Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Czy są na forum zadowoleni użytkownicy Liteon 411S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/czy-sa-forum-zadowoleni-uzytkownicy-liteon-411s-28319/)

DSP 01.12.2003 22:49

Czy są na forum zadowoleni użytkownicy Liteon 411S

Nie wiem co bym robił (zmiana biosu/różne nośniki) nie nagrywa mi na płytach DVD-R. Na DVD+R i +RW idzie spox. Może, ktoś coś wymyślił bo już brak mi pomysłów.

Usuwałem kontroler w menadżerze urządzeń/ zmieniałem master/slave i inne duperele. Chyba pozostało mi tylko reinstall WinXP. Płyta DVD-R z filmem nagrywa się spox (nie ważne czy 1x czy 4x Verbatim/ACOSS) ale jej odtwarzanie pozostawia wiele do życzenia. Im bliżej końca płyty tym częściej płyta zatrzymuje się w napędzie (stop filmu na 1-2s) i ponownie rozpędza. Czy inni użytkownicy mają takie same problemy? Filmy nagrywam CloneDVD.

tomslu 01.12.2003 23:49

Witam

Ja mam 411 i nie narzekam, nagrywa super na każdym nośniku, płytki odczytuje 411 i mój dvd-rom toschiba bez problemu inaczej się sprawa ma z DVD stacjonarnym bo on lubi z tej nagrywarki markowy nośnik (może to jakość zapisu 411). A może to sterownik płyty gł. ja ma nforce2 i markową płytę. Miałem kilka kompów ze słabymi pł głównymi i to niestety było przyczyną niestabilności systemu. Może jest tak u Ciebie. Albo wadliwy model.

tomek

zorg 01.12.2003 23:52

zobacz ten temat

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=28317

DSP 02.12.2003 07:39

Re: Czy są na forum zadowoleni użytkownicy Liteon 411S

Płyta gł - MSI K7N2-Delta-L 786MBDDR więc wydaje mi się że to nie jest peoblem. Podobno nagrana płyta DVD-R działa bezproblemowo w stacjonarnym DVD. Oddam dzisiaj do serwisu i zobaczymy.

PS. Odpowiedzi ZORG-a nie kumam.

piolew 02.12.2003 08:40

Cze!
po raz pierwszy zabieram głos, bo widze, że rzeczywiscie coraz więcej postów dotyczy kłopotów z 411s. Nie bedę się wypowiadać na temat 411 powstałych z przeróbek 401, bo nie mam na ten temat żadnych doświadczeń. Jeśli chodzi o 411s, to mam ją jakiś miesiąc może. Od razu po zakupie był problem z nagrywaniem cdr`ow, głównie audio- były nie do przyjęcia. Nie pomagało zwolnienie zapisu do x8. Płyty DVD (video dvd) na średnich nośnikach typu Esperanza, Princo w większości stacjonarnych odtwarzaczy, na których sprawdzałem "minusy" (Grundig, Pioneer, LG) były "no disc", czyli po prostu odtwarzacze ich nie widziały. "Plusy" widział tylko Grundig. Na kiepskich nośnikach typu MMore, Hawk nie nagrywałem i nie nagrywam, więc nic nie powiem na ten temat. Verbatimy jako te lepsze nośniki wyprobowałem tylko na Grundigu. Też nie były czytane. Wszystko zmieniło się jednak po zmianie firmware`u na FS (nie pracuję dla LiteON`a :-)). Audio jest OK, choć nagrywam już tylko na Verbatimach, DVD video na "plusach" i "minusach" R i RW czytane są w wymienionych odtwarzaczach stacjonarnych, oraz w dwóch innych (Bentley z REAL`a i Mastec), że nie wspomnę o komputerowym LG na przykład. Tak więc jestem zadowolony, choć nie od razu byłem. Rozumiem jednak, że mogłem trafić na dobry egzemplarz, a nie każdemu to było dane. Poza tym być może niektórzy użytkownicy sugerują sie negatywnymi opiniami....
Pozdro

