![]() |
Miałem niestety taką potrzebę - porysowała mi się płytka na zewnętrznej krawędzi. Filmu nie dało się nawet skopiować (a mój Litek 52246S ma ponoć dobrą korekcję) wyskakiwał komunikat, że nie można czytać z danego urządzenia. Użyłem pasty polerskiej z woskiem do regeneracji lakieru samochodowego (w każdym s.markecie).
Troche się natarłem, ale efekt był niezły - można było skopiować cały film i nawet napęd nie zwalniał na polerowanych sektorach. CZYLI DZIAŁA !!! |
kolega potraktowal porysowana CD szmatka i pasta polerska - i odczytal dane wiec cos w tym jest
|
Cytat:
|
ciekawe, ale naprawia tylko uszkodzenia warstwy ochronnej - podobno niektorzy probuja to robic za pomoca pasty szlifierskiej (tzn polerskiej) (lub wrecz pasty do zebow) i szmatki i ponoc tez sie da :D nigdy nie testowalem i mam nadzieje ze nie bede musial :D
z tymi naprawde powaznymi uszkodzeniami - czyli w warstwie nosnika danych - tam gdzie jest barwnik - nic nie zrobisz i musisz sie zdac na mechanizmy korygujace napedu pewnie dlatego nigdy nie bylo szerzej sprzedawane - 40 dolkow za odpowiednik pasty i szmatki? to tylko priv opinia... btw: witamy na forum :) |
Naprawa płyt
Wtajcie!
Jestem nowy i to moj pierwszy post wiec wybaczcie wszystkie niedociagniecia... Mam pytanie co do urządzenia do naprawiania płyt cd. Znalazlem opis czegos takiego w necie > http://www.pcworld.pl/news/news.asp?id=34082 <link do polskiego artykulu o tym (kaprawy troszke). Chcialem sie was zapytac czy w Polsce mozna cos takiego dostac, a jak tak to gdzie. Z gory dzieki |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:23. |