Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   ciemne zlady na plycie i pusty bufor (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ciemne-zlady-plycie-pusty-bufor-28157/)

j.h.hudy 27.11.2003 22:50

ciemne zlady na plycie i pusty bufor

No wiec tak. jak nagrywam z full predkosc czyli 52 to mi sie czest oproznia bufor ale to jest tylko wtedy jak nagrywam w locie( napedy sa na tej samej tasmie) ale to podobno normalne ze tak sie dzieje

Pyt. nr. 2

czas nagrania 700 mb na na esperanzie 48x (plyta 48x a mozna nagrywac 52 , dziwne co ??)
wynosi 2min. i 40 sec. czy to dobry czas?

pyt nr. 2

gdy zobaczylem plyte od spodu zobaczylem ze jest ciemna tylko do plowy , pomyslalem ze to przez to ze nagrywam w locie z predkoscia 52?
ale plyta dziala i to zero bledow?

Prosze o odpowiedz na pytania bo jestem poczatkujaczym wypalarzem

Nol 27.11.2003 23:03

Zacznijmy od początku:
NIE NAGRYWAJ W LOCIE!! A poza tym, to zadbaj, żeby napędy, z których kopiujesz dane były, na innej taśmie niż Twoja nagra...

2:40 to nie jest zły czas. Jeśli ktoś miał o parę sekund lepszy, to być może miał inny sprzęt, a jeśli nawet ten sam, to wierz mi, o te parę sekund nie opłaca się robić krzyku:)

To, że płyta jest "ciemna" do połowy najprawdopodobniej oznacza, iż nagrany materiał zajmuje 50% pojemności płyty. //edit - zwracam honor - tryb zapisy sie liczy of course:)

P.S.
Widzę, że jesteś początkującym wypalaczem, więc radzę Ci poczytać artykuły na stronie www.cdrinfo.pl oraz wnikliwie przeczytać niektóre posty (np. te przyklejone) na forum.

ApproachingEvil 27.11.2003 23:17

Cytat:

Napisany przez Nol
To, że płyta jest "ciemna" do połowy oznacza, iż nagrany materiał zajmuje 50% pojemności płyty. Prędkości nagrywania nie mają tu nic do rzeczy.

eh, i tu nie moge sie zgodzic, bo mimo iz jest to dziwne, tak czasem sie dzieje... danych na plycie 680-700 MB a ona ciemna tylko do 1/3 albo do polowy, dalej jasniej... u mnie tak sie kolorki zmieniaja na bardzo slabych nosnikach,gdy naped sam ogranicza predkosc nagrywania w dalszych sektorach plyty (np. zaczyna 20x i rosnie do 32x, a od polowy ogranicza do 16x albo 12x)

ApproachingEvil 27.11.2003 23:20

Cytat:

Napisany przez j.h.hudy
plyta 48x a mozna nagrywac 52 , dziwne co ??

nie dziwne ;) naped nie czyta nadruku na gornej czesci plyty :peace: tylko ma to zapisane w swoim firmwarze
czesto jest tak ze nadruk 52x a mozesz tylko 40x albo 48x (i na odwrot z reszta tez :) )

CrazyLucas 27.11.2003 23:27

zwiazane jest to z trybem zapisu Z-CLV (inny odcien = inna predkosc) albo tak jak kolega mowil material nie zajmuje calej plyty
a co do czasu to nie jest on tak wazny - dla mnie moze sie i plyta wypalac 10min byle by nie bylo zonkow -dlatego od predkosci powyzej x24 trzymam sie z daleka

ApproachingEvil 27.11.2003 23:44

Cytat:

Napisany przez CrazyLucas
zwiazane jest to z trybem zapisu Z-CLV (inny odcien = inna predkosc)

od kiedy liteon 52327s obsluguje Z-CLV? to jakis bonus? z tego co wiem i czytam,to wszystkie nowe dzis maja P-CAV ;)

CrazyLucas 27.11.2003 23:59

pytanie bylo ogolne wiec odpowiadam ogolnie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14.