Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Powrót do mojego niedawnego tematu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/powrot-mojego-niedawnego-tematu-27819/)

esem 30.11.2003 19:30

Znam z autopsji przypadki potrzeby wymiany bateryjki: nie trzyma zawartości BIOS płyty. Codzienne ustawianie BIOSU od nowa kiedyś mnie przerosło: dałem kierowcy bateryjkę na wzór i kupił u ruskich na placu: parę groszy: te baterie mają zastosowanie do wielku urządzeń pomiarowych: np. dalmierze ultradźwiękowe.

Banana Coctail 29.11.2003 19:41

Jeszce jedno spadek wydajności jest obserwowany podczas pracy w internecie szczególnie z DC++. Co z tym zrobić, komp niedługo idzie do serwisu po nową baterję i dysk twardy dodatkowy, może jeszcze zasilacz???

-Sid-The-Rat=> 21.11.2003 22:25

kondziolek ma dwie nozki... to sa tylko dwie nozki... a sam kondziolek jest duzy i latwo go zlapac - taki scalak jest sztywny - i albo dotyka do plyty jedna nozka, albo calym bokiem, albo wszystkimi - i wez go lutuj tak zeby ci sie wyspy nie pozlewaly... powyzej 22 nozek nie udalo mi sie wyjsc - a to tylko 11 nozki po jednej stronie...
koszmarek

BD 21.11.2003 22:09

heheh moj znajomy sam wylutowal i wymienil kondensatory na ABICIE jak mu zaczely padac

twardy gosc z niego ale uznal, ze albo mu sie uda - nowe kodensatory nie byly drogie albo nie ma kompa

co ciekawe udalo sie ...

Banana Coctail 21.11.2003 21:57

BD jaki jest ten zasilacz za 1000 zeta (model i producent oraz moc)

-Sid-The-Rat=> 21.11.2003 20:42

ta bateria ma 1.8v - czyli jest troche za duza jak na zegarek, nawet jest za duza jak na czesc czasomierza czy dalmierza aparatu analogowego... u zegarmistrza moze jej nie byc (zreszta - czy wiecie wogole gdzie w waszym miescie jest zegarmistrz? ja w wawie z najwyzszym trudem znalazlem takiego ktory podjal sie naprawy buli mojego ojca...)

ps. bateria wbudowana w plyte? przeciez to koooompletny idiotyzm konstrukcyjny - elementy na plycie sa wykonane w technice montazy powierzchniowego - jesli ktos to wylutuje (spora sztuka) to przeciez wlutowanie tego recznie wymaga kupy czasu i malpiej zrecznosci - ja juz przy 22 wyprowadzeniach sobie nie radze a lutownica bawie sie od 6 lat... [dla pewnosci sprawdzilem swojego kompa - jest bateria - uff...]

BD 21.11.2003 20:37

SID jak to taka troszke wieksza bateria zegarkowa (jak 50 groszy) to mozna to kupic u zegarmistrza.

Problem bedzie z ukladami wlutowanymi w plyte. Tego trzeba szukac w sklepach elektronicznych i raczej bedzie problem.

-Sid-The-Rat=> 21.11.2003 20:27

nie wiem - nie pamietam zebym kiedykolwiek spotkal sie ze zuzyciem w/wym bateryjki - sadze ze troche wiecej niz zegarkowa - a ze odpada koszt montazu to dalbym 15 zeta - ale to zupelny strzal
mozesz sprawdzic w komputroniku czy siruise - jesli WOGOLE prowadza cos takiego...

BD 21.11.2003 20:27

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Sid a ile kosztuje wymiana bateryjki??? (tej na płycie głównej)

Zalezy co masz - jezeli to plaska bateria jak w grach to kilka zlotych i po problemie. Mozesz to zrobic sam.

Jezeli to uklad wlutowany w plyte to z tym moze byc problem. Nie jestem pewien ale kiedys byl z tym duzy problem bo wiekszosc ukladow miala inne wyprowadzenia.

BD 21.11.2003 20:25

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
A ile kosztuje dobry zasialacz??? Czy nadmiar mocy w zasilaczu może być zabójczy??? Co do systemu chyba nie zmnienie (stare gry), a do pracy w sieci kupie jakiegoś za 1500 zeta + plus dobry zasilacz

dobry zasilacz to wydatek od ok 250 zl do 1000 zl

nadmiar mocy nie jest zabojczy dla komputera a wrecz moze byc zbawieniem dla niego i jego stabilnosci

Banana Coctail 21.11.2003 20:17

Sid a ile kosztuje wymiana bateryjki??? (tej na płycie głównej)

-Sid-The-Rat=> 21.11.2003 16:21

chieftec 360w (1 wiatrak) - 241 zeta (da rade znalesc za 200 - ale trzeba miec znizke i znajomosci)

nadmiar mocy nie jest zly :)

Banana Coctail 21.11.2003 12:24

A ile kosztuje dobry zasialacz??? Czy nadmiar mocy w zasilaczu może być zabójczy??? Co do systemu chyba nie zmnienie (stare gry), a do pracy w sieci kupie jakiegoś za 1500 zeta + plus dobry zasilacz

-Sid-The-Rat=> 20.11.2003 22:35

mialem swojego czasu 1.5gb i w98se - dzialalo - wiec to raczej nie to

Y@nkee_PL 20.11.2003 22:27

wiem ze to moze dziwnie zabrzmi :)

ale czy przypadkiem 512MB Ramu to nie za duzo dla Win98 i stad te zwiechy - a moze to dotyczylo 1GB pamieci ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:04.