![]() |
Pamięć - zapytanie
Po raz kolejny jestem zmuszony zwrócić się do Was z prośbą o pomoc. Tym razem mam pytanie w sprawie pamięci DDR. Mam ograniczenie na płycie głównej do pamięci na szynie 266 (PC2100). W jednym sklepie powiedzieli mi, że owszem mogą mi sprzedać pamięć na wyższej szynie (333 lub 400) ale nie będę mógł dokonać zwrotu (bo oni sprzedadzą mi sprawną pamięć). Sprzedawca poinformował mnie, że wmontowanie tej pamięci do mojego komputera (zastanawiałem się nad kupnem pamięci firmy Kingston) - może doprowadzić do tego, że komputer się nie uruchomi a pamięć może nawet ulec fizycznemu uszkodzeniu. No cóż - wyszedłem ze sklepu nieco zdołowany :(
Napisałem maila do innego sklepu komputerowego z prośbą o odpowiedź na pytanie czy są w stanie sprowadzić dla mnie pamięć Kingstona na szynie 266 (też Kingstona - ale jest ona już trudna do zdobycia, bo z tego co wiem nie jest już produkowana). Facet odpowiedział mi, że poleca mi pamięć na szynie 333, gdyż mi spokojnie pójdzie. Wysłałem mu jeszcze jednego maila z podanie mojej płyty głównej, ale jeszcze mi na niego nie odpowiedział. Moja płyta główna to Shuttle AK32A (2 sloty na SDRAM i 2 na DDRAM). Mam jeszcze jedno pytanie - co to jest ECC przy kościach pamięci? Czy jest coś specjalnie wymagane przy stosowaniu kość pamięci z ECC? I co oznacza drugie oznaczenie - REG? Może nieco lamerskie te pytania - ale w kwestiach pamięci jestem totalnym nowicjuszem. Z góry dzięki za pomoc :) |
ECC - Error Checking & Correcting - chodzi o pamiec cache obslugujaca
te funkcje. Bajer istotny tylko w bardzo obciazonych serwerach 333 powinna pojsc bez problemu na 266. Co najwyzej program kontrolny do pamieci poda nizsze taktowanie. Tu nie powinno byc problemu. Zadne spalenie pamieci nie wchodzi w gre :) Kingi maja to do siebie, ze mozna je zwrocic bez problemu dostawcy Przynajmniej u nas) Nie mozna tylko mieszac obu typow pamieci. |
na tej ak32 memorki pc2700 czyli ddr333 spokojnie bedą chodzić, tylko muszą być bez ECC
BTW przeciez ta płyta pozwala Ci na całkiem ostre kręcenie którego normalne memorki pc2100 nie wytrzymają bez podnoszenia napiecia na nich BTW2 ten pierwszy sprzedawca wiedza nie zabłyszczał ale to przecież standard ;) a skrótowiec REG to chodzi o registered prawdopodobnie BTW3 jak już kingstony to hyperX, ale ja polecam Twinmosy pozdro |
Cytat:
|
1.memorki z ECC są droższe
2. kt266 i wyższe nie obsługują ECC |
W ogóle mam problemy ze znalezieniem w jakimś sklepie pamięci na 266 :( A jak już znajdę to właśnie z ECC :(
Chętnie kupiłbym na szynie 333 ale boję się, że mi nie pójdą - a potem w sklepie nie przyjmą mi zwrotu i pupa blada :( Chyba spróbuję się jeszcze doradzić w jakimś sklepie - ale znając życie albo nie usłyszę nic optymistycznego albo w ogóle nic nie usłyszę :P |
Pamięc PC2700 ( 333MHz) powinna bez problemu działać na twojej płycie. ECC ( error correcting code ), pamięć ta jest w stanie sama korygować błędy na poziomie pojedynczych bitów, niestety kosztem wydajności. Pamięci ECC są troche mniej wydajne - około 1 do 2 procent.
Co do oznaczenia "reg" to nie wiem co to znaczy ;), zapewne ktoś inny wytłumaczy. |
Dzięki chłopaki - dodaliście mi bardzo dużo otuchy :) Zwłaszcza cieszę się ze stwierdzeń, że pamięć 333 powinna mi pójść :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Zastanawiam się nad kupnem 512MB Kingstona - no i chyba jednak na 333 skoro mówicie, że mi pójdzie :) |
wilk el to wilk electronix czy jak się to pisze / na stickerze masz napisane WE/ tak firma która bawi się w konfekcjonowanie meorek i o której mam negatywną opinie już od czaswów normalnych starych dramów 100MHz :) ale trzeba im przyznać że są konsekwentnii :)
a spd to taki mału "dzyndzel" ma płytce pamięci w którym są wpisane parametry pamieci / w biosie masz przecież opcje auto lub by spd i manual/ i w wypadki WE niestety parokrotnie trafilo mi się że pamięci nie startowały na by spd pozdro |
A dlaczego 333 a nie od razu 400MHz? Będą bardziej rozwojowe: niedługo pewnie będziesz zmieniał MoBo? Różnica w cenie marginalna.
Osobiście używam Kingmaxy PC400 i jestem z nich zadowolony a cena póki co atrakcyjna. |
Cytat:
|
ja sobie kupiłem pc400 kingmax'a w prolinie. i wszydtko ok
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:04. |