Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   eprom z 811 ... ktos zainteresowany ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/eprom-811-ktos-zainteresowany-27927/)

dulanek 04.01.2004 02:51

No słyszałem o tym.
btw.Ruscy w kosmosie też byli pierwsi :)

mercurio 10.12.2003 01:22

Cytat:

Napisany przez dulanek
Ciekaw jestem kto będzie pierwszy Rosjanie czy Polacy(a może jeszcze ktoś inny) w złamaniu zabezpieczenia dla Liteon`a 411s :) .
Bardzo ciekawą sprawą jest to, że wątki na zachodnich forum związane z tą przeróbką są szybko blokowane -ciekawe dlaczego??.

Ja obstawiam Rosjanow oni wszystko pierwski cracuja tak samo jak z przerobkami radka 9500@9700 oni byli pierwsi jezeli pamiec mnie nie myli.A fora blokowane pewnie dlatego ze siedzi pewnie jakas grupa pracownikow z liteonow i czyta najwieksza fora na siwiecie a pozniej dostaja cos w postaci e-majla ze jesli nie zablokuje danego topicu to zaoferuja im sprawe w sadzie :) tak samo mial moj koles.

dulanek 07.12.2003 21:01

Flash`owałem 411s na 811s i po całym zabiegu migała bez przerwy żółta diódka.Napęd był wykrywany oczywiście jako 811s :) .Całą operację wykonywałem pod WinXP.
Po analizie pod edytorem HEX wynika, że faktycznie te kilka magicznych znaczków pozostaje jak było.Wniosek nasuwa się, że trzeba powalczyć z zabezpieczeniem :) .
Ciekaw jestem kto będzie pierwszy Rosjanie czy Polacy(a może jeszcze ktoś inny) w złamaniu zabezpieczenia dla Liteon`a 411s :) .
Bardzo ciekawą sprawą jest to, że wątki na zachodnich forum związane z tą przeróbką są szybko blokowane -ciekawe dlaczego??.

voytecku 01.12.2003 21:14

liteon811 już działa

Cytat:

Napisany przez Nulek
WinXP ma często problemy z DMA. Najlepiej w Menadżerze Urządzeń usuń 811S i zrestartuj system. Wykryje on wówczas ponownie 811S. Upewnij się, że tryb DMA dla Lite-Ona jest włączony. Przy okazji możesz sprawdzić, czy DMA jest aktywne dla innych napędów (o ile masz takie w kompie) i twardego dysku. Oczywiście warto sprawdzić ASPI i podłączenie Master/Slave, jak radzili koledzy.

Nulek

Wielkie dzięki za pomoc. problem udało się rozwiązać. okazało się, że z momentem zainstalowania w systemie sterownika/programiku VIA MiniPortDriver (taki małe "coś" do ustawiania trybu, w jakim mają pracować urządzenia podpięte pod kanały IDE), nagrywarka przestawała nagrywać. teraz liteon śmiga i wypala dosłownie wszystko i cd, i dvd. jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. /voytecku

0rson 28.11.2003 09:45

witam ...

to chyba boot-code ... czesc epromu ktora pozostaje niezmieniona na wypadek zlego wgrywania ...

cya

JarasMSR 27.11.2003 23:36

Cytat:

Napisany przez Nulek
WinXP ma często problemy z DMA. Najlepiej w Menadżerze Urządzeń usuń 811S i zrestartuj system. Wykryje on wówczas ponownie 811S. Upewnij się, że tryb DMA dla Lite-Ona jest włączony. Przy okazji możesz sprawdzić, czy DMA jest aktywne dla innych napędów (o ile masz takie w kompie) i twardego dysku. Oczywiście warto sprawdzić ASPI i podłączenie Master/Slave, jak radzili koledzy.

Nulek

ja właśnie w wielkiej księdze testów chipa wyczytałem, by na czas flashowania tryb dma wyłączać. jak to sie ma do rzeczywistości, nie wiem.

kami 27.11.2003 08:05

Eeprom

Hmm nie wiem czy tylko ja mam taki problem ale zauważyłem ze niezależnie od tego co jest w pliku z EEprom'em to po jego zapisaniu do nagrywarki pierwsze 4 linijki pozostają niezmienione....

próbowałem EEpromy z 401S; 411S; 811S a nawet z danymi wpisanymi losowo (oczywiście tylko w te 4 pierwsze linie)

zaraz po zakończeniu zapisywania EEpromu do napędu wciskam READ i pierwsze 4 linie wracają magicznie do stanu początkowego - oczywiscie cała reszta EEprom'u zapisuje się bez problemu

Nulek 26.11.2003 11:08

Cytat:

Napisany przez voytecku
czesc
dzis rowniez zostalem szczesliwym posiadaczem napedu 811, jednak do pelni szczescia troszke mi brakuje. moja nowa nagrywarka nie chce nagrywac plytek w nero60023 ani w niczym innym. nie nagrywa ani dvd, ani cd. w nero w przypadku cd wyskakuje informacja, ze buffer too large, a w przypadku dvd zawiesza system przy cache'owaniu plikow. do tej pory udalo mi sie nagrac tylko jedna plytke, ale nie wiem jak, widocznie wylosowalo sie, ze za n-tym razem cos sobie nagra, a potem juz nie. czy ktos wie w czym tkwi problem? uzywam systemu winxp,athlon+via266a na solteku. jesli ktos wie, jak mozna temu zaradzic, prosze o jakies info. z gory dziekuje i pozdrawiam

Nulek

Nulek 26.11.2003 11:01

Cytat:

Napisany przez 0rson
witam ...

hakerzy ?? chyba raczej krakerzy ... wg znanych mi definicji ...

cya

Zapewne masz rację. Mniejsza jednak o terminologię i definicje... Najważniejsze, żeby złamali te zabezpieczenia.

