Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jakie CDR do audio (liteon 52327s) (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jakie-cdr-audio-liteon-52327s-28101/)

frantyk 26.11.2003 19:18

Jakie CDR do audio (liteon 52327s)

Jakie płytki CDR polecacie do Liteona 52327s do nagrywania audio (głównie z wysokobitratowych empetrójek) ?

Najważniejszy jest dla mnie współczynnik cena /jakość, bo trochę mi ich potrzeba.
Chodzi o zwykłe tanie CDR (nie jakieś "specjalne" do audio).

I chyba najlepiej gdyby ich indeks zaczynał się od 4. Nie muszą byc szybsze.

Ps. O co chodzi z tymi CDR metal azo? Ponoć są dobre. Jestem początkującym wypalaczem.

Z góry dzięki za poważne odpowiedzi i rady !

paput2000 26.11.2003 20:08

Cytat:

Napisany przez frantyk
Jakie płytki CDR polecacie do Liteona 52327s do nagrywania audio (głównie z wysokobitratowych empetrójek) ?

Najważniejszy jest dla mnie współczynnik cena /jakość, bo trochę mi ich potrzeba.
Chodzi o zwykłe tanie CDR (nie jakieś "specjalne" do audio).

I chyba najlepiej gdyby ich indeks zaczynał się od 4. Nie muszą byc szybsze.

Ps. O co chodzi z tymi CDR metal azo? Ponoć są dobre. Jestem początkującym wypalaczem.

Z góry dzięki za poważne odpowiedzi i rady !

Do audio? - dobre i nie koniecznie drogie i całkiem zwykłe płyty CDR, np. Verbatim Pastel, TDK Metalic itd. Możesz sobie poczytać testy w przypietym topicu w tym dziale, na samej górze.
Co do indeksu 4 to raczej trudno o nie w czasach kiedy nagrywarki palą x52.
Niekiedy producenci podają tylko górny indeks i w dzisiejszych czasach, a szczególnie gdy jest się posiadaczem palinika x52 należy unikać zbyt małych predkości (do audio x12, x16) tak samo jak tych dużych.

Cod do PS. Metal Azo to rodzaj nośnika firmowanego przez Verbatim, na dzień dzisiejszy płytki raczej średnie.

pawelblu 26.11.2003 20:43

Hm - jakos z moich doswiadczen wynika ze odtwarzacze czasem niechetnie lykaja TDK Metalic. Pastele sa chyba najlepszym wyborem. Jak pisal paput predkosci 12/16 sa "jedyne sluszne" przy obecnych nagrywarkach.

nimal 26.11.2003 22:55

kazde plytki o wysokim wspolczynniku odbicia swiatla
tego niestety nigdzie nie podaja wiec trzeba zdac sie na testy wlasne
verbatim pastel jak najbardziej, z tanszych to moze platinium (choc ostatnio sie troche pogorszyly)

CIAPEK 27.11.2003 01:09

Cytat:

Napisany przez frantyk
Jakie płytki CDR polecacie do Liteona 52327s do nagrywania audio(...)

takie jak do innych nagrywarek 8)
koledzy co nieco powiedzieli, mozesz jeszcze poczytac w starszych tematach, uzyc wyszukiwarki.
Ja uzywam roznych choc i tak laser w wieży ju prawie nic nie czyta.
Pozdrawiam!

frantyk 27.11.2003 09:57

Dzięki !
A oprócz verbatimów jeszcze coś polecacie (np. Esperanze) ?

nimal 27.11.2003 10:12

patrz na plytki o jasnej powierzchni nagrywajacej - to ma znaczenie przy starych ostwarzaczach, ale to nie jest regula
moj stary soniacz z nagrywanych czytal tylko platinium (srebrna warstwa)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:23.