![]() |
XP i zwolnienie nagrywania
witam. zmieniłem ostatnio sysyem operacyjny na xp, i gdy chce teraz przegrać płytę dostaje szału. prędkość spadła do 3x, ma do tego przestoje które trwają czasami kilkanaście minut. gdy wypalam obraz z dysku sytuacja identyczna. mam philips 16x, dotychczas na windows Me nagrywarka działała bez problemu. poradzi mi ktoś co zrobić?
|
wlacz DMA i jesli sie da to UDMA
|
Sory, że się tutaj dopiszę, ale w przyklejonym topiku o zasadach podpinania napędów pisze się o wszystkim tylko nie o tym co jest w tytule.
Jak zmusić system żeby nagrywarka działała w ultra dma zamiast multiword dma? Może coś źle robię? Mój sprzęt to ECS k7vza, duron 1.3, 256MB SDRAM, Maxtor 40 GB 5400 obr/min, LTR-48246k, DVD LTD-166s. Płyta obsługuje udma bo dysk chodzi w udma 5, nagrywarka i dvd obsługują udma2, ale działają w multiword dma2. Dlaczego? Czyżby win XP? Instalowałem sterownik IDE miniport (zastępują całkowicie te od windy, te w hyperionach to tylko nakładki) i nic tylko multiword. Usuwałem, instalowałem itd. itp. Jeżeli ktoś coś wie, to niech napsze. Może nie tylko ja mam taki (mały, ale zawsze) problem. |
Legam usuń w menedżerze uzadzeń kontrlolery IDE i zresetuj komputer. Przed tym jeszcze odinstaluje stery IDE miniport.
|
Cytat:
Na multiword wszystko działa ok. Ale dlaczego nie mogę włączyć ultra dma? |
A ty czasem nie masz jeszcze w systemie jakieś aplikacji odpowiedzialnej za kanły IDE??? Może stery od płyty głównej w czymś przeszkadzają. Weź podepnij samą nagrywarkę na kanale Secondary oraz użyj kabla 40 żyłowego.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:31. |