Nulek

Nulek 26.11.2003 10:55

Cytat:

Napisany przez Wampir
Mam małe pytanie???
Czy jak Lite-on 401s da się przerobić na 411s , a 411s na 811s to czy można podkręcić 401s na 811s ???
Jeśli tak to w jaki sposób i czy nie spowoduje to uszkodzenia sprzętu, może ktoś prubował ???
Z góry dziękuje za odpowiedź .

401S, 411S i 811S to tak naprawdę ten sam sprzęt, który różni się jedynie wewnętrznym programem sterującym - czyli firmware'm. Przeróbka 401S@411S była bardzo prosta, bo LiteOn zastosował jedynie słabe zabezpieczenie. Z konwersją 401S@811S oraz 411S@811S sprawa wygląda inaczej, ponieważ wszystkie wersje firmware'u dla 811S posiadają wielopoziomowe zabezpieczenia. W firmware dla 811S jest wbudowany tzw. Strażnik (Sentinel), który przeprowadzając pewne procedury weryfikacyjne jest w stanie odróżnić oryginalny 811S (w kórym nigdy nie było wgranego softu z innych modeli) od 401S i 411S. Jeżeli Stażnik stwierdzi, że nie znajduje się w oryginalnym 811S, steruje pracą nagrywarki tak, że nie można poprawnie wypalić żadnej płyty. Całkowita deaktywacja Strażnika powoduje, że firmware jako całość przestaje działać. Jedynym sposobem obejścia tego problemu jest oszukanie Strażnika, tak by "myślał", że jest w oryginalnym 811S. Osiągnięto już pewne sukcesy, jednak fakt, że konwersja udaje się jedynie w połowie przypadków świadczy o tym, że nie odkryto jeszcze wszystkich procedur weryfikacyjnych przeprowadzanych przez Strażnika.

Nulek

Wampir 25.11.2003 23:53

Mam małe pytanie???
Czy jak Lite-on 401s da się przerobić na 411s , a 411s na 811s to czy można podkręcić 401s na 811s ???
Jeśli tak to w jaki sposób i czy nie spowoduje to uszkodzenia sprzętu, może ktoś prubował ???
Z góry dziękuje za odpowiedź .

sakis 25.11.2003 23:35

Cytat:

Napisany przez voytecku
czesc
dzis rowniez zostalem szczesliwym posiadaczem napedu 811, jednak do pelni szczescia troszke mi brakuje. moja nowa nagrywarka nie chce nagrywac plytek w nero60023 ani w niczym innym. nie nagrywa ani dvd, ani cd. w nero w przypadku cd wyskakuje informacja, ze buffer too large, a w przypadku dvd zawiesza system przy cache'owaniu plikow. do tej pory udalo mi sie nagrac tylko jedna plytke, ale nie wiem jak, widocznie wylosowalo sie, ze za n-tym razem cos sobie nagra, a potem juz nie. czy ktos wie w czym tkwi problem? uzywam systemu winxp,athlon+via266a na solteku. jesli ktos wie, jak mozna temu zaradzic, prosze o jakies info. z gory dziekuje i pozdrawiam

Zmień podłączenie nagrywarki na kontrolerze IDE z master na slave lub odwrotnie w zależności od tego jakie masz podłączenie obecnie.
W wielu przypadkach przy podobnym problemie pomoglo.

ufty 25.11.2003 22:52

Cytat:

Napisany przez voytecku
czesc

witam
miałem zupełnie podobny problem z moją 411 myslałem nawet, że palnik wadliwy ale po reinstalce systemu jak ręka odjął. Do tej pory nie wiem co było przyczyna takiego stanu żeczy, mój konfig winxp, athlon 1700+, płyta MATSONIC na via266A, 768MB DDR. Podejżewam, że problem sprawiły jakieś pozostałości po poprzednim palniku w którego miejsce powędrowała 411tka.

pozd
ufty

0rson 25.11.2003 22:40

witam ...

do glowy przychodzi mi tylko:
update biosu
update softu
zmiana softu
kotrnola aspi ??

cya

voytecku 25.11.2003 20:03

problem z 811

Cytat:

Napisany przez 0rson
witam ...

dzis kupilem 811 ... postanowilem przyczynic sie i zrobic dobry uczynek dla ludzkosci ... chce ktos eprom ?? a moze firmware w postaci bin ?? nie ma problemu ... oto one:
data epromu: 2003.10.24
wersja firm: hs0e
do extrakcji uzylem: Ltnflash 1.24

cya

czesc

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:46.