Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Co kupić LG 4040B czy LiteOn 411(811)S ? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/co-kupic-lg-4040b-czy-liteon-411-811-s-28469/)

Sbsz 04.12.2003 22:44

Co kupić LG 4040B czy LiteOn 411(811)S ?

Witam !
Chciałbym prosić Was o poradę odnośnie zakupu nagrywarki DVD. Wydatek kilkuset złotych jest dla mnie spory, więc nie chciałbym się rozczarować po zakupie.
Rozważam zakup 2 modeli LG i Lite On. Różnica pomiedzy nimi, jak wiecie, jest taka, że LG obsługuje dodatkowo DVD RAM.
Czy rzeczywiście jest mi on do czegoś potrzebny ?
Jaka jest jego korzyść/przewaga w stosunku do formatów DVD+/- R,RW ?

Do czego będzie mi potrzebna nagrywarka - do archiwizacji danych na komputerze, zrobienia kopii systemu na płytkach DVD, robienia prezentacji zdęć i do zgrania kaset z filmami VHS i Hi8.
Chciałbym, aby zarówno prezentacje, jak i filmy dało się odtworzyć na stacjonarnym odtwarzaczu DVD.
Prędkość nagrywania nie jest dla mnie aż tak istotna (no ale bez przesady).

Jakich nośników (chodzi o producentów) nie obsługują ww. nagrywarki, a z jakimi radzą sobie bez problemu ?
Która z nich Waszym zdaniem wybrać ?

Próbowałem przeszukać forum, ale prędkość mojego połączenia jest dość kiepska i nie doczekałem się wyników wyszukiwania.

Please, help me - chciałem zrobić sobie prezent na gwiazdkę i jestem w kropce !

M@X 05.12.2003 09:24

DVD-RAM to nei jedyna korzysc z LG. Kogo nie zapytasz kazdy na LIteOn 411S narzeka. Jezeli w gre wchodza tylko te 2, to zdecydowanie LiteOn, ale przemysl tez Pioneer DVR-A06. Nie faworyzuje - sam mam LG GSA-4040B i jeszcze zadnej plytki nie skrewil :-)... A DVD-RAM rzecz przydatna. Malo miejsca na dysku? Wsadzam DVD-RAM i pale. 100 000 cykli zapisu w zupelnosci wystarcza :-)...

Martin_TP 05.12.2003 12:58

W Liteona to ja bym sie nie pakowal, za duzo jest po tym forum (jak i innych) tematow z problemami z ta nagrywarka, zreszta sam mialem to w rece i przyznam zadna rewelacja, wiecej klopotu z tym czasem niz porzytku, a zadowolonych urzytkownikow, czy tez moze takich co mieli szczescie ze trafil im sie dobrze dzialajacy model jest zdecydowanie mniej od tych niezadowlonych. A co do plytek DVD-RAM to chyba problem jest z dostepnoscia takowych jak i ich wysoka cena. A co do kosztow, to Pioneer A06 w wersji OEM potanial ostatnio do okolo 630-650 zl, wiec jest rownie konkrencyjny dla Liteona cenowo, a jakosciowo bije go bez problemu, i nie ma tez takich problemow ze plyty nagrane w nim nie widza napedy stacjonarne czy tez sama nagrywarka, lub inne czytniki (jak to ma miejsce w przypadku LiteOna), albo to ze zle pali plyty DVD-, albo CD-R.. heh.. Pionner pali wszystko dobrze, podobnie z tego co wiem LG (ale jakos zawsze ta firma mi sie nie usmiechala jesli chodzi o napedy optyczne). Tal jak kolega mowi jestem za tym bys pomyslal nad Pioneerem A06, ewentualnie nad NEC 1300A tez jest bardzo dobry, bo Liteona bym skreslil, LG jakos tak niezabardzo w sumie.. :>

M@X 05.12.2003 14:16

Martin_TP : LG wybrauem wlasnei dlatego ze to jedyna renoma zaraz po LiteeOnie, a ze ten drugi nie psisal sie za bardzo na tym polu... Coz... A co do DVD-RAM : z LG jedna dostajesz w komplecie, i nei zdarzylo mi sie do tej pory zebym potrzebowal drugiej :-)...

CIAPEK 05.12.2003 14:22

coraz częściej słysze, że te nagrywarki LG są ponoć całkiem niezłe.
Stawiam na LG :spoko:, postawiłem na LG podczas zakupu nagrywarki cdrw i nie żałuje!

chillmasta 05.12.2003 17:03

na twoim miejscu kupilbym neca, pionka albo teaca.
to zakup na kilka ładnych miesięcy albo i lat i warto dolozyc te 100 pln zeby miec satysfakcję.
na liteona narzeka wiele osób. lg podobno jest lepszy ale po co ryzykować?
ja mam teaca dv-w50d i nie zaobserwowałem żadnych niedociągnięć.
nawet cheapshit po 5 pln wypala się doskonale i odtwarza w stacjonarnych odrwarzaczach i ps2 bez zająknięć.

pzdr.

Sbsz 05.12.2003 20:21

Dzięki wszystkim za sugestie. Pomyslę nad Pionierem, zastanawiam sie tylko jak sprawuje się podczas kopiowania i zapisu płyt CDR/CDRW ?
Czy programy typu Nero BR6, Clone CD/DVD, Alcohol obsługuja ją bez problemu ?!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:56.