![]() |
Dma
Mam mały problem.
Podczas zgrywanie filmów z płyt przez nagrywarke na twardziela jakimś cudem wyłączyło mi się DMA w tejZe nagrywarce. Przyznam że jest to troche uciążliwe bo płyty wypala mi 2X dłużej a przy kopiowaniu na twardziela przycina mi kompa!! Jak wiecie coś na ten temat to pomóżcie-Prosze. Mój system to: Win XP Prof Nagrywarka: LG 48x24x48 |
Wywal kontrolery IDE i zrestartuj kompa, wtedy windows sam wgra jeszcze raz kontrolery IDE i albo sam włączy DMa albo ty ręcznie bedziesz je musiał włączyć.
|
No nie zawsze , mi po instalacji nero 6 tak sie pokopalo ze przeskoczyla mi nagrywarka na PIO , jak probowalem przestawic na DMA to kicha i nic sie nie dzialo. wywalilem 6 zainstalowalem starsza wersje i dalej to samo ( a wyczyscilem rejestry ze wszystkiego co Nero 6 zostawil a sporo tego bylo :( )
Wywalalem i kontrolery IDE i inne cuda i nic , pomoglo dopiero przelaczenie CDRW pod inna tasme (dyski mam na raidzie podpiete a DVD i CDRW na kanalach IDE 1 i IDE2 ) zamienilem je miejscami i ruszylo. Pozdrowka Goomy |
jak się wyłączyło DMA to je włącz :)
Też mam tą palarke i przyznam, że coś też mi się dział czasem dzieje z DMA, ale to nie problem z nagrywarką, ale z ogólnie "sprzętem". Palarka nie działa mi poprawnie na włączonym DMA np. nie wykonuje testu w Nero CD Speed, czasem wykona. Nagrywa świetnie. Czasem dzieją się dziwne rzeczy, ale pogodziłem się z tym, a "igły w stogu siana" szukać nie będę. |
mialem ta palarke od kumpla n kilka dni
latala na MultiWord2 i jakos jej to nie przeszkadzalo zadnego skakania bufora, a nie oszczedzalem jej stresu :) palila pieknie tzn szybko i na "zielono" - tylko glosna jak czolg i grzeje sie jak jasna cholera ;) |
Cytat:
Taki przyjemny szum :) |
Zgadzam sie z Ciapkiem :> Moja Lg 52x24x52 to cichy palacz ;)
|
jej wlascicie tez twierdzi ze jest cicha :P co nie zmienia faktu ze byla glosniejsza od mojego zasilacza jak przekraczala 32x przy spawaniu - faktycznie do powoiedzmy 24x nie slychac jej wcale
ale to pikus - palila bardzo ladnie mimo ze nie wymusilem na niej UDMA (przewalenie kontrolerow nic nie dalo :P )tylko ta temperatura pracy - po 20 plytach pod rzad temp kompa skoczyl o 10 stopni - spasowalem :P |
to fakt, że Liteonki są głośne.... kolega ma 52327S i obudowę CHIEFTECA i jedynie co mu hałasuje to nagrywarka.... może pod tym względem rzeczywiście LG są lepsze... a musiałbym pożyczyć od kogoś i potestować... w sumie na wieczór wszystko wychodzi jak jest u mnie cichutko w pokoju.... ech....
|
Cytat:
Szczerze powiem, że nie przejmuje się żadnymi dźwiękami z komputera, najbardziej hałasuje mi ten stary dysk WDC :), a tak to piłowane płyty przez moję napędy czasem wydają przyjemne dźwięki, szszszszzzzzzzz........... ;), ale przy np. ogladaniu filmu z płyty zmniejszam prędkość odczytu płyty i jest good. A tak wogóle, jak mam odpalonego kompa, prawieże zawsze, słucham muzyki, a że wierze mam podłączoną do kompa, więc jaaaaaaaaaazda :peace: i nie słysze nic oprócz muzy. A przy włączonym kompie dam rade zasnąć. :) |
CIAPEK...a jakim programem zmniejszasz prędkość odczytu !? raz jak przeniosłem kompa do pokoju rodziców, aby sobie filmy pooglądać na 28 calowym TV to musiałem sporo podgłosić, bo po prostu nagrywareczka tak hałasowała, że nie mogłem filmów oglądać :). Więc po prostu kopiowałem film na twardy i wtedy z twardego odpalałem. A takie spowolnienie liteonka to w sumie dobra rzecz :)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:39. |