Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pamięć - zapytanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pamiec-zapytanie-28293/)

andrzejj9 02.12.2003 17:51

Cytat:

Napisany przez Pagerus
No byłem wczoraj w tym sklepie. Facet powiedział mi, że nie powinno być problemów z odpaleniem pamięci na szynie 333 (tu na 100%) i z 400. Niestety nie mieli w tym momencie kości Kingstona na stanie - ale mają mnie powiadomić jeśli się pojawią. Mówił także, że jak mi nie pójdzie to mogę zwrócić - tylko będę to musiał załatwiać przez serwis...

Jesli to w Age to tam wszystkie ewentualne reklamacje/zwroty zalatwia sie przez serwis, wiec to zaden dodatkowy warunek.

Pagerus 02.12.2003 08:56

No byłem wczoraj w tym sklepie. Facet powiedział mi, że nie powinno być problemów z odpaleniem pamięci na szynie 333 (tu na 100%) i z 400. Niestety nie mieli w tym momencie kości Kingstona na stanie - ale mają mnie powiadomić jeśli się pojawią. Mówił także, że jak mi nie pójdzie to mogę zwrócić - tylko będę to musiał załatwiać przez serwis...

puch 01.12.2003 23:28

Ja mam płytę na i845E (nominalnie max 266), w jednym slocie pamięć 266, w drugim 333, i nic złego się nie dzieje. Mogę podkręcać przez przetaktowanie pamięci, i kość 333 wytrzymuje to lepiej (co nie dziwi). Na standardowych ustawieniach 266 kość 333 chodzi bez najmniejszego problemu.

Obie kości mają CL 2,5, natomiast kości 400 jakie widziałem mają CL 3, a więc przy taktowaniu 266 mogą okazać się wolniejsze, niż 266 lub 333 z CL 2,5.

Najlepiej znajdź sprzedawcę, który pozwoli Ci wziąć kość na próbę, lub wymienić na inny model, a jeśli nie, to nie masz innego wyjścia jak zatargać kompa do sklepu i tam sprawdzić. Lepiej się pofatygować niż wyrzucić parę setek w błoto.

andrzejj9 01.12.2003 22:19

Cytat:

Napisany przez esem
To już było ćwiczone: kupiłem, nie zużyłem, zwracam. Takie jest prawo: obojętnie gdzie bym nie kupił, czym bym nie zapłacił - ale ważny jest dowód zakupu.

Sprzedawa ma obowiazek poinformowac Cie o wszelkich sprawach zwiazanych ze towarem i jego prawidlowym dzialaniem/uzytkowaniem. Jezeli tego nie zrobil, masz na tej podstawie prawo domagac sie zwrotu pieniedzy.

esem 01.12.2003 22:15

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Wydaje mi sie, ze ten przepis nie odnosi sie do zwyklych zakupow dokonywanych w sklepie lub supermarkecie, a jedynie do tzw. sprzedazy bezposredniej. Wtedy faktycznie ma sie 10 dni na zwrot zakupionego towaru, bez podawania zadnej przyczyny. Normalnie zalezy to do polityki sprzedawcy.

To już było ćwiczone: kupiłem, nie zużyłem, zwracam. Takie jest prawo: obojętnie gdzie bym nie kupił, czym bym nie zapłacił - ale ważny jest dowód zakupu.

andrzejj9 01.12.2003 22:00

Cytat:

Napisany przez esem
Prawda. Ale zawsze szybszym samochodem możesz jechać wolniej - odwrotnie się nie da: nieprawdaż?
Zawsze ze sprzedawcą mozesz umówić się co do zwrotu zakupionego towaru: kodeksowo masz na to 10 dni: pamiątki mają zawsze wieczystą gwarancję.
Zawsze też możesz wziąć komputer pod pachę i w sklepie niech sprawdzą na własne ryzyko. Polecam Ci www.virtualpc.pl - są otwarci na klienta.

Wydaje mi sie, ze ten przepis nie odnosi sie do zwyklych zakupow dokonywanych w sklepie lub supermarkecie, a jedynie do tzw. sprzedazy bezposredniej. Wtedy faktycznie ma sie 10 dni na zwrot zakupionego towaru, bez podawania zadnej przyczyny. Normalnie zalezy to do polityki sprzedawcy.

