania tej metody w sytuacji, gdy płytka nam jeszcze chodzi. Ale gdy już nie mamy nic do stracenia warto spróbować. Na koniec płytkę należy opłukać w letniej wodzie i wytrzeć do sucha czystą miękką ściereczką lub irchą.
Powodzenia.
Dwaklik

Edwardo 17.11.2003 11:24

bo wtedy, po naklejeniu zatracasz wage plyty, tzn nie jest juz prawidlowo wywaznona i jak sie kreci to lala na prawo i na lewa przez co laser sie gubi...
spirytus i plytki???? pj nie nie radze :)
lepiej wypic a plytkom darowac :)

dwaklik 17.11.2003 13:56

Płytki na których eksperymentowałem dostałem od kolegi. Miał je wyrzucić do kosza, bo mu przestały chodzić. Sam też z dużą rezerwą użyłem spirytusu, ale niewiele w tym przypadku ryzykowałem - troszkę spirytusu z taniego źródła ;-) Używam go do głównie do przemywania złączy komputerowych i nie wiem czy jest dobry w smaku ;-)

Edwardo 17.11.2003 14:03

chodzi o to ze spirytus rozpuszcza lakier na plytce. mam taka jedna co taki jeden wymyl ja spirytusem bo mu sie ubrudzila... po 2-3 dnia lakier zaczyna odchodzic od plstyku... a na poczatku pojawaiaja sie ciemniejsze plamy :)

CRider 17.11.2003 14:55

Witam
Mój kolega stosował nawet aceton i zmywacz do paznokcie żeby odkleić labera, natomiast z tym moczeniem w wodzie to chyba najgorszy pomysł, niektóre płytki szczególnie te tańsze są niezbyt dobrze sklejone a z wodą między warstwami już nie chcą chodzić

kira27 28.02.2011 16:50

pilne

czesc potrzebuje wyslac do zk plytki z filmami jednak znajomy mnie prosil zebym nakleila na nie najlepiej jakies naklejki np kubusia puchatka czy cos;porientujecie sie gdzie mozna kupic jaka cena i czy sama to musze nakeic czy w danym skepie mi to zrobia od reki/?

Reetou 28.02.2011 16:58

ZK to zakład karny? A dlaczego chcesz im powysadzać napędy?

kira27 28.02.2011 18:08

:D
Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1148296)
ZK to zakład karny? A dlaczego chcesz im powysadzać napędy?

:Dich napedy sa twarde i bezlitosne takze dadza rade no tak to zaklad karny i zeby sie zbytnio nie czepiali to chcialam je zamaskowac np kubuniem puchatkiem hehe:P

Reetou 28.02.2011 19:25

No, nie wiem. Płytki muszą być wyważone przy takich prędkościach obrotowych, a po przyklejeniu byle czego raczej nie będą. Pamiętam jak kilka lat temu bodajże Chip załączył do czasopisma płytkę z krzywym nadrukiem - ładnie eksplodowały one w środku pociągając za sobą całą optykę. Jeśli już koniecznie, to specjalne etykiety do płyt, na nich nadruk i dokładnie przyklejać.

czary2mary 28.02.2011 19:45

Ilość załączników: 2
Są gotowe DVD-R z Disneyem

np.

http://allegro.pl/plyta-dvd-r-disney...465562485.html

Załącznik 56882

Załącznik 56883

kira27 28.02.2011 20:27

:Dczarny czyli jakbym zamowila te na allegro to spokjne moge ta nagrac filmy i beda smigac chlopakom????dodam ze powiedzial ze moga byc nagrane jak na kompa w divixie

czary2mary 28.02.2011 20:51

Cytat:

Napisany przez kira27 (Post 1148371)
:Dczarny czyli jakbym zamowila te na allegro to spokjne moge ta nagrac filmy i beda smigac chlopakom????dodam ze powiedzial ze moga byc nagrane jak na kompa w divixie

oczywi***347;cie-to czyste p***322;yty do nagrania

kira27 28.02.2011 20:54

:D
Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1148377)
oczywiście-to czyste płyty do nagrania

:Ddziekuje za szybka odpowiedz i ciesze sie ze to forum nie jest egoistyczne jak co po nie ktore heh:)zaraz zamowie no i jak tylko przyjda nagram zobaczymy czy beda smigac:>pozdro for all

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:01.