Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   zmiana konfiguracji - co wybrac? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zmiana-konfiguracji-co-wybrac-27860/)

KrzysieX 21.11.2003 22:18

Jutro ide po zakupy ;)
Dzieki za sugestie co do kompa :) Ciekawe czy uda mi sie dostac wszystko w ciagu jednego dnia ;)

Marius_The_Mad 21.11.2003 00:26

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
pamieci tylko markowe
i nawet je radze przetestowac przez noc memtestem (google) - uninkniesz niespodzianek - przykrych

O, tak.
Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
wydajnosc jest praktycznie taka sama (choc o/c mniejsze) - ale niezawodnosc...

Wydajność w przypadku markowych pamięci bywa czasami dużo wyższa. Sam tego parę razy doświadczyłem. Miałem kiedyś całkiem niezłe pamięci, co prawda noname, ale na modułach jakieś znanej (nie przeze mnie, ale naczytałem się o niej w paru miejscach sporo) firmy. A później wpadł kumpel, przetestować swoje Kingstony po spaleniu płyty i zasilacza. Test pamięci - 3 x szybciej. Uruchomienie się Windowsa - 2x szybciej. Subiektywne odczucia podczas pracy z systemem - działał 2-3 szybciej. :ysz: Polecam coś markowego. :)

Kasprzak 20.11.2003 23:11

Chieftec 430 ...postaw na ten zasiacz...nie pozalujesz

KrzysieX 20.11.2003 22:07

hahh :)) Tak... wydam calkiem spore wiaderko siana na to :)
dyski musze miec duze, bo nigdy nie mam na nich miejsca (nawet teraz gdy mam 120GB+60GB jest ciezko.. chomik jestem:P ) i te kolejne 240GB rozwiaze moje problemy (mam nadzieje;) ). Poza tym, od kompa wymagam maxymalnej wydajnosci i stabilnosci :)

Aha :) jeszcze zasilacz musze dowalic, bo stary codegen 350W (!! 2LATA wytrwal !! ) juz naprawde ledwno zipie :) ale to akurat juz mam upatrzone ;) firma - ANTEC.. droga.. ale podobno najlepsza.. tylko pytanie... ile W ?
w sprzecie beda 4 (lub 3 jesli 60GB spienieze) dyski twarde, DVD, nagrywara, AThlonXP 2500, Radeon9700PRO, SB Audigy2, karta TV, troszke wiatrakow i uklad wodny.. ? 430W ? czy mniej? a moze wiecej?
na koszty az tak bardzo nie patrze :)

Kasprzak 20.11.2003 21:53

Abit - solidna firma. Polecam
Jak juz kupujesz tyle ramu to wez kingstony albo Geil`e Cl 2,5. no - name to zawsze noname.A zastrzez sobie ze jezeli kosc bedzie wadliwa mozesz oddac i wymienic (memtest na noc :-))
Co do dyskow. Bardzo dobrze chodza Serial ATA. 2x120BARRACUDA - moze byc.
Po co ci takie wielkie dyski.
A z nagrywara bym poczekal...
Ale kupe sianka wydasz!

-Sid-The-Rat=> 20.11.2003 21:50

pamieci tylko markowe
i nawet je radze przetestowac przez noc memtestem (google) - uninkniesz niespodzianek - przykrych

wydajnosc jest praktycznie taka sama (choc o/c mniejsze) - ale niezawodnosc...

nimal 20.11.2003 21:42

w newsach www.pcworld.pl pisali o spawarach dvd dwuwarstwowych - 8,5 GB
ponoc juz sa, do handlu maja byc uszczone na wiosne
wtedy ceny zwyklych poleca na pewno na lep na szyje
ale to jeszcze pol roku... co najmniej...

KrzysieX 20.11.2003 21:36

zmiana konfiguracji - co wybrac?

Witam...
Doszedlem do wniosku, ze czas unowoczesnic moj komputer :) Jako, ze ostatnio nie mam za wiele czasu na sprawdzanie co jest aktualnie na topie, mam kilka pytan:
- Plyta glowna - ma byc NForce2 - pytanie - jaki model byscie polecili? Po glowie chodzi mi ABIT NF7 2.0. Cena - do okolo 600zl

- Dysk twardy - planuje kupic dwa dyski (pojemnosc 120-160GB kazdy) i polaczyc je w maciez RAID (dobry pomysl?) i pytanie - pakowac sie w Serial ATA czy kupowac jeszcze stare dobre IDE ?

- RAM - 2x 512MB - kupowac firmowe Kingstony na przyklad czy zadowolic sie zwyklymi no-name? Czy przyrost wydajnosci w przypadku na przyklad firmowych Kingstonow bedzie na tyle oplacalny, ze warto sie w to pakowac?

- nagrywarka DVD - warto juz to kupic, czy jeszcze poczekac ?

Uff... to by bylo na tyle ;]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:49.