Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   walka ze spamem (https://forum.cdrinfo.pl/f113/walka-ze-spamem-27888/)

BD 21.11.2003 19:20

walka ze spamem

Hej

Interesuje mnie kto z was walczy ze spamem i jak to wyglada u was.
U mnie na jednym koncie spam to blisko 90% wiadomosci otrzymanych.
Np od wczoraj dostalem 171 wiadomosci z czego 153 to spam.

Konto z ktorego sa te statystyki ma 7 lat.

Moj spam killer np od wczoraj na te 171 wiadomosci pomylil sie dwa razy. Wiec chyba to dobry wynik.

Ziele 21.11.2003 20:00

Najlepiej nie podawać swojego maila na stronach w "dobrej" formie. @ można zastąpić (at) albo na koniec pl dodać X. Boty są na tyle głupie że nie poradzą sobie z takim zapisem a normalny user bedzie wiadział jaki ma wyglądać ten własciwy adres. Ja spam usuwam normalnie czyli kasuje jak inne maile 8)

nimal 21.11.2003 20:09

najwiecej spamu splywa na moje sluzbowe konto - 4 aliasy z czego 2 podane publicznie wiec sprawa jasna :D
spam po prostu kasuje recznie - nie mam tego az tak duzo...

cana 21.11.2003 20:09

używam sylpheeda z pokaźną listą reguł i jak na razie eliminuje wysoki odsetek spamu a jak się coś przedrze do dodaję do bazy i znów mam spokój :)
z moich obserwacji wynika zę 90% spamu dociera do mnie ze konta którego używam do grup dyskusyjnych / no cóż harvestery działają :(/ ale jak na razie duszek sobie z tym radzi i tnie alles co spełnia reguły

pozdro

-Sid-The-Rat=> 21.11.2003 20:27

recznie - stosuje sie do paru trywialnych zasad (czyli np spacja przed @) i mam spokoj

dziennie dostaje kolo 30-40 maili - z czego maks 5 to spam - i to na ogol od o2 i mbanku

nawet konto na onecie ktore mialem dlugo ujawnione bez zadnych zabezpieczen jakos nikogo nie przyciaga

prostym sposobem unikniecia problemu jest uzywanie klienta emailowego ktory nie otwiera zalaczonych obrazkow - standardowa metoda wyszukiwania aktywnych kont to flood po wszystkim - a w tresci maila jakis bylejaki obrazek - wystarczy ze go otworzysz (a np Mszit Outlook robi to sam) i juz spammer wie ze konto zyje - i juz jestes spalony...

eudora nie otwiera zalacznikow automatycznie - mam spokoj... :) - nie otwiera takze czesci obrazkow wklejonych w tresc - zyc nie umierac

kraluk 21.11.2003 20:39

Ja ręcznie usówam, chociaż kożystam też z funkcji w Outlook'u która kasuje niechciane maile.
Pozdro;)

BD 21.11.2003 21:06

hehehe nikt sie nie pochwalil statystykami - interesuja mnie liczby :)

DreamCrusher 21.11.2003 21:16

Tak sie wlasnie zastanawiam nad jakims dobrym antyspamerem,
bo codziennie przychodzi do mnie ok. 15-20 maili spamu i jest to dosc denerwujace.
Jeszcze lepsze jest to, ze jak w takim emailu chcesz sie wypisac z danego systemu, to czasem po nacisnieciu "unsubscribe" okazuje sie ze
strona do tego sluzaca nie istnieje.
Jeszcze lepsze jest to ze jak juz sie niby wypiszesz, to przychodzi tego do ciebie jeszcze wiecej - po prostu paranoja...

-Sid-The-Rat=> 21.11.2003 21:18

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
dziennie dostaje kolo 30-40 maili - z czego maks 5 to spam - i to na ogol od o2 i mbanku

wybacz ale dokladniejszych statystyk nie prowadze - temat jak widzisz dotyczy mnie w malym stopniu i generalnie sprawa sie nie przejmuje

5 z 35 to chyba kolo 14%

cana 21.11.2003 21:32

nie podam bo nie posiadam żadnych startystyk / okno dziennika w duszku mam ustawione na 100 więc zero statystyk bo krótkoterminowe są nic nie warte jako ze uzywam tego samego programu jako czytnika grup/
a że tak zapytam to Ty BD prowadzisz takowe statystyki?

BTW spam to małe piwo, jatka to była jak sobig rozrabiał :) i nawet nie było jak tego na serwerze wyciąć

pozdro

BD 21.11.2003 21:42

no moj spam killer to liczy :) i pytalem z ciekawosci

ThanatoS 21.11.2003 21:52

A u mnie od czasu przejscia z OE na Batka to juz nie ma spamu.

mallow 21.11.2003 22:00

Cytat:

Napisany przez ThanatoS
A u mnie od czasu przejscia z OE na Batka to juz nie ma spamu.

w TB! sa jakies filtry? bo ja np dostaje okolo 5-8 maili niechcianych na skrzynke i nie wiem jak ja mam sie ich pozbyc [bez dodatkowego softu]

yarosh 21.11.2003 22:14

Cytat:

Napisany przez zuk4u
Jeszcze lepsze jest to, ze jak w takim emailu chcesz sie wypisac z danego systemu, to czasem po nacisnieciu "unsubscribe" okazuje sie ze
strona do tego sluzaca nie istnieje.

nie wolno nic odsylac! oni tylko na to licza, jak ktos odesle cokolwiek juz wiedza, ze konto jest "aktywne"

BD 21.11.2003 22:19

Nie wiem czy wiecie, ze robili jakies badania i jezeli na 1 mln wyslanych spamow 1 przyniesie efekt to sie oplacilo. Zdaje sie Infojama o tym pisala.

Jezeli to prawda to jeszcze kilka lat i internet to bedzie sam spam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:24.