Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Dlaczego nagrywa na CD-RW a nie nagrywa na CD-R? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dlaczego-nagrywa-cd-rw-nie-nagrywa-cd-r-28329/)

d_bowie 02.12.2003 09:38

Dlaczego nagrywa na CD-RW a nie nagrywa na CD-R?

Mam nagrywarke Lite On i nie moge w zaden sposob nagrac plyty CD-R. Probowalem Nero i WinOnCD i nie chce zgrywac ani audio ani danych. Pomyslalbym, ze moze cos z ta nagrywarka, ze jest padnieta itp, ale bez problemow nagrywa mi plyty CD-RW. Co moze byc powodem i jak temu zaradzic? Z gory dzieki za odpowiedzi.

para 02.12.2003 09:41

Napisz coś więcej. Czy problem występuje na wielu rodzajach nośników czy tylko na jednym?

Jaką masz wersję Nero?

d_bowie 02.12.2003 09:49

Dotyczy to kazdego rodzaju plyty. Probowalem chyba 4 czy 5 rodzajow: ETMC, Verbatim, TDK i jakies z Tesco, ktorych nazwy nie pamietam.
Mam wersje Nero 6. Predkosc nagrywarki (o ile dobrze pamietam, bo pisze z pracy) 32 i 12.
W Nero, gdy probuje rozpoczac nagrywanie stale pokazuje mi komunikat, zebym umiescil w napedzie czysty dysk, nawet jesli tam jest. Za to z CD-RW moge robic wszystko, co tylko chce. Nagrywac, kasowac, czytac itd.

ApproachingEvil 02.12.2003 09:55

taki problem juz tez byl opisywany na forum
no i tyczyl sie zabrudzonego lasera... jesli masz gwarancje to uderz do serwisu niech sami wyczyszcza,a jak nie masz,to rozkrec nagrywrke i przeczysc soczewke czyms miekim i niezbyt zracym :)
jak chcesz widziec wiecej,to uzyj opcji search,na pewno cus znajdziesz

nimal 02.12.2003 09:58

jesli czyszczenie lasera nie pomoze to juz bedzie powolny koniec spawarki - taki sa wlasnie objawy konczacego sie lasera - pali rw bona nich uzywa mniej mocy, na r juz nie starcza
wiec czysc, jak dalej bedzie kupa to nowy sprzecik

d_bowie 02.12.2003 10:12

Cytat:

Napisany przez ApproachingEvil
taki problem juz tez byl opisywany na forum
no i tyczyl sie zabrudzonego lasera... jesli masz gwarancje to uderz do serwisu niech sami wyczyszcza,a jak nie masz,to rozkrec nagrywrke i przeczysc soczewke czyms miekim i niezbyt zracym :)
jak chcesz widziec wiecej,to uzyj opcji search,na pewno cus znajdziesz

Gwarancji niestety juz nie mam. Co proponujesz do czyszczenia soczewki? Może być np. spirytus na watce? Zarz popróbuje poszukać wątków pokrewnych. I dzieki za odpowiedzi.

nimal 02.12.2003 10:21

woda na waciku, potem przetrzec szmatka np do okularow - zeby nie zostawic klaczkow (drobinek sciereczki)
benzyna/spiryt itp moga uszkodzic soczewke jesli jest plastikowa (a plastikowej od szklanej na oko nie odroznisz)

ApproachingEvil 02.12.2003 10:23

Cytat:

Napisany przez d_bowie
Co proponujesz do czyszczenia soczewki? Może być np. spirytus na watce?

Ja zawsze czyscilem wlasnie takim zestawem,ale on ma jedna wade,bo jesli soczewka lasera jest plastikowa,to calkiem dokonczysz palarke... wiec moze cos innego,ale nie wiem co. poszukaj a na pewno cos wiecej na ten temat

d_bowie 02.12.2003 10:51

A czy zabrudzenia, o ktorych tyle piszemy widac golym okiem? Bo jak rozkrecilem swojego CD-R to wydawalo mi sie, ze soczewka jest czysciutka.

nimal 02.12.2003 10:58

nie widac

kraluk 02.12.2003 11:51

Usuń z menedżera urządzeń nagrywarke. Uruchom ponownie Windows. Niech wykryje ją ponownie. W tedy będzie działaś. Ja mam Litka LTR 32125W i mam takie same jaja. Jeśli zrobię to co opisałem to nagrywarka rusza. Nagram 1-3 płyty i znów to samo muszę robić.
Pozdro;)

d_bowie 02.12.2003 15:00

A czy sciagasz do niej jakies sterowniki? A niszczy Ci plyty, ktorych nie chce nagrywac?

M@X 02.12.2003 15:06

Moj problem jest dokladnie odwrotny... Moj litek 40125S przestal wypalac CDRW... Tzn. plytka teoretycznei ladnie sie nagrywa, weryfikacja w nero idzie z powodzeniem, za to przy probie skopiowania danych z CDRW (przykladowo film) dane kopiujasie niesamowicie wolno (szacowany czas skopiowania : 105 minut) po czym wyswietla sie blad to neirpawodlwoej funkcji sdos, to crc32 i tak w kolko... DOdam ze litek nei jest juz na gwarancji a problem ten zaczal sie od wymiany biosu na ZS0R... Powrot do ZS0P nic nei dal, wiec wrocilem do ZS0R... A problem i tak jest!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:52.