![]() |
Overburning
Czy komuś z was udało się spieprzyć sprzęt po zastosowaniu overburning-u???
|
Zartujesz chyba, nie slyszalem zeby sie komus zwalila wypalara przez overburning (pomimo ostrzezen producentow sprzetu i softu). Co druga plyta którą nagrywam jest nadpalana (Plex 8/4/32) i śmiga po 1,5 roku jak złoto.
|
Oj Berman Berman ...
Może i śmiga, ale... Overburn jest nietylko wtedy kiedy na 700 MB wypalisz 710 MB, czy nawet 725 MB. To dla nagrywarki kaszka z mlekiem i prawie bapewnio nie rozwalisz nagrywary... Ale Ale !!! Overburn stosuje sie także przy wypalaniu płyt 800 MB i 899 MB. a wtedy znakomita większość nagrywarek ma z tym problemy i często sie rozwala. WNIONSEK: Przy overburningu do 750 MB nagrywarka powinna chodzić jak złoto przez 1,5 roku i wiecej (nie gwarantuje ale tak powinno być, przynajmniej z plexem) Ale większy overburning to zawsze ryzyko ... Pozdro. Gazor |
W którymś numerze Chipa jest artykuł o płytach 90 i 99 min
oraz jest nadmienione o overburningu takich płyt i że w tym przypadku płyty są tak zapchane ponad specyfikację i laser pracuje na krawędzi tam gdzie już nie powinien i to jest podobno w stanie uszkodzić nagrywarkę Ale żeby sie miało coś spieprzyć od owerburningu normalnych płyt (do 720 MB )to jeszcze nie słyszałem. ( mam Plextor 8/4/32 ) Pozdrowionka Jadrol |
Cytat:
|
[quote]Beerman (03-05-2001 14:24):
Cytat:
Beerman - raczej nie można tego było się domyślić z treści twojego postu... Ale zgadzam się z tą opinią - teoretycznie (bo sam wypalałem tylko parokrotnie) nie powinno się nagrywarce stać - jeżeli wypalamy do ok.710 - 720MB I znowu się zgadzam tobą - płytki 800 to ja mam... - no może nie tam, ale nie mam potrzeby ich używać. Przynajmniej w moich "zainteresowaniach" to nie leży ;) pozdrawiam wszystkich psuczy nagrywarek |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:15. |