Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jendo pytanko o pliki .bin (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jendo-pytanko-o-pliki-bin-28125/)

Dewey 27.11.2003 02:40

Jendo pytanko o pliki .bin

Mam jedno szybkie pytanko. Od razu zaznacze, ze za bardzo sie na wypalaniu nie znam. Czy to prawda, ze majac plik .bin 810 MB moge go wypalic na plytke 700 MB? Przykladowo sciagnalem gre Max Payne 2 i plik Max Payne 2 CD1 Install.bin zajmuje dokladnie 801 MB, czy wypale go z powodzeniem na zwyklej plycie Platimum 700 MB? Moj kumpel twierdzi, ze tak sie wlasnie robi, ale ja wole sie na wszelki wypadek zapytac specow :)

DimSim 27.11.2003 07:00

tak mozesz go wypalic na 700mb

nimal 27.11.2003 07:36

obrazy zwykle sa wieksze niz dane ktore zawieraja
wyjatkiem sa iso - dokladnie tej wielkosci co ich zawartosc
oraz niektore obrazy napedow wirtualnych kompresowane w locie (baaardzo zadko uzywane)

Dewey 27.11.2003 12:41

Ok dzięki za odpowiedź :) Już wczoraj się o tym przekonałem, bo postanowiłem zaryzykować i wypalić płytki. Wszystko poszło jak po maśle :) Tylko mam dziwny problem. Wkładam dysk Max Payne 2 CD1 Install.bin gra się instaluje i mniej więcej w połowie prosi o podanie drugiej płytki (Play.bin). Wkładam, instaluje i nagle wyskakuje błąd, ponoć na płycie nie ma opdowiedniego woluminu i prosi o włożenie Płytki .bin Install, no więc tak robie i wtedy instalka się zamyka, wszystkie foldery, które do tej pory zdążyły się utworzyć znikają. Najśmieszniejsze jest to, że kiedy włączam jeszcze raz od początku istalke, czyli najpierw install.bin, a później play.bin już nic o woluminach nie wyskakuje.. wszystko instaluje się do końca z drugiego CD i gra chodzi. Specjalnie ją wywaliłem i jeszcze raz sprawdziłem. To samo. Czyli przy pierwszej próbie w mniej więcej 70% instalowania (już z płyty CD2) wyskakuje błąd woluminu. A za drugim razem nie. Dziwne :)

nimal 27.11.2003 12:44

fdaktycznie dziwne - nie widzialem czego takiego ??? nie wyglada na blad plytkim (jesli kilka razy sprawdzales i za kazdym razem bylo tak samo), raczej na blad windy

Dewey 27.11.2003 12:49

Aż sprawdzę jeszcze raz. Wykasuję grę i zainstaluje od nowa. Zobaczymy, czy znowu tak się stanie. Odezwę się za jakieś 10-15 minut.

Update: Heh i znowu to samo :) Opisze może dokładnie co robię.

Mój system Windows XP. Zainstalowałem Alcohola 120% i zamontowałem kolejno płytki w wirtualnym napędzie. Włączyłem CLONEXXL i sprawdzilem zabezpiecznia na obu CD (z opcją sprawdzania na dysku, bo wczesniej zainstalowałem grę z wirtualnego cdromu). Wyskoczył komunikat, że albo płytki są niezabezpieczone, albo kod jest nieznany. Włączyłem Alcohola 120% i skopiowałem oba CD z wirtualnego napędu na CDR z opcją "kopiuj w locie" (ktoś mi kiedyś radził żebym tak nagrywał). Wszystko pięknie się wypala.

Ok, a więc zaczynam instalować grę, a robię to z nagrywarki TEAC CD-W58E. Wkładam Install.bin i zaczyna się instalacja. Mniej więcej w 50% wyskakuje komunikat żebym włożył CD2 (czyli Play.bin) w celu zainstalowania pliku data3.cab Wkładam ową płytkę i instalka rusza dalej. Ładuje się jakieś 15-20% (czyli ogólnie mniej więćej 70% całej instalacji) i wyskakuje takie coś:

W stacji znajduje sie niewlasciwy wolumin. Włoż płytkę Install.bin Tak też robię i wciskam "kontynuuj" lub "ponów próbę". Wtedy pojawia się komunikat:

Component transfer error:
componet - main
file group - main
File - F:\data3.cab
Error - urządzenie nie jest gotowe

I lipa. Po wciśnięciu "OK" instalka się kończy. Nic na dysku nie ma. Nie restartuję kompa i zaczynam wszystko od nowa. Czyli wkłądam Install.bin gra zaczyna się instalować, mniej więcej w 50% prosi o włożenie płytki Play.bin w celu załadowania pliku data3.cab Wkładam owy Play.bin i wszystko leci pięknie do końca. Żadnych błędów o woluminie itp. Gra się instaluje i po skopiowaniu cracka pięknie uruchamia. Co jest grane? :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:14.