Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problemy z nagraniem audio i zmiana predkosci (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problemy-nagraniem-audio-zmiana-predkosci-28552/)

alva 07.12.2003 11:35

Problemy z nagraniem audio i zmiana predkosci

MAm LG 52x24x52 i nie moge w Nero zmienic predkosci ponizej 8x. Podejrzewam ze dlatego zwykly radioodtwarzacz nie widzi nagranej plytki audio. Ale moze sa jakies inne zaleznosci jeszcze.. Jak zmienic predkosc na mniejsza (przynajmnije 4x)? Ewentualnie jak inaczej nagrac audio, zeby szly na troche starszych odt.? NA tym ida plytki nagrane przez znajomych z mniejsza predkoscia.

Instalowalam tez DirectCD ale nie widzi napedu nawet po odinstalowaniu Nero.

-Sid-The-Rat=> 07.12.2003 11:45

nie da rady zmniejszyc - i nie probuj przekonywac ze jest inaczej

mozesz poprobowac inne plyty - stare czytniki sa wybredne i zjedza tylko niektore plyty (czasem tez nagrane tylko na niektorych predkosciach) - w ostatecznosci pozycz od znajomych stara nagrywarke i nagraj sobie wolniej - na tym sprzecie zapomnij

ApproachingEvil 07.12.2003 11:50

racja, nie wypalisz wolniej niz 8x
ale swoja droga to jest chyba spory blad nowych palarek (predkosc 4x zawsze by sie przydala np. nawet do nagrywania plytek CDR o oznaczeniu audio)

alva 07.12.2003 11:52

no to mnie pocieszyles ..
ale dzieki za szybka odp.

alva 07.12.2003 11:56

a moze ktos wie z jaka plytka poekperymentowac zeby ewentualnie ruszylo przy predkosci 8x?

ApproachingEvil 07.12.2003 12:03

TDK reflex ultra (polecam)

Maciej 07.12.2003 12:37

Cytat:

Napisany przez ApproachingEvil
[...]
ale swoja droga to jest chyba spory blad nowych palarek (predkosc 4x zawsze by sie przydala np. nawet do nagrywania plytek CDR o oznaczeniu audio)

Nagrywanie płyt o tak niskich prędkościach ,nadają się tylko płyty gdzie zastosowano barwnik cyjanina lub cyjanina stabilizowana metalem.Niestety barwnik ten powoli wychodzi z użycia,ponieważ płyty z tym barwinkiem nie mogą być nagrywane z dużymi szybkościami.

A jak wiadomo...praktycznie teraz stosuję się do produkcji płyt ftalocyjanine.
Płytki gdzie zastosowano barwnik ftalocyjanina nie nadają się do nagrywania o tak niskich prędkościach.Ponieważ barwnik ten jest bardzo czuły i zbyt długie skupienie lasera poprzez wolny zapis (x1-x4) powoduje błedy.

.....................:)

Maciej 07.12.2003 13:02

Cytat:

Napisany przez alva
a moze ktos wie z jaka plytka poekperymentowac zeby ewentualnie ruszylo przy predkosci 8x?

Do nagrawania płyt audio ,gdzie odtwarzacze szczególnie te starsze mogą mieć kłopoty z odtworzeniem płyty...najlepiej nadają się płytki o intensywnym złotym kolorze...płytki z ciemnym spodem tłumią światło laserowe podczas odczytu.

Pamiętam kiedyś płyty Kodak Ultima Gold gdzie do produkcji warstwy odbijającej światło użyto czystego złota, lub Kodak Ultima Silver+Gold z domieszką srebra.Płytki nie do zdobycia już...:(

Teraz tylko się stosuje czyste srebro ,które ulega szybszemu utlenianiu niż złoto.

....................:)

SEBAW 07.12.2003 13:11

Cytat:

Napisany przez Maciej
Niestety barwnik ten powoli wychodzi z użycia,ponieważ płyty z tym barwinkiem nie mogą być nagrywane z dużymi szybkościami.

On powoli nie wychodzi, bo już dawno go nie stosują. :zeby: Ostatnie nośniki są oznaczone 24x, a teraz już są 56x (HAWK).
Dodam jeszcze, że oprócz wymienionych barwników przez kolegę jest również azocyjanina, która "barwi" nośnik na kolor jasnoniebieski. Jest to bardzo rzadko spotykany CD - sam nawet nie wiem w jakich płytach go stosowano. ;p

Maciej 07.12.2003 13:24

Cytat:

Napisany przez SEBAw
[...]Dodam jeszcze, że oprócz wymienionych barwników przez kolegę jest również azocyjanina, która "barwi" nośnik na kolor jasnoniebieski. Jest to bardzo rzadko spotykany CD - sam nawet nie wiem w jakich płytach go stosowano. ;p

azocyjanina - to własnie jest cyjanina stabilizowana metalem (wymieniłem wyżej)
cyjanina z domieszką miedzi lub niklu.Na Verbatim go stosowano.

........................:)

alva 07.12.2003 14:08

ciekawe, ciekawe.. pomimo tego ze nie nagram audio do wlasnego odt. a co z czarnymi krazkami?

SEBAW 07.12.2003 14:13

Cytat:

Napisany przez Maciej
azocyjanina - to własnie jest cyjanina stabilizowana metalem (wymieniłem wyżej)
cyjanina z domieszką miedzi lub niklu.Na Verbatim go stosowano.

........................:)

Azocyjanina ma barwę jasnoniebieską, a cyjanina stabilizowana metalem ma kolor ciemnoniebieską. :) Chyba wiem co piszę... 8)
Oprócz Verbatimów jeszcze TDK stosowało cyj. stab. metalem.

Co do czarnych nośników to są nośniki barwione na czarno.

-Sid-The-Rat=> 07.12.2003 14:23

ciemnoniebieskie spody mialy tez basfy, nashua, niektore esperanze i wiele innych... tylko ze byly to wszsytko plyty do 24x - wyzszych nie widzialem w NICZYIM wykonaniu
kolor barwnika nie przeklada sie bezposrednio na to czy bylo to azo czy nie - azo to nazwa handlowa verbatima, a ciemnoniebieksi barwnik to poprostu kwestia metalu ktorym stabilizowany jest weglowodor - raz zloto raz srebro raz miedz.. (najczesciej srebro)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:29.