Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Twardy i trzy optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f2/twardy-trzy-optyczne-28292/)

dejmag 01.12.2003 03:59

Twardy i trzy optyczne

Jak prawidłowo podpiąć na płycie MSI KT4V następujące urządzenia :
HDD, DVD-ROM, CD-RW, DVD-+RW ? Które kanały, co na master, a co na slave?
Czy ktoś ma podpiętą taką konfigurację? Dostępne instrukcje rozpatrują co najwyżej przypadek dwa dyski twarde, dwa optyczne.
Problem polega oczywiście na tym, że transfer danych nie powinien odbywać się na jednym kanale. Dopóki nie miałem DVDRW wszystko było jasne. HDD był na Primary, a CDROM i CDRW na Second. Ale teraz nie jestem pewny jak spiąć wszystko by nie było problemów. Moja propozycja :
HDD---PM
DVDROM---PS
CDRW---SM
DVDRW----SS.
Tylko czy wtedy można np. wgrywać gierki z DVDROM lub np. grać w coś z płytką włożoną do DVDROM ? Wychodzę z założenia że najczęściej należy używac najtańszego napędu, dlatego wszystko oprócz nagrywania robiłem dotychczas z DVDROM. Poproszę o komentarze.

nimal 01.12.2003 07:52

jezeli dodatkowy kontroler nie wchodzi w rachube to pewnie tak bym to sam polaczyl
oczywiscie bedzie mozna grac z dvd tak polaczonego - to raczej spowolnienia dysku bym sie obawial

Martin_TP 01.12.2003 11:41

To co podales wyglada bardzo rozsadnie.

CrazyLucas 01.12.2003 22:01

ja bym zainwestowal w kontroler - wtedy cdrw i dvdrom na jednym a dvd-r na drugim kablu na plycie a twardziele na kontroler

mr_spock 02.12.2003 00:54

Musiał bys kupić jakiś juz konkretny, albo dogadać sie ze sprzedawcą, że jak bedzie cos nie tak to oddasz. Są same problemy z tymi PCIowymi kontrolerami - czasem juz przy instalacji windowsa. Trzeba instalować na normalnym , a potem przełaczać na dodatkowy. A niekiedy niezbyt dobrze działają z napędami optycznymi - ale w twoim przypadku planujesz inaczej podłaczyc, wiec spoko. Prawda jest taka, że sam mialem kiedys ten problem, kupilem RAIDA za jakies 110-130 zl z mozliwoscia przełączenia na IDE i planowałem mieć na tym dysk głowny (w dodatku oba sa ata133) ale tylko na chęciach sie skonczyło.

mr_spock 02.12.2003 00:57

Aha... musisz pamietać, że jak DVD podłaczysz na jednej taśmie z HDD to go niestety zwolni... przeczytaj topik o zasadach podłaczania, nie ma tam rozwiazania twojego problemu, ale zawsze sie mozna dowiedziec czegos - w ktoryms z działow jest przyklejony

CrazyLucas 03.12.2003 05:24

mr_spock - z tym ze win przy instalacji kontrolerka nie widzi to zaden problem - w odpowiednim momencie jak instalator wyswietla na dole nacisnij Fcostam zeby zainstalowac kontroler innej firmy trza wcisnac F6 (czy F5- nie pamietam) i wrzucic dyskietke ze sterami do kontrolerka do FDD - potem win cie zapyta czy chcesz doinstalowac dodatkowy kontoler (doinstalij z dyskietki) i wykryje podlaczone tam tarde - potem no prob z instalacja

sprawdzone na hpt370 (ale pewnie wszystkie na chipie z tej seri tak maja)

a co do optyki na kontrolerach dodatkowych - saprawdzone ze hpt tego nie obsluzy

mr_spock 03.12.2003 15:23

Cytat:

Napisany przez CrazyLucas
mr_spock - z tym ze win przy instalacji kontrolerka nie widzi to zaden problem - w odpowiednim momencie jak instalator wyswietla na dole nacisnij Fcostam zeby zainstalowac kontroler innej firmy trza wcisnac F6 (czy F5- nie pamietam) i wrzucic dyskietke ze sterami do kontrolerka do FDD - potem win cie zapyta czy chcesz doinstalowac dodatkowy kontoler (doinstalij z dyskietki) i wykryje podlaczone tam tarde - potem no prob z instalacja

sprawdzone na hpt370 (ale pewnie wszystkie na chipie z tej seri tak maja)

a co do optyki na kontrolerach dodatkowych - saprawdzone ze hpt tego nie obsluzy

Tak tez zawsze robie, zeby potem sie nie bawic z tym kontrolerem, ale mam na nim dodatkowy dysk.
Niby jest wszystko ok, instaluje go, ale jak wybieram zeby na nim instalowal system to nie chce - wyskakuje jakis komunikat, juz nei pamietam tresci bo sie dawno nie bawilem. Jesli chodzi o sterowniki do kontrolera to juz zmienialem, przelaczylem nawet z RAIDA na IDE zworka. Prubowalem bios zmienic, ale jakos nei chcial wlazic. Moj kontrolet to Silicon Image SiI 0680

esem 05.12.2003 07:36

Cytat:

Napisany przez dejmag
Jak prawidłowo podpiąć na płycie MSI KT4V następujące urządzenia :
HDD, DVD-ROM, CD-RW, DVD-+RW ? Które kanały, co na master, a co na slave?
Czy ktoś ma podpiętą taką konfigurację? Dostępne instrukcje rozpatrują co najwyżej przypadek dwa dyski twarde, dwa optyczne.
Problem polega oczywiście na tym, że transfer danych nie powinien odbywać się na jednym kanale. Dopóki nie miałem DVDRW wszystko było jasne. HDD był na Primary, a CDROM i CDRW na Second. Ale teraz nie jestem pewny jak spiąć wszystko by nie było problemów. Moja propozycja :
HDD---PM
DVDROM---PS
CDRW---SM
DVDRW----SS.
Tylko czy wtedy można np. wgrywać gierki z DVDROM lub np. grać w coś z płytką włożoną do DVDROM ? Wychodzę z założenia że najczęściej należy używac najtańszego napędu, dlatego wszystko oprócz nagrywania robiłem dotychczas z DVDROM. Poproszę o komentarze.

Jeżeli Twoje CD-ROMo podobne mają ten sam transfer (ATA) to tak może zostać.
Jeżeli jednak któryś z nich jest jednak szybszy - to bym właśnie jego spiął z HDD.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:38.