![]() |
Nero sie wiesza?
Nero mi sie wiesza gdy nagrywam płyty AUDIO. Przeinstalowywalem nero , zainstalowalem nero 6 ale nadal TO SAMO .. jak nagrywam filmy czy gry to jest OK. Wiecie moze co to moze byc? Mam nagrywarke LG HL-DT-ST CD-RW CGE-8481B 48x24x48x . Mam to od kiedy zainstalowalem windowsa 98 se :P na xp bylo dobrze co radzicie robic , napewno nie format :D dosc mam tego.... moze jest jakis rownie dobry program jak NERO ?
|
Sprawdz czy jest włączone DMA dla wszystkich napędów. Nagraj aduio prędkością Disc-At-0nce, prędkośc 8-16x i zamknij CD. Wyłącz również antywirus.
|
problem DMA bardziej niz prawdopodobny - ta konkretna spawara lubi zwiesic system (pierwszy i jedyny raz widzialem blue screen w win2k3 :P ) gdy chce sie jej wymusic transfer UDMA a ona go nie moze wlaczyc
przewal kontrolery napedow i zrestartuj system - nie martw sie nawet jak bedziesz mial PIO4 zamiast UDMA - poradzi sobie i bedzie spawac pewnie ;) (choc lepiej lata na MultiWord2 pod winxp) |
a czasem moze sie wieszac jak jest (jak to ladnie formuluje winda) za malo zasobow systemowych., :D
|
nie znam sie na nagrywarkach zabardzo, nie wiem co to DMA i wszystko co napisane wyzej :> mozecie napisac co zrobic krok po kroku ? :P
|
Pomozcie.......:\
|
Więc tak:
prawym przyciskiem mychy klikasz na Mój komputer->wybierasz właściwości->menedżer urządzeń->z listy CD-ROM wybierasz Twoją nagrę, klikasz na niej dwa razy->zakładka ustawienia->zaznaczasz pole DMA i koniec:) |
w menagerze uzadzen wez kanaly ide
na pomocniczym masz pewnie spaware - prawy przick i odinstaluj winda sie zrestrtuje i wykryje od nowa kanaly no i pamietaj ze to jest 98 - przejmuje ustawienia z biosa, wiec w bioesie tez musi byc dma aktywne |
ani kanalow IDE w menadzeze urzaden nie mam ani pola DMA w nagrywarce :F
|
sorki - zapomnialem ze w 98 nie ma kanalow ide tylko te opcje sa w uzadzeniach - ciebie interesuje cdrom
skoro w nagrywarce nie masz dma, to znaczy ze w biosie nie jest wlaczone dla Twojego napedu |
A jakies inne programy oprocz nero do nagrywania muzyki w trackach czy jak sie zwie zeby na wieży spoko mozna bylo odtwarzac ?
|
to nie wina programu w ktorym nagrywasz ze na wiezy nie da sie odtworzyc tylko samej wiezy (nie potrafi tego i juz), ewentualnie tandetnych plytek (ktorych Twoja wieza nie czyta) lub zlych ustawien przy paleniu audio (TAO albo zbyt wysoka/niska predkosc)
ale jak juz pytasz to do audio polecany jest feurio |
Dzieki wielkie nimal :P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:27. |