Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   FTP na wlasnym kompie ? Jak ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ftp-wlasnym-kompie-jak-28083/)

-Kowalik- 26.11.2003 11:09

FTP na wlasnym kompie ? Jak ?

Jak wtemacie, nie ma ftp-a provider sie wypial, chcialbym udostepnic ludziom w necie pare rzeczy i podac do nich sciezke. I pytanie jak to zrobic ? Dodam ze jestem passive.

przemas 26.11.2003 12:45

Cytat:

Dodam ze jestem passive.
nie jestem pewien czy to co napisales oznacza ze nie masz wlasnego IP, a masz wewnetrzne, a najprawdopodobniej tak jest [popraw mniej esli jest inaczej]
grunt ze jesli nie masz wlasnego IP to bez admina nic nie zrobisz. on bedzie musial zrobic przekierowanie portow. z ip zewnetrznego na wewnetrzne.
jesli to z nim zalatwisz to potem jest tylko kwestia wyboru i konfiguracji serwera

-Kowalik- 26.11.2003 14:22

Cytat:

Napisany przez przemas
nie jestem pewien czy to co napisales oznacza ze nie masz wlasnego IP, a masz wewnetrzne, a najprawdopodobniej tak jest [popraw mniej esli jest inaczej]
grunt ze jesli nie masz wlasnego IP to bez admina nic nie zrobisz. on bedzie musial zrobic przekierowanie portow. z ip zewnetrznego na wewnetrzne.
jesli to z nim zalatwisz to potem jest tylko kwestia wyboru i konfiguracji serwera

Zrozumieales mnie baŁdzo dobrze, czyli dupa blada...
Adminn na to nie pojdzie :(

przemas 26.11.2003 14:44

a tego nigdy nie wiadomo. idz powiedz ze potrzebujesz bla bla bla...
a i nie zaszkodzi przeczytac umowy. a noz jakis zapis bedzie wskazywal na to ze mozesz to zrobic. a jak nie to moze najpierw zacznij gadke od administrastora. bo admin to czasem malo ma wspolnego z "providerem". znam przypadek ze gosc nie majacy bladego pojecia wzial sie za zakladanie sieci osiedlowej. a ze mial znajomego czy tez jakiegos studenta "wynajal" zeby mu to od strony informatycznej poukladal to inna bajka.
wszystko sie rozchodzi o to jakie stosunki sa miedzy osobami zainteresowanymi

Majonez 27.11.2003 01:02

Cytat:

Napisany przez -Kowalik-
Zrozumieales mnie baŁdzo dobrze, czyli dupa blada...
Adminn na to nie pojdzie :(

nie koniecznie
jezeli chodzi o udostepnianie tylko w sieci lokalnej to nie ma najmniejszych przeszkod - przynajmniej ja ich nie widze - skoro masz przyznany adres ip wewnetrzny (prywatny) to ludzie z twojego lanu moga sie laczyc z twoim serwerem wlasnie za jego pomoca np w comanderze jako adres hosta bedzie cos w tym stylu 192.168.0.25:port

jezeli ip jest przydzielane u was dynamicznie - watpie w to - adminowi nei chcialoby sie w to bawic - to przeciez macie jakies unikalne nazwy na sieci wiec takze mozna sie z toba polaczyc uzywajac twojej nazwy sieciowej - serwer providera odpowiednio to przetlumaczy bedzie to wtedy wygladac mniej wiecej tak twoja_ksywa:port

jezeli chodzi o udostepnienie poza lan to w tym przypadku bez forwardowania sie nie obedzie - mozesz sciemniac ze musisz sciagac np poczte na okreslone ip sa rozne sposoby na wkrecenie admina tyle ze jezeli choc troche sie interesuje tym co sie dzieje w sieci to zauwazy ze tym portem bedzie sie odbywal transfer ftp

w razie pytan o konkretny juz program do ftpa to pisz na pewno pomozemy - przemas moze raidena ja serv-u czy typsoft a ktos inny znajdzie sie np od guilt ftp programow na serwer jest w diably zalezy tylko od ciebie co wybierzesz

-Kowalik- 27.11.2003 01:16

Cytat:

Napisany przez Majonez
nie koniecznie
jezeli chodzi o udostepnianie... zalezy tylko od ciebie co wybierzesz

Widzisz, problem w tym ze moj admin caly czas kontroluje przepust sieci. Kiedys prosliem o zewn. IP nie zgodzil sie bo mu zapcham siec, a o przekierowaniu portow nie chce slyszec :(

Ziele 27.11.2003 08:14

Nie ma sensu przekierowywać portów bo to nic nie daje (tzn bedzie to działać tylko wtedy gdy druga strona ma sałe IP). Sam próbowałem z mizernym skutkiem. Kolesie sie logują i na tym staje bo ftp nie moze wysłać do nich danych. Ale zato taki port światnie sie nadaje do programów p2p ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:41.