Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Udostepnianie Internetu w Windowsie XP (Pro) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/udostepnianie-internetu-windowsie-xp-pro-28110/)

shuma02 05.12.2003 02:41

sprezyn...
mam to samo ale mi dziala.
na laptopie XP home, na stacjonarnym XP PRO.
mam router co pewnie w polowie upraszcza sprawe,
ale przeszedlem przez pare klikniec glupiego Network Wizard i samo sie jakos udostepnilo...
smiga net jak i pliki pomiedzy kompami

shuma02

andrzejj9 05.12.2003 01:22

Cytat:

Napisany przez djc
Może sobie już poradziłeś, ale jeśli nie to wystarczy, jak już Twoją Neostradę widać w połączeniach sieciowych uruchomić kreatora "konfiguruj sieć w domu lub małej firmie". Ten kreator praktycznie zrobi wszystko za Ciebie (ze dwa razy trzeba mu tam wskazać odpowiednie rzeczy, ale nic tam skomplikowanego nie ma). Tworzenie dyskietki z ustawieniami sieci nie jest konieczne można to sobie odpuścić. Windows adres IP będzie przydzielał automatycznie, tylko drugi komputer musisz ustawić, żeby go automatycznie pobierał. I to cała filozofia.

Jakos mi uknely kolejne odpowiedzi na moje pytanie, a tu wyglada, ze to wszystko wcale nie jest takie trudne :) Dzieki za te podpowiedz. Jak bede mial chwilke czasu (i dlugi kabel sieciowy :) ), to sprawdze, czy uda mi sie to w ten sposob zrobic.

Sprezyn 01.12.2003 17:58

dla mnie to czarna magia z ta siecia w xp.
Otoz moja siostra ma laptoka podlaczonego
do mojego kompa i internet jej smiga (chello),
ale nasz kompy sie nie widza - znaczy nie mozemy
miedzy nimi przesylac.... Wiec nie kumam dlaczego
pewnie jakies problemy z firewallami czy co. Oboje
oczywiscie mamy wlaczone udostepnianie.
Ja mam xp prof eng a Ona xp home pl.
Swoja droga ten home jakos mi nie
podchodzi

forest 01.12.2003 16:27

Cytat:

Napisany przez djc
Może sobie już poradziłeś, ale jeśli nie to wystarczy, jak już Twoją Neostradę widać w połączeniach sieciowych uruchomić kreatora "konfiguruj sieć w domu lub małej firmie". Ten kreator praktycznie zrobi wszystko za Ciebie (ze dwa razy trzeba mu tam wskazać odpowiednie rzeczy, ale nic tam skomplikowanego nie ma). Tworzenie dyskietki z ustawieniami sieci nie jest konieczne można to sobie odpuścić. Windows adres IP będzie przydzielał automatycznie, tylko drugi komputer musisz ustawić, żeby go automatycznie pobierał. I to cała filozofia.

Jak wyżej,
Sam w ten sposób konfiguruję i działa bez zarzutów, musisz tylko w odpowiednim miejscu zaznaczyć który komputer ma bezpośrednie połączenie z netem.
Oczywiście warunkiem jest aktywne już połączenie sieciowe.
W razie wątpliwości wal na prv.
f

Kasprzak 01.12.2003 15:29

Sid.
jest tak jak mowisz zaznaczasz udostepnianie.
Wlaczasz DCHP (oczywiscie kompy musza byc odpowiednio dobrze ustawione - inne ip, ta sama brama,domena itp.)i w przegladarce kompa ktory chce miec net klikamy na narzedzia>Opcje intern>Polaczenie>Ust.Sieci LAN>auto.wykryj ustawienia i dziala. Mozna tez kreatorem jak pisal dsc
Polaczenie przez usb jest widziane jako normalne telefoniczne.

djc 30.11.2003 22:31

andrzejj9 29.11.2003 21:56

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
hmm - amiga? ciezko bedzie - ja szczerze mowiac wogole tego nie widze

pliki widziane w windowsach w otoczeniu sieciowym itp sa widziane poprzez microsoft networking - protokol wystepujacy w windowsach - a nie w amigach i szanse na zobaczenie tego w taki sposob jaki opisales oceniam na zero
jesli chodzi o transfer plikow mozna sprobowac postawic na jednym z kompow serw ftp (np cerberus ftp - darmowy) i podlaczyc sie - wtedy dzialamy juz na tcp/ip - protokole na tyle powszechnym ze moze amiga to zobaczy
generalnie ja nawet bym nie probowal robic takich cudow

a jak sie udostepnia? w ms networking dajesz poprostu prawy guzik na folder i 'wlasciwosci->udostepnianie'
w tcp/ip to mozna cos sambopodobnego - ale ja sie na tym juz kompletnie nie wyznaje - polecalbym jednak ftp

To z Amiga to byl tylko eksperyment. Co prawda, jesli zdecydowalbym sie na Neostrade i zostawil sobie modem Tepsy (w co bardzo watpie), to docelowo takie polaczenie rowniez byloby mi potrzebne. Jednak teraz bardziej interesuje mnie podlaczenie do innego pc-ta i udostepnienie tam netu przez moj komputer.