Pagerus 01.12.2003 12:47

No racja - zawsze można negocjować ze sprzedawcą. Pomysł z zabraniem kompa do sklepu też nie jest taki zły. Tylko ciekawe czy w sklepach zgadzają się na testowanie na własne ryzyko - nie wiem, bo nigdy nie musiałem próbować takich negocjacji.
Co do VirtualPC to chyba też do nich dzisiaj zajrzę...
Co do wolniejszego chodzenia szybszych pamięci - to sam tak miałem - ale w przypadku pamięci SDRAM - nie wiem właśnie czy przy DDRAM'ach jest podobnie... ale całkiem możliwe, że tak :)

esem 01.12.2003 12:32

Cytat:

Napisany przez Pagerus
No to właśnie chcę zmienić sprzedawcę :) Ten pierwszy sklep to był AREST na Oławskiej - a teraz mówię o AGE'u na Jedności :)

Przemas - kupiłeś 400 ale pewnie nie miałeś ograniczenia na płycie do 266, prawda?

Prawda. Ale zawsze szybszym samochodem możesz jechać wolniej - odwrotnie się nie da: nieprawdaż?
Zawsze ze sprzedawcą mozesz umówić się co do zwrotu zakupionego towaru: kodeksowo masz na to 10 dni: pamiątki mają zawsze wieczystą gwarancję.
Zawsze też możesz wziąć komputer pod pachę i w sklepie niech sprawdzą na własne ryzyko. Polecam Ci www.virtualpc.pl - są otwarci na klienta.

Pagerus 01.12.2003 12:11

Cytat:

Napisany przez esem
A Ty ciągle swoje: zmień sprzedawcę. Już Ci to Cana wyjaśnił.

No to właśnie chcę zmienić sprzedawcę :) Ten pierwszy sklep to był AREST na Oławskiej - a teraz mówię o AGE'u na Jedności :)

Przemas - kupiłeś 400 ale pewnie nie miałeś ograniczenia na płycie do 266, prawda?

esem 01.12.2003 12:05

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Facet z pierwszego sklepu (o którym już pisałem) powiedział, że 400 to w ogóle mi nie pójdzie (a 333 ewentualnie - ale też mało prawdopodobne) - więc mimo wszsytko myślę, że przy maxie 266 jest większa szansa na odpalenie 333 niż 400. No ale dzisiaj mam w planie zajrzeć do AGE'a (kto mieszka we Wrocku to wie co to za sklep) i nieco się popytać...

A Ty ciągle swoje: zmień sprzedawcę. Już Ci to Cana wyjaśnił.

przemas 01.12.2003 11:57

ja sobie kupiłem pc400 kingmax'a w prolinie. i wszydtko ok

Pagerus 01.12.2003 11:49

Cytat:

Napisany przez esem
A dlaczego 333 a nie od razu 400MHz? Będą bardziej rozwojowe: niedługo pewnie będziesz zmieniał MoBo? Różnica w cenie marginalna.
Osobiście używam Kingmaxy PC400 i jestem z nich zadowolony a cena póki co atrakcyjna.

Facet z pierwszego sklepu (o którym już pisałem) powiedział, że 400 to w ogóle mi nie pójdzie (a 333 ewentualnie - ale też mało prawdopodobne) - więc mimo wszsytko myślę, że przy maxie 266 jest większa szansa na odpalenie 333 niż 400. No ale dzisiaj mam w planie zajrzeć do AGE'a (kto mieszka we Wrocku to wie co to za sklep) i nieco się popytać...

esem 01.12.2003 10:44

A dlaczego 333 a nie od razu 400MHz? Będą bardziej rozwojowe: niedługo pewnie będziesz zmieniał MoBo? Różnica w cenie marginalna.
Osobiście używam Kingmaxy PC400 i jestem z nich zadowolony a cena póki co atrakcyjna.

cana 01.12.2003 10:29

wilk el to wilk electronix czy jak się to pisze / na stickerze masz napisane WE/ tak firma która bawi się w konfekcjonowanie meorek i o której mam negatywną opinie już od czaswów normalnych starych dramów 100MHz :) ale trzeba im przyznać że są konsekwentnii :)

a spd to taki mału "dzyndzel" ma płytce pamięci w którym są wpisane parametry pamieci / w biosie masz przecież opcje auto lub by spd i manual/ i w wypadki WE niestety parokrotnie trafilo mi się że pamięci nie startowały na by spd

pozdro

Pagerus 01.12.2003 10:18

Cytat:

Napisany przez cana
montowałem na tej płycie ddr333 i nie było problemu / tylko czasem nie qpuj pamięci wilk el.. bo te to czasem na danych z spd potrafią niezastartować/

Kurde - albo jestem niewyspany - albo nie qmam pewnych rzeczy :P Co znaczy pamięć "wilk el." i "spd" ?
Zastanawiam się nad kupnem 512MB Kingstona - no i chyba jednak na 333 skoro mówicie, że mi pójdzie :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28.