Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVDxcopy platinum a predkosc nagrywania (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvdxcopy-platinum-predkosc-nagrywania-27830/)

Maciass 20.11.2003 02:32

DVDxcopy platinum a predkosc nagrywania

Mam pytanko - jak zwykle to u poczatkujacych bywa - podjalem sie wypalenia pierwszych filmow - oczywiscie w celach kopii zapasowych oryginalow co by tak miec jakby co....(sic) Wykonalem to idiotenprogramem jak w temacie. Efekt byl dobry ale nie dla mojego stacjonarnego DVD (Panasonic) a jakis szajsen dvd umieszczony u kolegi w telewizorze elemis lykal be z problemow. Czytalem troche na forum o klopotach ze stacjonarkami ze nie widza plyt.... no i tu - nie widza czy nie czytaja?
co jest podstawa do twierdzenia - ze sie nie da ogladac. W moim przypadku plytki nagrane dvdxcopy zatrzymuja sie w procesie odczytywania przez odtwarzacz mniej wiecej w tym samym miejscu - e (proces reading) znaczy widizi plyte nie radz sobie z jej odczytaniem. I wsio bylo by piknie gdyby nie to, ze raz sobie poradzila i radzi z 2 plyta filmu podzelonego na 2 w tym sammym procesie...ale o so chozi? - czy ma to moze jakis zwiazek z predkoscia nagrywania, ktorej nie mozna ustawic w dvdxcopy czy moze wogole soft jest do kitu i bedzie mozliwosc odtwarzania poprzez nagranie innym sposobem? A moze plyta -wszytkie nagrane na platinum x4 +. A moze wsio na raz.
A moze ja jestem poprostu cienias ....
PZDR
Maciass
niedouczony...

goraj 20.11.2003 08:46

Ja nagrywam zwykla wersja, nie Platinum (1.5.2) i obserwowalem podobny efekt przy wykorzystaniu do nagrywania engine'u Nero (wowczas 6.0.0.15).
Po przestawieniu na wbudowany (zdaje sie GearWorks) w opcjach zaawansowanych wszystko zachowuje sie poprawnie.
Ten sam efekt mialem niezaleznie od stosowanego nosnika.

Maciass 20.11.2003 12:12

Cytat:

Napisany przez goraj
Ja nagrywam zwykla wersja, nie Platinum (1.5.2) i obserwowalem podobny efekt przy wykorzystaniu do nagrywania engine'u Nero (wowczas 6.0.0.15).
Po przestawieniu na wbudowany (zdaje sie GearWorks) w opcjach zaawansowanych wszystko zachowuje sie poprawnie.
Ten sam efekt mialem niezaleznie od stosowanego nosnika.

No tak czyli podobnie.. o ile dobrze zrozumialem to tworzyles obraz plyty na dvdxcopy a wypalales w nero? Pytam bo jestem jeszcze zielon i niebardzo wszystkie techniki znam. Alew tym wypadku pewnie musialbym sprobowac zrobic ta "twoja wersja" w calosci....

tomslu 20.11.2003 14:56

A jaki to Panasonic i jaką wypalarką palisz.

tomek

Maciass 20.11.2003 16:56

Cytat:

Napisany przez tomslu
A jaki to Panasonic i jaką wypalarką palisz.

tomek

Panasocnic DVD-RV60 - wypalarka Liteon 411s z nowym firmware

goraj 20.11.2003 21:13

Cytat:

Napisany przez Maciass
No tak czyli podobnie.. o ile dobrze zrozumialem to tworzyles obraz plyty na dvdxcopy a wypalales w nero? Pytam bo jestem jeszcze zielon i niebardzo wszystkie techniki znam. Alew tym wypadku pewnie musialbym sprobowac zrobic ta "twoja wersja" w calosci....

To jest inaczej.
Efekt dzialania jest podobny: problemy z odtwarzaniem na sprzecie stacjonarnym, ale metoda nagrywania inna.
dvdxcopy to program dla malp i niewiele mozna w nim ustawic, wiec w praktyce tworzenie obrazu plyty na HDD robi sam i nagrywanie tegoz na DVD+R/RW takze.
Ale w tym drugim przypadku (przynajmniej w wersji , ktorej uzywam) mozna program skonfigurowac:
przycisk Advanced Options otwiera okno, w ktorym znajduje sie sekcja DVD Burn Engine i mamy do wyboru:
1. Gearworks Burn Engine
2. External Nero program

Jesli wybierzemy uzycie zewnetrznej aplikacji Nero, to nadal dvdxcopy steruje calym procesem: jedynie w logu widac, ze skorzystal sobie z bibliotek Nero i wypalil plyte - sam Nero sie nie uruchamia.

Oczywiscie, dla pewnosci mozesz sprobowac zrobic to "moja wersja"

tomslu 20.11.2003 22:18

Ja mam Panasonica S-35 i taką samą nagrywarkę nagrywam na TDK z prędkością x2 i jest ok.
Aha i pale w Nero.

tomek

Maciass 20.11.2003 23:11

Cytat:

Napisany przez goraj
To jest inaczej.
Efekt dzialania jest podobny: problemy z odtwarzaniem na sprzecie stacjonarnym, ale metoda nagrywania inna.
dvdxcopy to program dla malp i niewiele mozna w nim ustawic, wiec w praktyce tworzenie obrazu plyty na HDD robi sam i nagrywanie tegoz na DVD+R/RW takze.
Ale w tym drugim przypadku (przynajmniej w wersji , ktorej uzywam) mozna program skonfigurowac:
przycisk Advanced Options otwiera okno, w ktorym znajduje sie sekcja DVD Burn Engine i mamy do wyboru:
1. Gearworks Burn Engine
2. External Nero program

Jesli wybierzemy uzycie zewnetrznej aplikacji Nero, to nadal dvdxcopy steruje calym procesem: jedynie w logu widac, ze skorzystal sobie z bibliotek Nero i wypalil plyte - sam Nero sie nie uruchamia.

Oczywiscie, dla pewnosci mozesz sprobowac zrobic to "moja wersja"

dla malp powiadasz - no i o to mi chodzi - o malpowanie czyli proste kopiowanie - brak czasu na te cala magie... Powiedz mi skoro sa tm bardziej zaawansowane funkce to czy przy wyborze silnika xcopy mozna ustawic predkosc? czy wogole mozna ustawic predkosc w jakiej kolwiek wersji? A moze wyjsciem byloby kuowac plyty x 2 lub nawet x 1 ?

goraj 21.11.2003 00:55

Cytat:

Napisany przez Maciass
dla malp powiadasz - no i o to mi chodzi - o malpowanie czyli proste kopiowanie - brak czasu na te cala magie... Powiedz mi skoro sa tm bardziej zaawansowane funkce to czy przy wyborze silnika xcopy mozna ustawic predkosc? czy wogole mozna ustawic predkosc w jakiej kolwiek wersji? A moze wyjsciem byloby kuowac plyty x 2 lub nawet x 1 ?

Niestety, opcji do wyboru predkosci nagrywania nie ma nigdzie :(
Przynajmniej w wersjach dvdXcopy do 1.5.2
Sadzac po identycznych czasach nagrywania plyt x4 i x2,4 plyty sa nagrywane na najnizszej predkosci.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:11.