Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CD 700MB jako 1,4GB (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cd-700mb-jako-1-4gb-28256/)

jinling 30.11.2003 14:54

CD 700MB jako 1,4GB

Ściągnąłęm z internetu przy pomocy eMule obraz płyty. Obraz miał 700MB wypaliłem płytę i wszystko OK. Ale zdziwienie moje było gdy koledze przerzucałem pliki z tego CD. Okazało sie że na płycie jest 1,4GB.
Płyta jest widziana jako 700MB, ale plików jest 1,4GB
Mam pytanie: JAK ROBIĆ TAKIE OBRAZY. Przydałyby sie do wypalania filmów.
Jakiś program bądź wskazówka. Byłbym niesamowicie wdzięczny.
pzdr

nimal 30.11.2003 15:56

raczej na sto procent to tylko zabezpieczenie (natknolem sie kiedys na nie, kopiuje sie bez problemu zwyklym copy cd bez zadnych bajerow, ale nazwy nie pamietam)
na plycie raczej na pewno masz plikow 700MB (chyba ze to VCD - wtedy troche wiecej)

RoKFoR 30.11.2003 19:48

jest mozliwosc nagrania 1GB na plycie 700MB, ale trzeba miec Plextor PlexWriter Premium PX-W5232TA, wjecej w tym linku:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/s...ear_68465.html

yahol 30.11.2003 21:33

@RoKFoR
-to nie o to chodzi.
@Jinling
-jezeli to obraz plyty z programem (np. Norton Sys albo co, albo gra np Carmag 2) to na 99% jest to zabezpieczenie. A raczej jego resztki.
I to sie da wypalic na normalnej plycie.

nimal 30.11.2003 21:35

ja mialem to zabezpieczenie na videocd z filmem seksmisja :)
pali sie to bez zadnego problemu :)

dit0h 01.12.2003 12:54

linki

to nie koniecznie zabezpieczenie a linki do plików.
zamiast powielic plik x razy tworzone jest x linkow do jednego pliku.
i jak kopiujesz na hd to kopiujesz ten plik x razy.
a jak myslicie skad kompilacje 6wind_in1cd,
wiekszosc plikow sie powtarza, jesli sa identyczne to po co je powielac jak mozna zastsowac linki.

d2

nimal 01.12.2003 13:13

@dit0h
ale wtedy wielkosc plyty jest pokazywana prawidlowo - kazdy link jest zliczany jako plik okolo 500 bajtow i tyle
a tu chodzi o plyte ktora ma 700 MB danych, a pokazywany jest jakis kosmos

cinma 01.12.2003 13:15

Cytat:

Napisany przez dit0h
to nie koniecznie zabezpieczenie a linki do plików.
zamiast powielic plik x razy tworzone jest x linkow do jednego pliku.
i jak kopiujesz na hd to kopiujesz ten plik x razy.
a jak myslicie skad kompilacje 6wind_in1cd,
wiekszosc plikow sie powtarza, jesli sa identyczne to po co je powielac jak mozna zastsowac linki

chopie, chyba rzeczywiscie masz racje :)

na plycie instalacyjnej Windows Server 2003 3in1 wszystkie foldery zajmuja ok. 1,5GB (tak liczy to Windows), ale obraz zajmuje cos ok. 600MB

rzeczywiscie, stad wniosek, ze tam sa same linki (jak to nazwales) do plikow powtarzajacych sie, ani nie same pliki (czyli cos w rodzaju dowiazania w Linuxie)

KarolluZ 02.12.2003 09:05

linki !? a to ciekawe... a czy ktoś widział jakiś artukuł jak można zrobić kilka wind na 1 cd !? na przykład 6winOn1CD !?

o bczajacie takie coś odnośnie zabezpieczeń... w sumie to nie jest zabezpieczenie, ale koleżanka miała singla na DVD zespołu PLACEBO. U kolegi na DVD-ROMie zobaczyłem, że na tej płycie DVD jest zaledwie około 500 MB. Więc wziąłem to sklonowałem na eRWu. Po umieszczeniu eRWu w napędzie WinXP pokazuje, że jest to płyta DVD. Mało tego... Zainstalowałem sobie powerdvd i znowu umieściłem płytkę w napędzie. Ku mojemu zdziwieniu ona zaczęła się odpalać przy pomocy powerdvd. Zupełnie jakbym odpalał normalną płytę DVD. I co wy na to !?

cinma 02.12.2003 11:57

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
linki !? a to ciekawe... a czy ktoś widział jakiś artukuł jak można zrobić kilka wind na 1 cd !? na przykład 6winOn1CD !?

6 windowsow na 1 CD? wykorzystujac te metode mozna, ale tylko wtedy, gdy te windowsy sa dosc podobne wersjami, tzn. jest wiele plikow, ktore sa identyczne w tych wersjach
jesli bedziesz chcial nagrac np. Windows 98 i Windows XP to ci raczej sie nie uda, bo w tych systemach sa zupelnie inne pliki (nowsze wersje w XP)
natomiast Windows Server 2003 w wersjach Standard, Web i Enterprise (jak bylo z moja plytka, o ktorej pisalem wyzej) to jak widac poszlo (bo we wszystkich 3 wersjach sa wykorzystywane te same pliki)

--------
ten caly trik z wykorzystaniem tych "linkow" to chyba mozna zrobic edytujac TOC takiej plyty, ale jak na razie, to nie spotkalem sie z programem, ktory by umozliwial edycje TOC'a

...a fajnisty bylby taki programik :)

--
pozdrawiam

lopus 02.12.2003 17:18

Moze to takze byc zabezpieczenie o nazwie Dummy Files-wtedy którys z plikow na płytce udaje ze jest baaardzo duzy choc nie jest to prawda.Taką płytke mozna tylko zrzucic na obraz alcoholem,clonem albo winiso i wszystko poleci z górki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:20.