Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Upgrade LG CD-RW GCE-8160b (https://forum.cdrinfo.pl/f2/upgrade-lg-cd-rw-gce-8160b-27949/)

MaSzY 23.11.2003 17:03

Upgrade LG CD-RW GCE-8160b

Witam i pozdrawiam.

Gdzies obiło mi się o uszy ze jest mozliwość upgrade nagrywarki LG CD-RW GCE-8160b w efekcie czego otrzymamy większą szybkość nagrywania. Czy coś może slyszeliscie na ten temat a jesli to możliwe to czy mozna prosić o jakieś sugestie i pomoc w upgrade tego sprzętu.

kowanski 23.11.2003 17:51

Cytat:

Napisany przez MaSzY
Witam i pozdrawiam.

Gdzies obiło mi się o uszy ze jest mozliwość upgrade nagrywarki LG CD-RW GCE-8160b w efekcie czego otrzymamy większą szybkość nagrywania. Czy coś może slyszeliscie na ten temat a jesli to możliwe to czy mozna prosić o jakieś sugestie i pomoc w upgrade tego sprzętu.

Nie ma takiej możliwości - przynajmniej ja tak sądze...

SEBAW 24.11.2003 08:40

Tej nagrywarki nie da się zmienić na wyższy model, powodem jest inna konstrukacja wnętrza.

karolo1 16.01.2004 08:46

Pomocy!

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Tej nagrywarki nie da się zmienić na wyższy model, powodem jest inna konstrukacja wnętrza.

Witam, jestem nowy.
Nabyłem drogą kupna nagrywarkę GCE-8160B z niefortunnie wgranym BIOSem.
Słowem - padniętą. Przed dokonaniem próby ratowania napędu przestudiowałem całą teorię z cdrinfo.pl i zabrałem się do aktualizacji. I o dziwo operacja powiodła się. Ale tylko mogłem nagrać jedną płytkę w programie Nero. Po ponownym uruchomieniu komputera z Win2000Pro system nie widział już napędu. Pomimo wielu prób aktualizacji BIOSu wciąż dzieje się to samo czyli:
Aktualizacja przebiega prawidłowo - suma kontrolna poprawna i weryfikacja firmware również (ver. 1.02). Win2000 nie jest w stanie znaleźć sterownikó oraz pliku *.inf dla CD-RW GCE-8160B, napęd widnieje na liście urządzeń jako nieznany.
W specyfikacji napędu podany jest typ złącza IDE PIO-4. Płyta główna ABIT BH6 dla tego portu, pod który podłączona jest nagrywarka na ustawienia AUTO. dla dyskó HDD przy starcie kompa podaje nazwy napędów - dla nagrywarki nie podaje, ale też nie wyświetla, że nie ma nic na tym złączu. Następnie dla nagrywarki podaje typ złącza ATAPI, PIO-4 zamiast IDE, PIO-4. Próba podłączenia nagrywarki pod złącze master secondary skutkuje ogromym spowolnieniem pracy komputera. To tyle. Może ktoś z czytających spotkał się
w/w problemem. Proszę o radę.
Karol

karolo1 27.01.2004 11:13

Cytat:

Napisany przez karolo1
Witam, jestem nowy.
Nabyłem drogą kupna nagrywarkę GCE-8160B z niefortunnie wgranym BIOSem.
Słowem - padniętą. Przed dokonaniem próby ratowania napędu przestudiowałem całą teorię z cdrinfo.pl i zabrałem się do aktualizacji. I o dziwo operacja powiodła się. Ale tylko mogłem nagrać jedną płytkę w programie Nero. Po ponownym uruchomieniu komputera z Win2000Pro system nie widział już napędu. Pomimo wielu prób aktualizacji BIOSu wciąż dzieje się to samo czyli:
Aktualizacja przebiega prawidłowo - suma kontrolna poprawna i weryfikacja firmware również (ver. 1.02). Win2000 nie jest w stanie znaleźć sterownikó oraz pliku *.inf dla CD-RW GCE-8160B, napęd widnieje na liście urządzeń jako nieznany.
W specyfikacji napędu podany jest typ złącza IDE PIO-4. Płyta główna ABIT BH6 dla tego portu, pod który podłączona jest nagrywarka na ustawienia AUTO. dla dyskó HDD przy starcie kompa podaje nazwy napędów - dla nagrywarki nie podaje, ale też nie wyświetla, że nie ma nic na tym złączu. Następnie dla nagrywarki podaje typ złącza ATAPI, PIO-4 zamiast IDE, PIO-4. Próba podłączenia nagrywarki pod złącze master secondary skutkuje ogromym spowolnieniem pracy komputera. To tyle. Może ktoś z czytających spotkał się
w/w problemem. Proszę o radę.
Karol

Ponawiam prośbę. Czy GCE-8160B potrzebuje innych sterowników niż dostępne w windows 98/2000/XP ? Był sprzedawany łącznie z oprogramowaniem Roxio Easy CD. Może to o to chodzi.
Pozdrowienia

Unitral 03.04.2005 20:58

Witam serdecznie.
Mam problem przeogromny, podczas upgradowania biosu nagrywarki wystapil jakis blad, i nagrywara przestala byc widziana przez komputer, tzn wie ze jest cos podpiete, ale nie moze go wykryc i po chwili szukania pokazuje brak urzadzenia....
Jak to naprawic? jak wgrac nowy bios skoro nie jest widoczna w systemie????

Pomocy!!!!

kowanski 04.04.2005 09:25

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Unitral
Witam serdecznie.
Mam problem przeogromny, podczas upgradowania biosu nagrywarki wystapil jakis blad, i nagrywara przestala byc widziana przez komputer, tzn wie ze jest cos podpiete, ale nie moze go wykryc i po chwili szukania pokazuje brak urzadzenia....
Jak to naprawic? jak wgrac nowy bios skoro nie jest widoczna w systemie????

Pomocy!!!!

Musisz wgrać bios w wersji bin pod czystym DOS-em programem MTKFlash :)
W załączniku masz bios w wersji bin i MtkFlash-a.
Jeśli masz nagryware na 2 (Primary Slave) kanale piszesz komende
mtkflash 2 w /m /b 201.bin
jeśi na 3 tzn (Sec Master) to 3 jak na ostatnim 4 - zamiast 2 :)

Unitral 04.04.2005 10:22

Problem rozwiazany!

Za pomoca programu MtkWinFlash_1536 udalo sie wgrac nowy bios z poziomu windy:)

Dziekuje i pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:10.