Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nowa nagrywarka do starego kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nowa-nagrywarka-starego-kompa-28052/)

szuwar666 25.11.2003 15:01

Nowa nagrywarka do starego kompa

Sprawa jest taka... kumpel chce kupic nowa nagrywarke Samsunga (w mediamarkcie za 130zł) a kompa ma deczko starego.... Nie wiem jaki jest to dokładnie model płyty glównej.... podam tylko to co zauwazylem..

-plyta jest chyba z 98r. (BIOS z 97)
-ATX

Mozna tam podlaczyc nowa nagrywarke? Od czego to zalezy? Jak to sprawdzic? Chodzi o kable???

para 25.11.2003 15:03

Z podłączeniem nie powinno być problemu. Najważnieszy jest stabilny szybki transfer z dysku. Tu możesz mieć największe problemy.

Martin_TP 25.11.2003 15:35

Bedzie dzialac - a przynajmniej nie powinno byc z tym klopotow.

Jedyny problem moze byc z wydajnoscia nagrywarki - poprostu moze nagrywac wolno (16x), a nie np zmaksymalna predkoscia 48x. Zalezec to bedzie od szybkosci dysku twardego, w pewnej mierze od procesora (ale takie 200 MHz starczy jak nic), od trybu w jakim bedzie chodzic i dysk i nagrywarka (PIO, DMA...).

nimal 25.11.2003 20:35

bedzie dzialac, tylko ze powoli :) nie szalej z predkoscia bo bedziesz mial same znaczniki niedopelnienia bufora - lepiej ustaw wolniejsza predkosc - nagra sie szybciej (bo bez przerw) i pewniej

RoKFoR 25.11.2003 21:03

Cytat:

Napisany przez szuwar666
Samsung (w mediamarkcie za 130zł)

Nie polecam tego producenta, ani za taka cene...
Lepeiej niech kupi liteona lub LG za okolo 100zl

CrazyLucas 25.11.2003 22:15

na celku 333 z 32mb ramu spoksik palilo sie x4 i x8
przy wiekszych predkosciach kaszanka bo DMA nie dalo sie dla tej konkretnej plyty i tego konkretnego dysku wlaczyc

CIAPEK 25.11.2003 23:03

Cytat:

Napisany przez RoKFoR
Nie polecam tego producenta, ani za taka cene...
Lepeiej niech kupi liteona lub LG za okolo 100zl

chyba za 200! Gdzie ty nagrywarki juz po 100 zł widziales? i to nowe? ;)
LG i Litki nowe są w tych barierach na pewno nie 100 :)

a co do tematu... płyta główna nie jest najwazniejsza, kazda nagrywarka...choc te dane sa podobne ma wymagania sprzetowe (w papierach).
Jak mowia koledzy...wazny jest transfer danych, a tu: dysk, ramy rowniez procek. Szybko nie musisz nagrywac, ja tez mam leciwego kompa i nie szaleje, nie mam takiej potrzeby, a pozatym jak mowil tazke nimal: "wolniej-pewniej".
Zreszta przyponijcie sobie ile macie nagranych plytek albo sami nagywaliscie jeszcze na Pentiumach I :)
Pozdro...

nimal 25.11.2003 23:19

moze pojawic sie tylko jeden problem - najnowsze spawary czesto spawaja dopiero od predkosci 8x w gore - jesli reszta kompa nie bedzie pozwalala na taki transfer danych to d%$a blada :( jest to malo prawdopodobne by komp byl az tak niewydajny, ale powinienes pamietac o regularnej defragmentacji i nie obciazaniu systemu w czasie spawania

update: nowego litka za stowke chetnie tez bym lyknol :D, ale to raczej niemozliwe, jak pisal Ciapus ;)

RoKFoR 26.11.2003 07:04

mialo byc 200, ale sie napisalo 100

JackW 26.11.2003 07:51

Cytat:

Napisany przez szuwar666
Sprawa jest taka... kumpel chce kupic nowa nagrywarke Samsunga (w mediamarkcie za 130zł) a kompa ma deczko starego.... Nie wiem jaki jest to dokładnie model płyty glównej.... podam tylko to co zauwazylem..

-plyta jest chyba z 98r. (BIOS z 97)
-ATX

Mozna tam podlaczyc nowa nagrywarke? Od czego to zalezy? Jak to sprawdzic? Chodzi o kable???

Witam.
Może wystąpić inny problem. Swego czasu kupiłem Traxdatę CDRW-241040plus w kompie miałem płytę Sono PB1408V.2.3 z celeronem 700 MHz po podłączeniu nagrywarki "nie było". Co ja się namęczyłem z różnymi konfiguracjami i ustawieniami, bez rezultatu. Dopiero wymiana płyty głównej na Claytona CVAT222 pomogło i od tego momentu było wszystko OK. Jednak wszystko kosztowało mnie trochę nerwów i pieniędzy.

CIAPEK 26.11.2003 10:12

Cytat:

Napisany przez JackW
Witam.
Może wystąpić inny problem. Swego czasu kupiłem Traxdatę CDRW-241040plus w kompie miałem płytę Sono PB1408V.2.3 z celeronem 700 MHz po podłączeniu nagrywarki "nie było". Co ja się namęczyłem z różnymi konfiguracjami i ustawieniami, bez rezultatu. Dopiero wymiana płyty głównej na Claytona CVAT222 pomogło i od tego momentu było wszystko OK. Jednak wszystko kosztowało mnie trochę nerwów i pieniędzy.

To już chyba są wyjątki, albo ktoś Ci na serio beznadziejnie złożył kompa z taką płytą. Coś mogło być uszkodzone albo źle skonfigurowane w środku.
Moja MOBO BX obsługuje dwa napędy, dwa dyski i jest wszystko dobrze, choć z nagrywarka byly problemy z poprawnym działaniem na DMA włączonym i wogóle na kanale secondary master, ale jakoś daje sobie z tym rade.

esem 27.11.2003 11:49

Cytat:

Napisany przez JackW
Witam.

A nie wystarczyło wgrać nowy BIOS do MoBo? Żeby zaraz nową płytę kupować i to z tak błahego powodu. No, no no.

JackW 28.11.2003 12:49

Cytat:

Napisany przez esem
A nie wystarczyło wgrać nowy BIOS do MoBo? Żeby zaraz nową płytę kupować i to z tak błahego powodu. No, no no.

Niestety nigdzie nie mogłem zdobyć nowego BIOSu. Na polskiej stronie Sono nie było nawet wzmianki o takiej płycie, nie mówiąc już o nowym BIOSie. Stronę tajwańską zlikwidowali. Serwis umył ręce i zwalił na dostawcę, a dostawca się zlikwidował. Od polska rzeczywistość. Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:34.