Renee 02.12.2003 08:48

Moja LDW401@411 nagrywa bezproblemowo na wszystkich nośnikach zarówno CDR , CDRW jak i DVD DVDRW. Jednak Przy zapisie na minusowych DVD należy pamiętać o wyborze bardziej MARKOWYCH nośników (jak Verbatim ,TDK).Są jednak wyjątki , taki XDISC DVD-R też jest nagrywany OK a co njważniejsze czytany w stacjonarym DVD. (choć toshiba SD-m1802) nie widzi go ?
Najważniejsza jest konfiguracja kompa i dobór oprogramowania do nagrywania płyt. Czasem niektóre programy się "gryzą" takie jak ROXIO z NERO.
Życzę miłego nagrywania!
POZDRO RENEE

slawekb 02.12.2003 09:49

Ja też dorzucę swoje trzy grosze na temat 411s. Od dłużeszgo czasu pilnie śledzę wszystkie posty dotyczące problemów zwiazanych z liteonami 401@411 i 411s; ponieważ posiadam ją od ok. miesiąca i dopiero po wypaleniu kilkunastu płyt dvd mogę cokolwiek więcej powiedzieć. Faktycznie na samym początku były kłopoty na oryginalnym biosie (nagrane płyty cd i dvd miały problemy z odtwarzaniem) ale po wgraniu najnowszego f/w (bodajże FS) wszystkie dolegliwości nagrywarki ustąpiły.
Wszystkie rodzaje płyt (CDR. DVD-R,RW, DVD+R,RW) nagrywa poprawnie (używam tylko płyt TDK i Verbatim a raz nawet trafiłem Memorexa -CMC sic!).
Płyty DVD-Video były testowane w stacjonarnych odtwarzaczach DVD:
Grundig
Daytek?
Sony
Panasonic
oraz DVD-ROM:
Toshiba
LG
Filmy były przetwarzane IC8 włącznie z zapisem na DVD (bez jakiegokolwiek uzycia nero).
PS. Płyty są nagrywane z maksymalnymi prędkościami a filmy odtwarzane na dvd-rom i stacjonarnych "chodzą" płynnie bez żadnych zacięć i makrobloków.

ewasik 02.12.2003 11:47

Cytat:

Napisany przez DSP
Nie wiem co bym robił (zmiana biosu/różne nośniki) nie nagrywa mi na płytach DVD-R. Na DVD+R i +RW idzie spox. Może, ktoś coś wymyślił bo już brak mi pomysłów.

Usuwałem kontroler w menadżerze urządzeń/ zmieniałem master/slave i inne duperele. Chyba pozostało mi tylko reinstall WinXP. Płyta DVD-R z filmem nagrywa się spox (nie ważne czy 1x czy 4x Verbatim/ACOSS) ale jej odtwarzanie pozostawia wiele do życzenia. Im bliżej końca płyty tym częściej płyta zatrzymuje się w napędzie (stop filmu na 1-2s) i ponownie rozpędza. Czy inni użytkownicy mają takie same problemy? Filmy nagrywam CloneDVD.

Dołączam do grona niezadowolonych użytkowników Liteona 411s.Wczoraj dzwoniłam do sklepu gdzie kupowałam , proponują oddać do serwisu, ale serwis jest we Wrocławiu wieć długo się zejdzie.Na początku nagrywała wszystko OK, teraz kaprysi. Co prawda zaczęłam od tanich nośników typu Esperanza, Gigamaster,Hawk. Bios najnowszy wgrałam kilka dni temu i po tym 5 plytek gigamaster pieknie nagrała a za 2 dni 5 tychże samych zapsuła przy nagrywaniu-brak jakiejkolwiek logiki.Przy czym zawiesza sie czasami i żeby wyjąć już zepsutą płytę muszę resetować komputer.Do tego czasami nic nie nagrywa na płycie a komunikat jest że OK nagrane, trzeba powtarzać.No i kłopoty z czytaniem oryginalnych płyt DVD tłoczonych: wkładam płytę a ona coś tam sobie mruczy i mówi że nie ma płyty w napędzie, przy zgrywaniu na dysk też czasami odmawia posłuszeństwa wieszając program.Do nagrywania używam Nero 6 ale mam też Sonic, dany razem z nagrywarką.Też kombinowałam z taśmą Master slave, nawet odłączyłam CDrom żeby została sama na taśmie ale bez efektu.Przed reklamacją dałam jej ostatnią szansę kupując płyty Verbatim, na razie 2 nagrała i OK.