-Sid-The-Rat=> 29.11.2003 21:31

hmm - amiga? ciezko bedzie - ja szczerze mowiac wogole tego nie widze

pliki widziane w windowsach w otoczeniu sieciowym itp sa widziane poprzez microsoft networking - protokol wystepujacy w windowsach - a nie w amigach i szanse na zobaczenie tego w taki sposob jaki opisales oceniam na zero
jesli chodzi o transfer plikow mozna sprobowac postawic na jednym z kompow serw ftp (np cerberus ftp - darmowy) i podlaczyc sie - wtedy dzialamy juz na tcp/ip - protokole na tyle powszechnym ze moze amiga to zobaczy
generalnie ja nawet bym nie probowal robic takich cudow

a jak sie udostepnia? w ms networking dajesz poprostu prawy guzik na folder i 'wlasciwosci->udostepnianie'
w tcp/ip to mozna cos sambopodobnego - ale ja sie na tym juz kompletnie nie wyznaje - polecalbym jednak ftp

andrzejj9 29.11.2003 21:23

Kiedys probowalem polaczyc swoj komputer z komputerem swojego ojca (Amiga). Podlaczylem kabelek sieciowy i mialem nadzieje, ze to wystarczy - ze pokaze mi sie jakas dodatkowa ikonka symbolizujaca twardy dysk z Amigi, czy cos takiego. Jednoczesnie myslalem, ze u mojego ojca pojawi sie to samo, ale z mojego komputera. Nic takiego nie bylo, wiec pewnie trzeba to jakos udostepnic. No ale jak ???

-Sid-The-Rat=> 29.11.2003 21:08

eee... nie wiem jak jest z tymi usb modemami - ale w kazdym windowsie robilo sie tak ze znajdowales polaczenie sieciowe z ktorego miales internet i zaznaczales tam ptaszka 'udostepnij to polaczenie' - to moze byc lekko klopotliwe z tymi usb modemami bo nie wiem jak takie polaczenie przez usb iwdzi windows - ale zawsze warto poszukac

Vavoom 29.11.2003 20:54

Właściwie to nie wiem... :-) Jeśli nie poda się tam adresu IP kompa, do którego przychodzi internet, to pracuje w trybie otwartym (Open Mode),a le działa. Jeśli wpisze się tam zamiast pustego pola albo właściwego IP to nie działa. Wszystko jest opisane w pliku tekstowym po zainstalowaniu.

Pamiętaj o ustwaieniu w IE, w połączeniach, ustawieniach sieci LAN adresu proxy ("Użyj adresu...") i portu (6588)

andrzejj9 29.11.2003 20:31

Cytat:

Napisany przez Vavoom
Gdyby nie pomogło to spróbuj użyć programiku proxy z www.analogx.com. Na 98 działa, nie wiem jak z XP. Jeśli skorzystasz, to jak otworzysz konfiguracje tego programu, to w drugim polu wpisz adres IP tego kompa, z którego dzielisz łącze.

Dzieki, sprobuje :) A z tym adresem IP to co to wlasciwie jest w odniesieniu do komputera? I ewentualnie, gdzie mozna to sprawdzic?

Vavoom 29.11.2003 19:34

Gdyby nie pomogło to spróbuj użyć programiku proxy z www.analogx.com. Na 98 działa, nie wiem jak z XP. Jeśli skorzystasz, to jak otworzysz konfiguracje tego programu, to w drugim polu wpisz adres IP tego kompa, z którego dzielisz łącze.

andrzejj9 28.11.2003 02:20

Dzieki za odpowiedz :) Nie pomyslalem o pomocy Windowsa, faktycznie moze tu byc wszystko wytlumaczone. Sprawdze to juro.

Legam 28.11.2003 01:10

Jeżeli masz polską wersję XP, to z pewnością pomogą Ci informacje zawarte w pomocy Windows.

Z tego co pamiętam (tylko o tym czytałem), przy konfigurowaniu połączenia sieciowego kreator zapyta się o to czy stworzyć specjalną dyskietkę z ustawieniami sieci, którą następnie uruchamia się na pozostałych kompach w sieci. Z pozoru wszystko pięknie, ładnie ale nigdy tego nie robiłem więc tylko tyle mogę Ci pomóc.

Jeszcze raz polecam pomoc systemu Windows.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:32.