Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   NUMenu4U (https://forum.cdrinfo.pl/f13/numenu4u-28445/)

slawekb 16.12.2003 17:39

A czy ktoś próbował przekompresowywać Instant Copy 8 ?

syriusz 16.12.2003 16:22

ja używam Shrinka, nienawidze oglądać w słabej jakości filmów ze słabym dźwiękiem i bym napewno zauważył strate jakości, ja w Shrink dodatki kompresuje jak najwięcej można (i tak takie rzeczy ogląda sie raz) a film staram sie jak najmniej, DTS nie wicinam !!!!!! nigdy w życiu :)

M@X 10.12.2003 15:46

Cytat:

Napisany przez ideJ
Wiesz.. dekoder DTS'u można dokupić...

Najpierw trzeba miec na to pieniadze. NIestety jak chyba wiekszosc Polakow poki co sie ucze i niestety mam izerne znajomosci odgorne, wiec moja przyszla praca nie bedzie chyba platna na tyle dobrze abym mogl zainwestowac w kino domowe z prawdziwego zdarzenia. Bede uradowany jak uda mi sie zaoszczedzic na glosniki 5.1 (niekoniecznie dobrej klasy). TV panoramiczny i DVD player juz mam (nie z najwyzszej polki - TV PHILIPS kupilem w promocji w Euro RTV/AGD a player LG moja mama wygrala w konkursie RMF FM :-)).

ideJ 10.12.2003 11:29

Bez przesady. Przy zmniejszaniu o jakieś 20%-30% nie ma sensu zapędzać CCE do pracy. Shrink czy Nero Recode zrobią to rewelacyjnie i w dużo krótszym czasie. Rekordzistą prędkości (jak na transkoder) jest w tej chwili chyba ReJig tylko na razie z jakością ciut gorzej. Za to jest dość intensywnie rozwijany i GPL'owy.
Tak przy okazji czy bawił się ktoś windzianym portem FFMpeg w charakterze encodera MPEG-2 ?

ErCoDeZz 10.12.2003 11:17

Cytat:

Napisany przez M@X.666
A DivX nie ma jakosci jak DVD, ale neiduzo mu brakuje :-)

Prz takim podejsciu rzeczywiscie shrink moze wydac sie najlepszym programem do kompresji ;]
Ja mimo wszystko wole CCE. Ze shrinka rowniez korzystam ale jezeli kompresja zajmuje gora 5%.

ideJ 10.12.2003 11:12

Wiesz.. dekoder DTS'u można dokupić a dołożenie wówczas ścieżki DTS może być problemem :) Nie jestem fanatykiem DTS'u ale na ogół ścieżki w DTS są dużo lepsze. Naprawdę gorąco polecamkupno ampli z dekoderem DTS'u.

M@X 10.12.2003 08:34

Cytat:

Napisany przez ideJ
wycinanie DTS to zbrodnia!! ;) ;)

Nie dla mnie. Plytki sa w koncu na moj uzytek, a nie mam dekodera DTS ;-(...

ideJ 10.12.2003 00:46

Problem nie w tym, że ogólnie film wygląda dobrze.. Przy dużym stopniu rekompresji (powiedzmy gdy musisz skompresować materiał do mniej niż 70-60% oryginalnej wielkości) niedomagania będą widoczne w pewnych tylko scenach (np duże powierzchnie o jednym kolorze, sceny wybuchów itp itd) Im bardziej kompresujesz tym więcej takich krótszych lub dłuższych kawałków będzie widać.
Przy zwkłym oglądaniu filmu to może byc nawet nie zauważalne (subiektywna ocena). Zrób kiedyś test na jakimś filmie i porównaj (na TV) efekt działania DVD Shrinka i CCE (kompresja do 50-60% wielkości materiału wyjściowego)
ps.
wycinanie DTS to zbrodnia!! ;) ;)

M@X 09.12.2003 15:26

Wladce 2 niedlugo bede ciachal... Co do shrinka : pocenty to suche liczby. Widziales keidys film nim zrobiony przy takim wspolczynniku kompresji? Zobacz i sam ocen ;-P. Aha, i ogladam na TV PHILIPS 29'' panorama. A DivX nie ma jakosci jak DVD, ale neiduzo mu brakuje :-)

ErCoDeZz 09.12.2003 13:57

Cytat:

Napisany przez M@X.666
Menu mi sie jeszcze nigdy nie wychylio powyzej 700 MB, a jesli takowe znajde to... zaczne sie martwic ;-]. Inna sprawa ze w shrinku gdy jakos filmu wykalkulowywuje mi na 56% to nikt ze znajomych nie zauwaza roznicy w porownaniu z oryginalem. Widoczna strate mialem raz (wyszlo 39%, bo zostawilem dzwiek DTS), ale jak podejrzalem VOB-y w Power DVD to zrobilem to jeszcze raz bez DTS i znowu zyyyleeetaaa ;-]...

Np. Wladca pierscieni 2 extended ma menu 900MB i 1200MB ;]
Jezeli nie zauwazasz roznicy przy kompresji filmu o 50% to pogratulowac wzroku ;]
Mam co prawda znajomych co mowia ze DivX ma taka sama jakosc jak DVD ale to o niczym nie swiadczy ;]
Chociaz jezeli ogladasz to na monitorze to mozliwe ze nie za wiele tam widac...

M@X 09.12.2003 13:40

Cytat:

Napisany przez ErCoDeZz
Zycze powodzenia z filmem DVD9, z ktorego nie ma co wyciac a menu zajmuje ponad 1GB ;]

Menu mi sie jeszcze nigdy nie wychylio powyzej 700 MB, a jesli takowe znajde to... zaczne sie martwic ;-]. Inna sprawa ze w shrinku gdy jakos filmu wykalkulowywuje mi na 56% to nikt ze znajomych nie zauwaza roznicy w porownaniu z oryginalem. Widoczna strate mialem raz (wyszlo 39%, bo zostawilem dzwiek DTS), ale jak podejrzalem VOB-y w Power DVD to zrobilem to jeszcze raz bez DTS i znowu zyyyleeetaaa ;-]...

ErCoDeZz 09.12.2003 12:35

Cytat:

Napisany przez M@X.666
Dlatego ja uzywajac Shrinka niigdy nei ruszam menu - zostaje uncompressed a film i tak wychodzi zyleta :-)

Zycze powodzenia z filmem DVD9, z ktorego nie ma co wyciac a menu zajmuje ponad 1GB ;]

M@X 08.12.2003 16:02

Dlatego ja uzywajac Shrinka niigdy nei ruszam menu - zostaje uncompressed a film i tak wychodzi zyleta :-)

ideJ 08.12.2003 11:06

NuMenu4U ma problem z VobID'ami w których ilość guzików nie jest stała w czasie. Zeul już o tym wie, więc jak znajdzie rozwiązanie to i pokaże sie nowsza wersja NuMenu4U. MenuEdit w wersji zarejestrowanej radzi sobie z takimi VobID'ami i pozwala na modyfikację menu (np podmianę na inny VobID a w wersji 2.3 można łatwo i wygodnie przenosić definicje guzików między cell'ami)

Fafer 04.12.2003 20:17

Numenu4u oferuje jak narazie najwyższą jakość transkodowania dla menu ale jest młodym dopiero rozwijającym się programem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:26.