bartezjusz 02.12.2003 19:16

jestem uzytkownikiem tego liteona od tygodnia

długi sie wahałem miedzy nim a teaciem -zarezerwowałem sobie mozliwosc wymiany

pierwsze co zrobiłem-upgrade biosu do najnowszego

wypaliłem około 30 cdr i 10 dvd-r - na razie nie moge narzekac-zadnych problemów

JAROmix 02.12.2003 20:20

Mój mały wniosek z tego tematu: Nero nie nadaje się do nagrywania DVD.
Do nagrywania używam CopyToDVD i DVD-R Esperanzy x4 wszystko działa ok.

Artus 02.12.2003 20:26

Cytat:

Napisany przez bartezjusz
jestem uzytkownikiem tego liteona od tygodnia

długi sie wahałem miedzy nim a teaciem -zarezerwowałem sobie mozliwosc wymiany

pierwsze co zrobiłem-upgrade biosu do najnowszego

wypaliłem około 30 cdr i 10 dvd-r - na razie nie moge narzekac-zadnych problemów

Mi DVD pali dobrze ale psuje wszystkie CDR-y

zorg 02.12.2003 22:04

Jaromix a do czego nadaje sie nero ?

Koris 03.12.2003 07:44

Ja również miałem na początku trochę kłopotów z tą nagrywareczką, stacjonarny odtwarzacz nie czytał płyt DVD-R Mediasonic (odtwarzacz Philips 723). Zrobiłem upgrade biosu do bodajże FSOB, trochę się poprawiło, ale zdarzały się jeszcze problemy. W tej chwili używam Accos'ów x4, ale nagrywam z prędkością x2, 100% nośników chodzi. Podobno jest nowszy firmware czy poprawia działanie sprzętu?

Nulek 03.12.2003 10:37

Cytat:

Napisany przez Koris
Podobno jest nowszy firmware czy poprawia działanie sprzętu?

Tak, zdecydowanie poprawia zapis i odczyt płyt "-", zwłaszcza tych najtańszych. Firmware FS0F jest naprawdę dobry. Nie mam żadnych problemów z 401S@411s.

Nulek

jezak 03.12.2003 21:42

Dorzucając swoje trzy grosze chciałem potwierdzić, że przy stosowaniu dobrych nośników trudno narzekać na 411 (401@411). Zarówno CD jak i DVD palą sie świetnie i śmiagają bez problemów. Jednak przechodząc do skrajności i testując palnik na płytkach, które "mniej lubi" tzn. DVD-R i to tych z niskiej półki (DVD-R x2 HAWK - Media code/Manufacturer ID MXLRG01, kupione w TESCO po 4 zł) to przy kończeniu sesji wyskakuje błąd fiksacji i nagrywarka tych płyt nie widzi (testowałem zarówno nagrywanie fimów jak i normalnych danych).
Jednak co ciekawe odtwarzacz DVD w komputerze czyta je bez problemu, tak samo odtwarzacze DVD stacjonarne (2 PHILIPSY,LG) - w przypadku filmów.
Dodam że to samo nagrywane na płytkach DVD-R x4 TDK - Media Code/Manufacturer ID TYG01 działa bez zarzutów także na nagrywarce.
Płytki wypalam w NERO, dlatego nie zgadzam się z Jaromixem, być może ma jakieś konflikty sprzętowe (to oczywiście tylko teza) lub któryś z programów z nim się gryzie - czego sam doświadczyłem po zainstalowaniu kilkunastu aplikacji do DVD a szalę kombinacji przelał TMPGEnc DVD.

Reasumując, pomiomo pewnych niedociągnięć nagrywarka jest dobrym zakupem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:29.