Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Albo skaner albo LPT mi sie zablokowal? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/albo-skaner-albo-lpt-mi-sie-zablokowal-28324/)

Y@nkee_PL 02.12.2003 12:31

no ja na swoim skanerem mialem podobne cyrki, rzadko, jak dobrze pamietam to tak z 5 razy mialem
no ale tak jak reszta pisala mi pomagalo odlaczenie od pradu i ponowne podlaczenie
w twoim przypadku stawiam na silniczek, sfajczyl sie albo cos, choc moge sie mylic :glaszcze:
moze tez sterownik cos zablokowal (dziwnie to brzmi ale tak sie dzialo kilka razy z moja drukarka, wywalenie sterownika i ponowna instalacja pomagala), a wiec moze odinstaluj stery od skanera i na nowo ;)
ale najlepiej to faktycznie lepiej sprawdzic skaner na innym kompie

zycze jak najszybszego rozwiazania problemu, tym bardziej ze skaner ci potrzebny na gwalt do pracy

Pozdro.

nimal 02.12.2003 12:23

Cytat:

Napisany przez Ziele
Mój się sam wyłącza. Chowa lampe bardziej do brzegu i gasi ją. Jak ruszę pokrywą to sam sie włącza. Ciekawe jak to wykrywa. Nie znalazłem wogóle właczników itp...

moj tak samo, tyle ze odpala na przysik lus odwolanie do strownika
ale nawet wtedy zasilacz sie grzeje - wystarczy go dotknac
skaner ma 3,5 roku, po poltora zazol swirowac, zaczolem go odlaczac i do dzis skanuje jak glupi, czasem po kilkaset stron i wtedy ja juz mam dosc, a on nie :D

Ormianin 02.12.2003 12:19

Cytat:

Napisany przez Ziele
A słychać jak silnik próbuje przesunać lampe? Moze przeskakuje na tej ząbkowanej taśmie. Czasem moze sie poluźnić i takie są efekty. Moze też za bardzo wyjechała i zaklinowała się, wtedy wystarczyłoby ja troche popchnąć.

Niestety to nie to... jest jakas inna przyczyna

Ziele 02.12.2003 11:24

A słychać jak silnik próbuje przesunać lampe? Moze przeskakuje na tej ząbkowanej taśmie. Czasem moze sie poluźnić i takie są efekty. Moze też za bardzo wyjechała i zaklinowała się, wtedy wystarczyłoby ja troche popchnąć.

Ormianin 02.12.2003 11:20

Cytat:

Napisany przez nimal
mialem to a agfie - faktycznie wystarczylo odlaczyc od pradu, poczekac az przestygnie i podlaczyc spowrotem
zdazylo sie kilka razy - az sie nauczylem odlaczac zasilacz od pradu gdy nie uzywam skanera - od tego czasu jest cool
niestety wiekszosc skanerow nie ma wylacznika pradu i zasilacze imsie grzeja niezaleznie od tego czy pracuja czy tez nie

niestety probowalem i tej opcji, nawet zasilacz inny dalem... odlaczalem, podlaczalem, cuda robie, lampa stoi na "dole", nie wiem czemu sie zablowkowal... dzialal tak cudownie i nagle! ? a mi tak skaner jest do pracy potrzebny :(

Ziele 02.12.2003 11:19

Mój się sam wyłącza. Chowa lampe bardziej do brzegu i gasi ją. Jak ruszę pokrywą to sam sie włącza. Ciekawe jak to wykrywa. Nie znalazłem wogóle właczników itp...

nimal 02.12.2003 11:12

mialem to a agfie - faktycznie wystarczylo odlaczyc od pradu, poczekac az przestygnie i podlaczyc spowrotem
zdazylo sie kilka razy - az sie nauczylem odlaczac zasilacz od pradu gdy nie uzywam skanera - od tego czasu jest cool
niestety wiekszosc skanerow nie ma wylacznika pradu i zasilacze imsie grzeja niezaleznie od tego czy pracuja czy tez nie

Ziele 02.12.2003 11:07

Cytat:

Napisany przez Ormianin
lampa zjechala w dol i stoi...

Tzn nie jest w pozycji spoczynkowej? Jak tak to pewnie coś ze skanerem masz. Mi sie raz tak w HP zrobiło że lampa wyjechała do końca i nie chciała wrócić. Pomogło odłaczenie z prądu. Po podłaczeniu sama się schowała.

Ormianin 02.12.2003 09:27

Albo skaner albo LPT mi sie zablokowal?

Primax Colorado Direct, jednoprzebiegowy, lampa zjechala w dol i stoi... mechanika probuje ja ruszyc ale bez rezultatu... nie wiem czy to skaner czy to LPT, nie mam jak sprawdzic na innym kompie teraz... a pytam moze znacie jakies programy do diagnozowania portow LPT albo nawet samego skanera?

pozdrawiam:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:54.